Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

STAVENIŠTĚ: Stroje, spotřebiče a rozvaděče na stavbě


Document Actions
STAVENIŠTĚ: Stroje, spotřebiče a rozvaděče na stavbě
Víte jaký je požadavek na vypínání pojízdných pracovních strojů, jako jsou transportéry, míchačky apod.? Jaké další revize a kontroly je nutno dodržovat? Odpovědnost za případnou mimořádnou událost, kterou zapříčiní výše uvedené zařízení je srovnatelná s právní odpovědností revizního technika.
Filip Horáček, ze dne: 7.02.2012
reklama

Stroje, spotřebiče a rozvaděče na stavbě
Další požadavek  na vypínání se týká pojízdných pracovních strojů, jako jsou transportéry, míchačky apod. napojené pohyblivým přívodem. Tyto je nutno před přemístěním nebo posunem na pracovišti odpojit. Otázka odpojení elektrického nářadí nebo spotřebičů připojených vidlicí do zásuvky musí být řešena podle konkrétní situace s ohledem na minimalizaci rizika. Striktní požadavek normy na odpojení všech spotřebičů vysunutím vidlic ze zásuvek v době pracovního klidu je diskutabilní.

Rozvaděče nebo rozvodnice umístěné na staveništi musí být z bezpečnostních důvodů uzamčeny a to i za provozu, nebo řešeny tak, aby k jejich otevření bylo nutné nářadí. Cílem požadavku je zamezit neodborným a nepovoleným opravám pojistkových tavných vložek nebo vícenásobnému zapínání jističů při poruchovém stavu. Ale pozor, konstrukčně musí být umožněno ovládání hlavního vypínače i při uzavřeném rozváděči. Pokud jsou na stavbě dřevěné objekty nebo objekty se zvýšeným nebezpečím požáru vybavené elektrozařízením, musí být odpojitelné spínačem umístěným vně objektu.

Mimo výše uvedené kontroly je nutno provádět kontroly a revize elektrického nářadí a spotřebičů užívaných na stavbě. Způsob provádění kontrol musí být zapracován do MPBP a je předmětem prvotního i pravidelného školení. Revize budou prováděny způsobem uvedeným v ČSN 33 1600 ed. 2 "Revize a kontroly elektrických spotřebičů během používání". Lhůty pravidelných revizí nepřipevněných spotřebičů (myšleno i elektrické nářadí) jsou určeny normou jako skupina B – spotřebiče používané ve venkovním prostoru (stavby) a dále jako skupina E – spotřebiče používané při administrativní činnosti (spotřebiče charakteru výpočetní techniky, které jsou umístěny v kancelářích stavby).  Kontroly je vhodné, mimo kontrolu před každodenním zahájením používání spotřebiče či elektrického nářadí, zahrnout do pravidelného dohledu staveniště. Méně respektována je povinnost kontroly pracovních strojů a technických zařízení určená nařízením vlády č. 378/2001 Sb., §4, odstavec č.2.
Uvedeným paragrafem je určena povinnost kontroly nejméně 1x za 12 měsíců. Kontrolu musí provádět osoba, která je schopna vyhodnotit stav stroje a jeho bezpečné použití. Výsledkem kontroly je protokol opatřený datem kontroly, přesnou identifikací kontrolovaného zařízení a podpisem uvedeného pracovníka. Nedovedu si představit takovou kontrolu bez potřebných měření základních elektrických veličin a odborného vyhodnocení bezpečnostních prvků.

Odpovědnost za případnou mimořádnou událost, kterou zapříčiní výše uvedené zařízení je srovnatelná s právní odpovědností revizního technika.

 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Potřebujete vyřešit ochranu před bleskem u dřevěného objektu? Nejste si jistí, zda-li se po hořlavém materiálu, jakým bezesporu dřevo je, dají bezpečně táhnout hromosvodní dráty? Jaká nebezpečí hrozí? Více zde ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933