Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Spotřebiče jako výrobky i jako předměty každodenního užívání (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 27.04.2010
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Spotřebiče jako výrobky i jako předměty každodenního užívání


Spotřebiče jako výrobky i jako předměty každodenního užívání
Co ukládá nová technická norma ČSN 33 1600 Revize a kontroly elektrických spotřebičů během používání? Jaké je označení el. spotřebičů, jež se považují za bezpečné? Víte, z jakého zákona vycházejí platné předpisy pro zajišťování jejich bezpečnosti?
Michal Kříž, ze dne: 27.04.2010

Nová technická norma ČSN 33 1600 Revize a kontroly elektrických spotřebičů během používání, která je revizí dvou předchozích norem, a to ČSN 33 1600:1994 Elektrotechnické předpisy – Revize a kontroly elektrického ručního nářadí během používání a ČSN 33 1610:2005 Revize a kontroly elektrických spotřebičů během jejich používání řeší bezpečnost elektrických spotřebičů včetně elektrického ručního nářadí během jejich provozování. Nová norma sloučila požadavky obou předchozích norem, protože postupy revizí a kontrol elektromechanického ručního nářadí, jak byly předepsány v ČSN 33 1600:1994, již neodpovídají současnému stavu techniky uplatňovanému nejen pro spotřebiče, ale i pro elektrické ruční nářadí. Již nestačí pouhá poznámka v ČSN 33 1610 upozorňující, že podmínky, které omezují možnosti měření izolačního odporu, se mohou týkat i elektrického ručního nářadí a proto,
že v návaznosti na ČSN 33 1600 lze při revizích nářadí využít ustanovení ČSN 33 1610 pro spotřebiče.

V návaznosti na připomínky vzešlé z diskuse o návrzích normy se podařilo normu zasadit do právního rámce evropských směrnic zasazených do naší národní legislativy. Jedná se především o nařízení vlády č. 378/2001 Sb.

Důležité a podstatné stále ještě pro řadu lidí je uvědomit si zařazení této normy do systému zajišťování bezpečnosti osob, ale i majetku. Norma neřeší bezpečnost nových elektrických spotřebičů.

Podle zákona č. 102/2001 Sb., o obecné bezpečnosti výrobků, je výrobce povinen uvádět na trh pouze bezpečné výrobky. Za bezpečný výrobek, jako je např. mimo jiných výrobků i elektrický spotřebič, se přitom považuje výrobek splňující požadavky zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky. Elektrické spotřebiče opatřené stanoveným označením (označením CE) nebo k nimž je vydáno nebo přiloženo ES prohlášení o shodě nebo jiný dokument, se považují za bezpečné výrobky a z hlediska právních předpisů není třeba, aby na nich spotřebitel před uvedením do provozu prováděl další ověřování jejich bezpečnosti. Podle zákona č. 513/1991 Sb., hospodářského zákoníku, je kupující povinen prohlédnout zboží podle možnosti co nejdříve po přechodu zboží do jeho vlastnictví (po přechodu nebezpečí škody na zboží), přičemž se přihlédne k povaze zboží. Z uvedeného vyplývá, že i když kupující, který je zároveň pozdějším uživatelem, nebude provádět na koupeném elektrickém spotřebiči jeho revizi, měl by jej alespoň prohlédnout, jestli nemá zjevné závady. Kromě odhalení těchto zřejmých závad bohužel zkušenosti ukazují, že zejména u některých nových pohyblivých a prodlužovacích přívodů chybí propojení ochranného vodiče. Proto se v poznámce 7 k tabulce 1 této normy doporučuje před uvedením do provozu ověřit spojitost ochranného vodiče.

Pro zajišťování bezpečnosti elektrických spotřebičů během jejich provozování platí předpisy vycházející ze zákona č. 262/2006 Sb., zákoníku práce, a na něj navazujícího zákona č. 309/2006 Sb., o zajištění dalších podmínek bezpečnosti a ochrany zdraví při práci. Podle § 101 odst. 1 zákoníku práce je zaměstnavatel povinen zajistit bezpečnost a ochranu zdraví zaměstnanců při práci s ohledem na rizika možného ohrožení jejich života a zdraví, která se týkají výkonu práce. Přitom zaměstnavatel vychází při přijímání
a provádění technických, organizačních a jiných opatření k prevenci rizik ze všeobecných preventivních zásad, kterými se rozumí mimo jiné i odstraňování rizik u zdroje jejich původu. Podle § 4 odst. 1 c) zákona č. 309/2006 Sb., musí být stroje, technická zařízení, dopravní prostředky a nářadí pravidelně a řádně udržovány, kontrolovány a revidovány. Bližší požadavky na bezpečný provoz a používání strojů, technických zařízení, dopravních prostředků a nářadí stanoví prováděcí právní předpis, kterým je nařízení vlády č. 378/2001 Sb., kterým se stanoví bližší požadavky na bezpečný provoz a používání strojů, technických zařízení, přístrojů a nářadí.

Kompletní znění přednášky naleznete zde...

TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
LPE s.r.o. - Nad Přehradou 2, Brno - -

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.