Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: SRVO: Oprávněné uvádění svítidel do oběhu podle platné legislativy (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 24.04.2013
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

SRVO: Oprávněné uvádění svítidel do oběhu podle platné legislativy


SRVO: Oprávněné uvádění svítidel do oběhu podle platné legislativy
Podle uvedených legislativních předpisů je dána volba všem výrobcům, dovozcům jakým způsobem prokáží shodu svítidel před uvedením do oběhu s har. normou a souvisejícími předpisy. Výrobce, dovozce může výrobek ověřit ve své laboratoři, zadat ověření shody do akreditované lab. v příslušném oboru nebo dovozce může převzít doklad od svého zahraničního dodavatele. Je tedy dána rozsáhlá odpovědnost za výrobek výrobci dovozci i distributorovi.
Komerční sdělení, ze dne: 24.04.2013


Tento článek se týká oprávněného uvádění svítidel do oběhu ve smyslu platného zákona a souvisejících předpisů.
Týká se to svítidel se vstupním napětím AC>50V a DC>75V.

V roce 2000 vláda ČR ratifikovala Zákon o technických požadavcích na výrobky č.22/1997Sb. doplněný Zákonem č.71/2000 Sb. který je v souladu s Evropskou direktivou 73/023/EEC včetně dodatků. Ve zmíněném zákoně je uvedeno, že za bezpečný výrobek je pokládán výrobek, u něhož je prokázána shoda s příslušnými harmonizovanými normativními dokumenty, pokud na dotyčný výrobek existují.

Na obor svítidel jednoznačně har. normy existují včetně fotometrických měření a jsou stále aktualizovány a doplňovány o vznikající nové světelné zdroje jako jsou např. led diody. Z uvedeného důvodu har. normy nemají doporučující charakter, ale závazný vyplývající z uvedeného zákona a souvisejících předpisů. Har. normy jsou závazné ve všech členských státech EU a jsou jednotně zpracovány. Každý členský stát ručí za svůj národní překlad a v případě sporu je rozhodující znění v anglickém jazyce. V ČR odpovídá za národní překlad ÚNZM Praha, který lze za úplatu požádat o právní výklad znění normy. Číselné označení norem i článků je shodné ve všech členských státech EU, liší se pouze národní zkratkou před číselným označením normy. V ČR je to např. CSN EN598, v Polsku PL EN598, Německu DE EN598, atd.
harmonizovanou normou se odbouraly dříve rozdílné technické požadavky na výrobky, které ztěžovaly export, import mezi jednotlivými státy EU. Došlo tedy k výraznému usnadnění obchodu mezi členskými státy.

Podmínky prokazování shody výrobku s požadavky har. norem upřesňuje NV.č.17/2003 Sb. z hlediska bezpečnostních vlastností a NV.č.18/2003 Sb. z hlediska EMC. V citovaném NV je taxativně uvedeno co má ES PROHLÁŠENÍ O SHODĚ obsahovat. Uvedený postup oprávněného uvádění do oběhu se vztahuje i na repasovaná svítidla (bez ohledu na jejich počet) před uvedením do oběhu.


Ve smyslu zákona se dáním do oběhu rozumí přechod z fáze výroby do prodeje nebo užívání za úplatu nebo i bezúplatně.

Zákon č.22/1997 Sb. mj. obsahuje sankce za tzv. klamavé ES PROHLÁŠENÍ O SHODĚ v §19 až do výše 20 milionů korun.

Jinými slovy, není stanoveno zda výrobek musí být ověřen v příslušné akreditované nebo státní zkušební laboratoři (EZÚ Praha). Je dána volba ověření shody vlastním způsobem výrobce, dovozce s plnou odpovědností za tvrzení shody a vypracování ES PROHLÁŠENÍ O SHODĚ.

Dohledem nad dodržováním Zákona č.22/1997 Sb. je pověřena Česká obchodní inspekce (ČOI). V případě sdělení neoprávněného uvádění výrobku do oběhu, výrobce, dovozce nebo distributor, musí prokázat shodu s příslušnými har. normami a obhájit podklady prokazující shodu výrobku. Technickým podkladem prokazující shodu výrobku může být Protokol o zkoušce z vlastí firemní lab. nebo z Akreditované zkušební laboratoře případě odborné posouzení "Autorizovanou osobou" tím je ve smyslu právní terminologie myšleno EZÚ Praha. Zahraniční CE DECLARATION OF COMFORMITY nebo prestižní mezinárodní Certifikát CB, ENEC apod. by měl být posouzen Autorizovanou osobou.




Uvedená legislativa oprávněného uvádění svítidel do oběhu se od dřívějšího zákona o Státním zkušebnictví liší zejména zrušením povinnosti tzv. povinného schvalování ve státní zkušebně (EZÚ Praha). Současně byla EZÚ Praha odebrána kontrolní činnost v obchodním koši nad dodržováním zákona a souvisejících předpisů. Kontrola nad dodržováním uvedeného zákona je svěřena jak již bylo řečeno kontrolnímu orgánu ČOI, který v případě potřeby může spolupracovat za úplatu s EZÚ Praha nebo s akreditovanou zkušebnou v příslušném oboru.

Je tedy dán prostor pro etiku podnikání a dobrovolné dodržování platného zákona a souvisejících předpisů. Sankce za jeho nedodržování je stanovena dostatečně vysoká a pro mnohé až likvidační.

Václav Davídek
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
SRVO Společnost pro rozvoj veřejného osvětlení, o. s. - Pod Vysílačkou 1387, Praha 5 - - predseda@srvo.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.