Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Témata pokrývající všechny uvedené oblastí

Přístroje, Měření

Katalog MICRONIX NOVINKY 2021-22

  • 8.09.2021
Katalog MICRONIX NOVINKY 2021-22
Distributor měřicích přístrojů, který působí na trhu již několik desetiletí, vydává nový katalog. Nalezneme v něm měřicí a testovací přístroje, rozdělené do tří kategorií. Přístroje pro měření elektrických veličin, pro revize a kontroly a pro přístroje k měření neelektrických veličin. Přístroje pro běžná elektrická měření jsou jasná, ovšem očekávejte i měření teploty, chloru, zemního plynu, CO, nebo třeba i slanosti! Co se dozvíme uvnitř za další podrobnosti, zjistíte v krátké recenzi!

GHV: BEHA AMPROBE 2100 - Delta

  • 6.05.2021
GHV: BEHA AMPROBE 2100 - Delta
Na českém trhu se objevil měřicí přístroj BEHA AMPROBE 2100-Delta. Co u modelu 2100 Delta překvapí? K jakému měření je konstruován? Měření stejnosměrných proudů tento přístroj sice neumožňuje, ovšem jeho využití je i tak velice velké. Je určený pro elektrikáře, údržbáře, revizní techniky, kohokoliv, kdo potřebuje měřit proudy do rozsahu 200A AC a napětí do 1kV AC a 1500V DC. Pro ty, kdo hledají novou zkoušečku do brašny a nechtějí s sebou tahat více přístrojů zároveň, je to univerzální multifunkční přístroj. V této krátké videoreportáži uvidíte kompletní představení nového pomocníka ...

GHV: Nová série multifunkčního revizního přístroje C.A6133

  • 26.08.2019
GHV: Nová série multifunkčního revizního přístroje C.A6133
Stále se hovoří o digitalizaci, ovšem málokdo dokáže definovat všechny oblasti, ve kterých se tyto technologické změny projevují nejvíce. Pokud hovoříme naopak o revizích, tak tam se metody ověřování v zásadě tolik neliší. To, co je stále vychytanější, je nejen nářadí, ale především měřicí přístroje. Francouzká společnost C.A letos uvedla další typ populárního měřicího přístroje řady 61 pro revize domovních instalací. Jaké má tento přístroj nové funkce? Proč mám říct "WOW, to potřebuji, to musím mít", pokud už vlastním třeba předchozí typ?

Katalog měřicích, zkušebních a bezpečnostních přístrojů BENNING

  • 26.03.2019
Katalog měřicích, zkušebních a bezpečnostních přístrojů BENNING
Značka měřicích přístrojů BENNING je mezi odbornou veřejností známá/neznámá. Tedy ten, kdo ji zná, obvykle referuje kladně. Čím upoutává pozornost tento rok? Jsou to zkoušečky napětí, průchodnosti a směru točivého pole, zkoušečky průchodnosti a kabelů pro zkoušení vysokoohmových a nízkoohmových odporů, zkoušečky zásuvek s prstovým kontaktem pro aktivní rozpoznání chyby PE, zkoušečky průchodnosti a kabelů, zkoušečky zásuvek, ukazatele směru točivého pole ... Jakou referenci přístrojům této značky dáte vy?

Katalog rozvaděčových měřicích přístrojů METRA

  • 14.08.2018
Katalog rozvaděčových měřicích přístrojů METRA
... otevře pamětníkům vzpomínky na rozvaděčová pole plná hranatých budíků z Metry Blansko. Sám vzpomínám na dobu montáží a rekonstrukcí různých energetických rozvoden, kdy byly těchto přístrojů na lokálních skladech plné police. Metru jsem tehdy vnímal jako národní značku a doposud si říkám, kam tato naše tradice zmizela. Teď mám před sebou přístroje do rozvaděčových skříní, nikoliv pro revize. Byl bych rád, pokud vy ostatní přidáte svou zkušenost s novodobou Metrou. Můžeme jí pomoci ...

Nový Fluke 1664FC zrychlí testování instalace při revizích o 40%

  • 29.03.2017
Nový Fluke 1664FC zrychlí testování instalace při revizích o 40%
Jediný tester s funkcí předběžné zkoušky izolace (Pretest)! Standardně umí měřit napájecí napětí (skutečnou efektivní hodnotu) a frekvenci, izolační odpor, spojitost obvodu, impedance smyčky a očekávaný zkratový proud, proudový chránič RCD (vypínací čas a vypínací proud), zemní odpor a kontrolu sledu fází. Odhaduje se, že při použití režimu automatického testu se zkracuje čas měření až o 40%! Tester spustí další test, jakmile zjistí síťové napětí ...

Měření proudu protékajícího ochranným vodičem u spotřebiče

  • 2.09.2016
Měření proudu protékajícího ochranným vodičem u spotřebiče
Měření proudu protékajícího ochranným vodičem se provádí u spotřebičů třídy I spadajících do kategorií podle ČSN 33 1600 ed.2 a ČSN EN 60974-4 shodným způsobem. Jeden z požadavků normy je, že pokud uživatel měří proud PE vodičem takzvanou přímou metodou, musí jej přístroj prokazatelně upozornit na nutnost izolovaného uložení spotřebiče. Jak vypadá schéma zapojení pro měření proudu protékajícího PE vodičem u spotřebičů třídy I takzvanou přímou metodou?

Jak se provádí měření při revizi spotřebiče

  • 19.08.2016
Jak se provádí měření při revizi spotřebiče
Pro měření při revizi spotřebičů norma definuje základní a náhradní postup měření. Základní postup slouží pro ověření veškerých možných parametrů ochran spotřebiče a skládá se z měření odporu ochranného obvodu, měření izolačního odporu a z měření unikajícího a dotykového proudu. Náhradní postup je určen pro spotřebiče, které není možné v době konání revize odpojit od sítě a lze tedy vykonat pouze měření proveditelná za provozu. Co postup zahrnuje?

Problematika měření izolačního odporu u spotřebiče

  • 5.08.2016
Problematika měření izolačního odporu u spotřebiče
Překážkou při ověření stavu izolací spotřebiče měřením jejich odporu napětím DC 500V bývají elektronické obvody spotřebiče. Obvykle sice nehrozí jejich poškození měřicím napětím, neboť elektronika spotřebiče musí být navržena tak, aby při typových zkouškách výrobků snesla vyšší napětí. Elektronika spotřebiče má ale na výsledky měření izolačního odporu jiný vliv, a tím je schopnost oddělit měřicí napětí od dalších živých částí spotřebiče. Jaké jsou konkrétní příklady?

Izolované uložení spotřebičů při přímém měření unikajícího proudu

  • 8.07.2016
Izolované uložení spotřebičů při přímém měření unikajícího proudu
Izolované uložení spotřebiče znamená, že není spojen se zemí jiným způsobem, než přes ochranný vodič napájecího přívodu. Při použití metody přímého měření je nutné od spotřebiče odpojit veškerá náhodná uzemnění a položit jej na izolační podložku dostatečné tloušťky, aby se zabránilo nejen přímému dotyku vodivých částí spotřebiče s uzemněným podložím, ale i případné kapacitní vazbě mezi nimi.

Měření dotykového proudu u spotřebiče

  • 10.06.2016
Měření dotykového proudu u spotřebiče
Měření dotykového proudu se provádí u vodivých, dotyku přístupných částí spotřebičů třídy II a III a u těch částí spotřebičů třídy I, které nejsou konstrukčně spojeny s PE vodičem. Jak vypadá schéma zapojení pro měření dotykového proudu takzvanou přímou metodou a jak při měření rozdílovou metodou?

Měření spotřebičů obsahujících elektronické prvky

  • 27.05.2016
Měření spotřebičů obsahujících elektronické prvky
Přístroje různých výrobců mohou reagovat na zkreslující složky proudu různě. U některých spotřebičů lze tedy různými typy měřicích přístrojů naměřit odlišné hodnoty unikajícího proudu. Rušení a zkreslující či usměrněné složky unikajícího proudu mohou být i důvodem, proč tímtéž přístrojem naměříme u spotřebiče rozdílný výsledek metodou přímého měření a metodou měření rozdílového proudu. Kvalitnější přístroje ovšem mají tento problém do značné míry ošetřen.

Měření náhradního unikajícího proudu u spotřebičů obsahujících elektronické prvky

  • 20.05.2016
Měření náhradního unikajícího proudu u spotřebičů obsahujících elektronické prvky
Při měření náhradního unikajícího proudu u spotřebičů obsahujících elektronické prvky platí určitá omezení. Spotřebič totiž není při měření v provozním stavu a elektronika zabrání průniku měřicího napětí do celé síťové části. Případná závada izolace spotřebiče tak nemusí být odhalena.

Náhradní unikající proud trojfázových spotřebičů

  • 6.05.2016
Náhradní unikající proud trojfázových spotřebičů
Při měření trojfázových spotřebičů je nutno měřit unikající proud mezi spojenými pracovními vodiči a PE vodičem. Možné je provést měření unikajícího proudu u každého pracovního vodiče zvlášť, ovšem pouze za předpokladu, že síťová část spotřebiče obsahuje zátěž s velice malými odpory ve srovnání s odporem izolací. Jak se provádí měření, pokud tato podmínka není splněna?

Měření náhradního unikajícího proudu u spotřebiče

  • 22.04.2016
Měření náhradního unikajícího proudu u spotřebiče
Metoda měření náhradního unikajícího proudu je u současných elektronikou vybavených spotřebičů méně využitelná, neboť její některé společné rysy s měřením izolačního odporu s sebou nesou i obdobné problémy při měření. Na druhé straně je ovšem pro obsluhu i měřicí přístroj bezpečnější při měření potenciálně vadných spotřebičů a je vhodným doplňkem k měření izolačních odporů u spotřebičů neobsahujících elektronické obvody.
FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933