Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Spustili jsme natáčení jedinečného videoseriálu #V50 (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 19.01.2018
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Spustili jsme natáčení jedinečného videoseriálu #V50


Spustili jsme natáčení jedinečného videoseriálu #V50
Znáte vyhlášku 50/78 Sb. opravdu dobře? Jste si jistí, že vám za dobu její platnosti nic neuniklo? Tento elektrikářský magický předpis se letos dožívá 40. let své existence v nezměněné podobě. O jeho nahrazení se hovoří přes deset let a s největší pravděpodobností se dalších kulatých narozenin už nedočká. Proto mu a jeho tvůrcům vzdáváme hold videopořadem #V50. V jednotlivých dílech rozebereme vyhlášku do podrobností ...
Miroslav Minařík, ze dne: 19.01.2018



Vyhláška 50/1978 Sb. jako náš letitý a stále platný bezpečnostní předpis se letos dožívá 40. výročí. Mezitím co se všechny technické normy již změnily, některé několikrát, zásady bezpečnosti jsou stálé. Tato vyhláška se dotýká každého elektrotechnika činného v praxi (skoro každého). Získání nebo obhájení některého z paragrafů je pro někoho čest, pro jiného černá můra.


V redakní poště a v diskusním fóru se opakovaně objevují dotazy a poznámky k tomu předpisu, které mezi řádky o autorech prozrazují absolutní nepochopení poslání této vyhlášky. Jak je to možné? Copak za těch 40 let bylo málo napsáno a řečeno? Určitě nebylo. Ale řekněme, že někteří zájemci zrovna nebyli ve správný čas na správném místě a podstata jim unikla.

Již několik let pracovní skupina znalců pracuje na novelizaci tohoto předpisu a proto lze předpokládat, že to budou patrně jeho poslední kulaté narozeniny. Protože portál Elektrika.cz letos slaví 20. narozeniny, napadlo nás je oslavit spíše tím, že složíme hold o 20 let starší vyhlášce padesát.


Připravili jsme scénář videoseriálu tak, že každý § vyhlášky padesát bude mí svůj samostatný díl. Budou se k němu vyjadřovat naši přední odborníci z různých koutů republiky. A svůj názor také přislíbil Ján Meravý z Trenčína. Ten strukturu vyhlášky zná velice dobře a může ji porovnat s obdobným aktuálním předpisem na Slovensku.

Scénář se připravoval tři měsíce. Vycházelo se ze zmiňovaných paragrafů, vašich připomínek v diskusích a ve finále sestaveno a učesáno s Františkem Kosmákem. První, kdo prošel tu divočinu otázek, byl Petr Létal, následovat by ho měl Jaroslav Melen v Trutnově, Jiří Sajner v Praze.

O tom, s kým jsme natočili rozhovor, budeme průběžně informovat v dalších dílech a v diskusním fóru!

 
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Elektrika.info s.r.o. - Novolíšenská 8a, Brno - +420 773 123 100 - redakce@elektrika.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.