Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Pokud narazíte na názvy svítidel HALSPOT I LED, HALSPOT II LED, TUNNEL LED nebo třeba FARMER I LED PRO, pak jde o produkty svatobořické dílny! Svatobořice nejsou zrovna průmyslovou oblastí. Ba naopak, tamní oblast proslavuje Svatobořické čevené ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Srovnání metod měření unikajícího proudu u spotřebičů z hlediska jejich použitelnosti


Document Actions
Článek
Z porovnání jednotlivých měřicích metod je zřejmé, že měření náhradního unikajícího proudu je spíše doplňková metoda a u spotřebičů se více uplatní přímé nebo rozdílové měření. Přesto má tato metoda proti oběma hlavním metodám některé výhody. Zdroj měřicího napětí je vůči zemi plovoucí, není tedy třeba zkoumat, zda spotřebič je či není náhodně uzemněn. Z téhož důvodu nemá na měření vliv stav elektrické instalace, ke které je připojen měřicí přístroj. U jakých spotřebičů však metoda není vhodná?
Leoš Koupý, ze dne: 12.02.2016
reklama


Z porovnání jednotlivých měřicích metod je zřejmé, že měření náhradního unikajícího proudu je spíše doplňková metoda a u spotřebičů se více uplatní přímé nebo rozdílové měření. Konstatuje to i ČSN 33 1600 ed.2, která povoluje měřit náhradní unikající proud jen jako měření doplňující, byl-li předtím zjištěn s vyhovujícím výsledkem izolační odpor spotřebiče.

Přesto má tato metoda proti oběma hlavním metodám některé výhody. Zdroj měřicího napětí je vůči zemi plovoucí, není tedy třeba zkoumat, zda spotřebič je či není náhodně uzemněn. Z téhož důvodu nemá na měření vliv stav elektrické instalace, ke které je připojen měřicí přístroj. Při měření se uplatní - na rozdíl od měření izolačního odporu - vliv filtračních a jiných kapacit vestavěných ve spotřebiči.

Poznámka: Měřicí metodu nelze použít pro ověření bezpečnosti spotřebiče samostatně, neboť je-li měřicí napětí nižší než 230V, nejsou izolace spotřebiče dostatečně napěťově zatíženy a případná vada se nemusí projevit. Proto je třeba prověřit izolace spotřebiče ještě jiným způsobem, nejčastěji měřením izolačního odporu.

Metoda není vhodná pro měření takových spotřebičů, u kterých může být velikost unikajícího proudu závislá na provozním stavu a po uvedení spotřebiče do provozu se může změnit. Jako příklad lze uvést tepelný spotřebič. Jeho izolace mohou mít jiné vlastnosti za studena a jiné po ohřátí za provozu. Na obrázku 1 je graficky znázorněn příklad možného průběhu velikosti unikajícího proudu v závislosti na čase po uvedení spotřebiče do provozu, ze kterého je zřejmé, že ihned po zapnutí teče ze síťové části spotřebiče značný unikající proud, ale postupně klesá až do ustálené hodnoty (jiný spotřebič může mít samozřejmě průběh časové závislosti proudu jiný). Unikající proud je nutno vždy měřit v provozním, ustáleném stavu, a proto u takového spotřebiče je třeba použít k měření přímou nebo rozdílovou metodu nebo zajistit, pokud to lze, aby při měření náhradního unikajícího proudu byly izolace spotřebiče v takovém stavu, jako za provozu (např. předehřátím spotřebiče před měřením).

Obrázek 1 - Příklad závislosti unikajícího proudu na čase po uvedení spotřebiče do chodu.
Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro číslo 75 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!



Jak srovnáváte metody měření unikajících proudů vy?
Podělte se s námi o své postřehy v níže otevřené diskusi.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933