Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Standardy slaboproudých rozvodů v bytových domech


Document Actions
Článek
V dnešní době se architekti a stavebníci snaží pokrýt požadavky různých tříd a skupin zákazníků, při řešení jejich bytové otázky. S tímto je neodlučně spjato i technické vybavení bytových domů. Čím by tedy měl být vybaven základní, komfortní a nadstandardní bytový dům, co se slaboproudých rozvodů týče.
Radek Kaisler, ze dne: 6.05.2003
reklama

   Z praxe, požadavků jednotlivých skupin zákazníků a finančních možností dle určité třídy bytového domu by se daly vyvodit následující pravidla:

 

 

Standardní  

výbava bytů slaboproudými rozvody a technologiemi:

 

 

 

Rozvod telefonu:

-          Možnost přivedení minimálně dvou linek veřejné telekomunikační sítě (přívod minimálně 2párového kabelu do bytu).

-          Telefonní zásuvka situována v obývacím pokoji a bytě.

 

Rozvod televizního signálu:

-          Zásuvka společné televizní antény (televizního a rozhlasového pozemního příjmu) v obývacím pokoji.

-          Vývod trubkování pro televizní kabelový rozvod v těsné blízkosti zásuvky společné televizní antény.

 

Rozvod domovního telefonu:

-          Domovní telefon s dohovorem od vstupu do daného bloku bytového domu v zádveří bytu. (U mezonetů v každém podlaží bytu).

-          Signalizační zvonek v zádveří bytu od tlačítka před vstupem do bytu. (U mezonetů v každém podlaží bytu).

 

 

 

 

Nadstandardní

výbava bytů slaboproudými rozvody a technologiemi:

   

 

Uvedeny jsou veškeré nadstandardní možnosti. Dle skupiny zákazníků, pro které je bytový dům stavěn je investorem proveden výběr a kombinace se standardním vybavením.

 

 

Rozvod telefonu:

-          Možnost přivedení minimálně dvou linek veřejné telekomunikační sítě (přívod minimálně 2párového kabelu do bytu, počet linek adekvátně velikosti bytu).

-          Telefonní zásuvka situována v pokojích, kuchyni a chodbě bytu.

 

Rozvod televizního signálu:

-          Zásuvka společné televizní antény (televizního a rozhlasového pozemního a satelitního příjmu) v pokojích a kuchyni bytu.

-          Vývod trubkování pro televizní kabelový rozvod v těsné blízkosti každé zásuvky společné televizní antény.

 

Rozvod domovního videotelefonu:

-          Domovní videotelefon s dohovorem od vstupu do daného bloku a obrazovkou zobrazující scénu před vchodem do  daného bloku bytového domu v zádveří bytu. (U mezonetů v každém podlaží bytu).

-          Signalizační zvonek v zádveří bytu od tlačítka před vstupem do bytu. (U mezonetů v každém podlaží bytu).

 

Rozvod datové sítě:

-          Vývod trubkování ve vybraných pokojích.

-          Toto trubkování bude spojeno s centrálním stoupacím vedením daného bloku bytového domu, vyvedeno na střechu a k přípojkové skříni v přízemním podlaží. Bude umožněno případné budoucí napojení na síť internet přes mikrovlnné propojení nebo optickým kabelem.

 

Rozvod elektrické zabezpečovací signalizace:

-          Vývod trubkování v místech budoucí instalace čidel, klávesnice a ústředny.

-          Toto trubkování z každého bytu bude spojeno s centrálním stoupacím vedením daného bloku bytového domu, vyvedeno do technologické místnosti, pro případ centrální instalace systému EZS

 

Rozvod pro domácí kino:

-          Příprava kabelových tras pro reproduktorové soupravy audiovizuální techniky domácího kina v obývacím pokoji bytu.

 

 

Nedostatky některých realizací slaboproudých rozvodů pro bytové domy

 

 

   První nedostatek se týká

 

rozvodu telefonu.

 

   Je-li v bytě řešena více než jedna telefonní zásuvka, bývá vedení pro každou zásuvku vedeno sólo přímo z přípojkové skříně. Je však nutné mít na paměti, že přípojkovou skříň provozovatel (Český Telecom a.s.) uzamče, a bez jejich servisního technika se do ní nedostanete.

   Jakákoli úprava telefonního rozvodu v bytě (rozšíření rozvodu i do další místnosti atd.) pak je možná pouze po domluvě a návštěvě servisního technika Českého Telecomu a.s., (který z největší pravděpodobností nebude mít čas "hned zítra").

 

   Pro uživatele bytu zajímavější a pro investora nepříliš nákladné je řešení, kdy z přípojkové skříně domu je veden několikapárový kabel až do zádveří bytu (někde k místu hlavního bytového rozvaděče NN). Upozorňuji, že tento kabel musí být veden z přípojkové skříně nesvorkovaně až do bytu (žádný patrový rozvaděč!!!), tak jak je častý požadavek provozovatele (eliminována možnost zneužití telefonní linky - tzv. "napíchnutí" v patrovém rozvaděči).

   V zádveří bytu předpokládáme instalaci minirozvaděče (zářezové pásky v KO 125, příp. KT 250, u větších bytů v Krone Box I), kde bude ukončen vícepárový kabel od přípojkové skříně a dále samostaně vedené kabely ke každé telefonní zásuvce v bytě. Jakákoli konfigurace  telefonního rozvodu v bytě se pak odehrává v této svorkovací krabici.

 

 

 

   Dalším častým nedostatkem slaboproudých rozvodů při současných výstavbách standardních bytových domů je řešení

 

rozvodu televizního signálu. 

 

   Tento rozvod je řešen pouze jako televizní kabelový rozvod (TKR). Tímto krokem je uživatel bytu přinucen uzavřít smlouvu s místně působícím provozovatelem TKR (a platit jednostranně určené poplatky), nebo vystrčit z okna "síto", a nasměrovat na místní televizní převaděč (pokud to ovšem geografické podmínky vůbec umožní). Jak takový dům, kde je každé okno vyzdobeno individuální anténou, vypadá si asi každý dovede představit

 

  Pozdější dostavba rozvodu společné televizní antény je velmi obtížná až nerealizovatelná, jelikož podkroví je plně využito pro podkrovní byty, není možné na vhodném místě zakotvit stožár pro anténní systém a najít trasu stoupacího vedení na střechu.

 

   V současné době projektanti i investoři upouštějí od varianty rozvodu televizního signálu pouze s TKR a základním rozvodem je společná televizní anténa. Pro rozvod TKR je nachystáno pouze trubkování (viz. výše), a signál TKR přiveden pouze těm uživatelům, kteří mají o služby TKR zájem.

 

 

 

    Nedostatečně vyřešená bývá i signalizace od

 

rozvodu domovního telefonu.

 

   Signalizace od tlačítkového tabla u vstupu do domu je řešena bzučákem v přístroji domovního telefonu v bytě. Na tento bzučák je však vyvedena i signalizace od tlačítka při vstupu do bytu ze společných prostor bytového domu. V tomto případě uživetel bytu není schopen rozlišit, zda návštěva "zvoní" u dveří bytu či od vstupu do domu.

 

   Řešení je přitom velice snadné a ekonomicky nenáročné. Nad každý domovní telefon se nainstaluje samostatný zvonek, na který bude zapojena signalizace od tlačítka při vstupu do bytu ze společných prostor domu. "Zvoní-li" návštěva "zespodu" (tedy od tlačítkového tabla při vstupu do domu), signalizuje bzučák v přístroji domovního telefonu.  "Zvoní-li" návštěva "nahoře" (tedy od tlačítka při vstupu do bytu), signalizuje externí zvonek.  Díky akustickému rozdílu jednotlivých signálů uživatel ihned ví zda otevřít dveře, nebo sáhnout po přístroji domovního telefonu.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Víte, co se skrývá pod označením PZS? My už ano. Pokud se zajímáte o oblast bezpečnosti a střežení objektů, nebo si jen chcete zajistit svůj pozemek, máme tu pro vás článek o zajímavém zabezpečovacím systému KeyGUARD společnosti DIAMONDS TECHNOLOGY ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933