Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

#EH: Stejnosměrné stroje jak se o nich psalo kdysi ...


Document Actions
#EH: Stejnosměrné stroje jak se o nich psalo kdysi ...
Jakým jednoduchým způsobem kdysi popisovali stejnosměrný stroj? Chcete znát řez tímto strojem? Víte, že aby kartáče na komutátoru nejiskřily, je nutné osu kartáčů posunout do neutrální osy zatíženého stroje. U menších strojů jiskření zmenšujeme jen posunutím kartáčů do neutrální polohy při zatížení. U větších strojů se provádí kompenzace pomocnými (komutačními) póly.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 10.02.2010
reklama

Popis a působení stejnosměrného stroje
Každý stejnosměrný stroj může pracovat jako motor i jako generátor.

 

Stator tvoří část magnetického obvodu. Malé stroje mají obvykle ocelolitinovou kostru (8), magnetový věnec - jho, ve tvaru jednoduchého prstence s přilitými připevňovacími patkami (1). K magnetovému věnci jsou přišroubována jádra pólů magnetů (9) s budícími cívkami (11).


Pro větší náhled kliknout.
Podélný řez stejnosměrným strojem:1 - patka motoru, 2 - ložiskový štít, 3 - kryt ložiska, 4 - drážka pro péro, 5 - hřídel, 6 - ventilátor, 7 - větrací otvory, 8 - magnetový věnec, 9 - pól magnetu, 10 - plechy kotvy, 11 - budící cívka statoru, 12 - rotor (kotva), 13 - pružina kartáče, 14 - držák kartáče, 15 - kartáč, 16 - kuličkové ložisko, 17 - zadní štít, 18 - komutátor, 19 - svorkovnice

Při otáčení je pod záporným kartáčem vždy lamela, ke které je připojena strana cívky, která je v oblasti severního pólu. Současně je pod kladným kartáčem vždy lamela, k níž je připojena strana cívky, která je v oblasti jižního pólu. Polarita na kartáčích se tedy nemění, napětí na kartáčích je stále stejného směru a vnějším obvodem prochází stejnosměrný proud. Jsou-li strany cívky mezi póly, napětí se v nich neindukuje. Na obrázku je naznačen průběh usměrněného (komutovaného) napětí (V). Tento průběh napětí je nevhodný, protože napětí značně kolísá.


Pro větší náhled kliknout.

Ve skutečnosti je na kotvě více cívek připojených k lamelám komutátoru. Cívky jsou spojeny "za sebou". Indukovaná napětí jsou však proti sobě posunuta a výsledné napětí je tím stejnoměrnější, čím má stroj více cívek a lamel. Na následujícím obrázku je znázorněn průběh napětí tří cívek vzájemně posunutých o 1/3 obvodu.

Indukované napětí dynama je dáno vztahem:

kde: ck je konstrukční konstanta závislá na druhu vinutí, počtu pólů a počtu vodičů na kotvě,
       Φ - magnetický tok ve vzduchové mezeře,
        n - otáčky rotoru.

Ze vztahu je patrné, že napětí se dá regulovat při stálé rychlosti změnou magnetického toku, tj. změnou budícího proudu - buzením.

Točivý moment stejnosměrného motoru je dán vztahem:

Reakce kotvy
Prochází-li vodiči kotvy proud, vytvoří se magnetické pole kotvy, které je kolmé na pole magnetů. Pole kotvy je závislé na velikosti proudu kotvy a jeho působení se nazývá reakce kotvy.

Na následujícím obrázku je znázorněno pole dvoupólového stroje nezatíženého (a), pole kotvy (b), je-li budící vinutí bez proudu, a výsledné magnetické pole (c) při zatížení.

Příčný magnetický tok kotvy deformuje a zeslabuje magnetický tok hlavních magnetů. Neutrální osa, která je při chodu naprázdno v příčném směru, se při zatížení vysunuje z tohoto směru:

  • u dynama ve směru otáčení kotvy a
  • u motoru proti směru otáčení kotvy.

Aby kartáče na komutátoru nejiskřily, je nutné osu kartáčů posunout do neutrální osy zatíženého stroje. U menších strojů jiskření zmenšujeme jen posunutím kartáčů do neutrální polohy při zatížení. U větších strojů se provádí kompenzace pomocnými (komutačními) póly. Jsou to úzké póly umístěné mezi hlavními póly. Aby magnetické toky reakce kotvy a kompenzace byly stejné při všech zatíženích, musí se vinutí komutačních pólů budit zatěžovacím proudem kotvy, tj. zapojit je v sérii.

Elektrotechnika, Fr. Krejčí, str. 26

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933