Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Stavební úřady a jejich liknavost k vyhláškám a nařízením (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 15.05.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Stavební úřady a jejich liknavost k vyhláškám a nařízením


Stavební úřady a jejich liknavost k vyhláškám a nařízením
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
ze dne: 15.05.2010


Aleš Dudek - montáže nn, Novoměstsko

RB: Co si myslíš o tématu? Setkal jsi se někdy s tím, že na stavebním úřadě namísto kompletní dokumentace stačilo potvrzení o revizi?
AD: Běžná věc. Úředníci nestíhají a ani je moc kompletnost náležitostí nezajímá, stačí jim kulaté razítko na potvrzení o revizi a správně zaškrtnutá kolonka.

RB: A nemyslíš že je to chyba? Neměl by na ně někdo tedy dohlížet?
AD: Stavební zákon jasně říká, co má být v dokumentaci a jestliže pracovníci stavebního úřadu nevyžadují potřebné dokumenty, tak nedodržují zákon a měli by být sankciováni!


Jan Hájek - hromosvody a přepětí, Praha

Je to záležitost investorů, jak nechají stavební firmu porušovat vyhlášky a nařízení. Stavební úřad nenese tu zodpovědnost a není tu od toho, aby kontroloval kvalitu provedení. Navíc zaměstnanci úřadů jsou nedostatečně placeni a hlavně ani obvykle nemají potřebné znalosti. Dokud nebudou správně motivováni, nelze od nich nic extra očekávat.


Zdeněk Pikhart - revize a montáže nn, Táborsko

Co si budeme namlouvat. Kolaudace kolikrát probíhá pouze papírově, stačí potvrzení o revizi. Vídám revizní zprávy, které jsou nevyhovující i jako periodické, natož pak výchozí, ale stavební úřady je bezproblému přijmou. Problém je v nedůslednosti úředníku, kteří nedělají pořádně svou práci. V opačném případě by investoři museli mít řádně udělané projekty, což znamená i kvalitnější výslednou elektroinstalaci.


Jan Franěk - revize a montáže nn, Kolínsko

Sedí tam nekompetentní lidi, s nedostatečnou elektrotechnickou kvalifikací a bez odpovědnosti. Kdyby vyžadovali řádnou kompletní dokumentaci a trvali na tom, tak to lidé dodržují. Když to nikdo striktně nevyžaduje, tak vědí, že to nějak projde a neřeší to, i když jim to zákon ukládá. Jde o systémovou chybu u státních úřadů.


Pavel Horský - projekce a montáže nn, Podbořansko

No nedávno jsem se rozčílil. Dostal jsem projekt úspěšně schválený stavebním úřadem, vše v pořádku orazítkované, ale bez hromosvodů. Přitom musí dle zákona být na každé stavbě určené k obývání. Informoval jsem se na stavebním úřadě, ale zjistil jsem, že raději budou lhát a vykrucovat se, než aby přiznali, že na to nedbají. Pokud existuje nějaký dohled na stavební úřady, je placený za nic a pokud ne, tak by nějaký rozhodně měl být.


Radek Červený - montáže nn, Brněnsko

Škoda slov. Co chtít v dnešní době po úřednících, když nevědí, jak to chodí v praxi a nemají dostatečnou odbornost. Tito lidé nechápou danou problematiku, protože tomu nerozumí, nevidí souvislosti a hlavně je to ani moc nezajímá. Na tato místa patří kvalifikovaní odborníci, kompetentní řešit dané záležitosti.

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.