Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: PETERSBURG: Veřejný bastl (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 16.01.2009
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

PETERSBURG: Veřejný bastl


PETERSBURG: Veřejný bastl
Ne vždy musí být veřejná dodávka elektroinstalace na sto procent. Ovšem, když se spěchá a zrovna není na detaily čas, pak se mohou dít různé věci! Většinou následuje nějaká revize. Ovšem pokud se v zemi na revize moc "nehraje", pak my máme co číst a nad čím kroutit hlavou ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 16.01.2009

Do Ruska často nelétám, nemám tam příliš obchodních zájmů. Za to přátel hodně.
Procházím opuštěnou Stodolní ulicí v Ostravě, když mi najednou začne vyhrávat mobil v kapse zrovna v okamžiku, kdy si připaluji doutníček. Jednou i doutníků nechám, jako cigaret, pomyslel jsem si a vyštrachal jsem ten blikavý cirkus z kapsy. Na displeji podivná mezinárodní předvolba a tak jsem začal takto:
Good morning, Sipeky speaking ...

Zdrástvuj Michal! ozvala se odpověď. Po chvíli jsem poznal Alexe z Peterburgu. Strávili jsme spolu ve škole nějaký měsíc. Synáček bohatého tatínka, ostříhaný a oblečený jako blbec, ale jinak fajn kluk. Prolezli jsme spolu mnoho hospůdek v dublinském Temple Baru a tak dobře věděl, jak mě zajímají elektrotechnické skvosty.

Alex měl prosbu. Potřeboval zajistit ubytování veletrhu v Bratislavě. Maličkost, když mu nešlo o cenu. Divil jsem se, že to nevyřídí po internetu. No budiž, slíbil jsem. Zato mi poslal krátký příběh s dvěma fotografiemi. 

Procházel promenádou nábřežím Finského zálivu kousek od moře. Všiml si dvouzásuvky připevněné na prkénku. Rozhlédl se kolem, pro koho mohla být tato zásuvka určena. Pak si vzpomněl, že v tom místě bývá při slavnostech města stánek. Už našlápl k odchodu, když jej napadlo odkud asi je zásuvka napojena.

Pohledem vzhůru si odchod rozmyslel a vytáhl telefon a fotil. S myšlenkou, že mě to zaujme rychle udělal pár snímků a pokračoval. Měl pravdu, oči jsem na tom mohl nechat. Fotky z mobilu byly nevalné kvality a tak jsem je smazal. Život šel dál ...

Uplynul však rok a já vystupoval v Petrohradě na letišti.
Alexe i stožár jsem měl napaměti velmi dobře a tak jsem při nejbližší příležitosti, kdy jsem mohl doprovodit některé místní ženské pohlaví, vyrazil ke zmiňované promenádě. I když to nebývá zvykem, mé oči pátrali po místních krásách více, než po vnadách místní carevny Vasilijevny. Když jsem objevil popisované místo, musel jsem jí připadat jako turista s nějakou mentální poruchou, jakou jsem měl radost.

Podle svorek a vřazeného jističe se dalo vytušit, že to nezapojoval žádný Ivan z Mrazíka, ale někdo, kdo měl o pravidlech sice mlhavé, ale aspoň tušení. O tom, že je v Rusku izolovaná soustava vím, proto mi chybějící ochranný kolík nepřipadá divný. Ovšem přes to, chybějící krytí vypadá hrůzostrašně. Pohledem na druhý obrázek zjistíme, že připojení zásuvek bylo provedeno z obvodu veřejného osvětlení pomocí Wago svorek. Na ty také pršelo, sněžilo několik let. Naprosto bezkonkurenční byl prostup ze stožáru, kdy flexou rozřízli tělo a bez jakékoliv ochrany před ostrými hranami protáhli kabely ven. Šlo přece pouze o dočasnou přípojku. Co na tom, že je zde již roky.

A tak, když si pomyslím, že by někdo takto vyřizoval veřejné zakázky, běhá mi mráz po zádech. A do Ruska? Jak jsem již psal, nemám tam moc aktivit a raději se kouknu do jiné části světa. I když ...

Michal Šipeky (redakčně upraveno)

Diskuse zde ...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.