Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Společnost pro rozvoj veřejného osvětlení oslavila 20 let 


Document Actions
Společnost pro rozvoj veřejného osvětlení oslavila 20 let 
Další z pravidelných setkání Společnosti pro rozvoj veřejného osvětlení (SRVO) se uskutečnilo 12. a 13. května 2011 ve Velkých Pavlovicích v penzionu U Hiclů. Při příležitosti dvacátého výročí sem současný předseda Ing. Tomáš Maixner svolal slavnostní valnou hromadu, na kterou byli pozváni nynější členové SRVO, bývalí členové SRVO a hosté. Více zde ...
Jana Kotková, ze dne: 27.09.2011
reklama


Další z pravidelných setkání Společnosti pro rozvoj veřejného osvětlení (SRVO) se uskutečnilo 12. a 13. května 2011 ve Velkých Pavlovicích v penzionu U Hiclů. Při příležitosti dvacátého výročí sem současný předseda Ing. Tomáš Maixner svolal slavnostní valnou hromadu, na kterou byli pozváni nynější členové SRVO, bývalí členové SRVO a hosté.


Obr. 1 Zpravodaj SRVO – jak šel čas … (zleva) 1/1991,  2/1991 až 3/1993, 1/1994 až 2/1996, 1/1997 až 3/2008, 2009 až 2010, seminář a konference 4. až 5. 11. 2011

Dopoledne 12. května se konala řádná valná hromada. Stěžejním bodem této valné hromady bylo schválení členů předsednictva kooptovaných předsednictvem. Za odvolaného místopředsedu p. Jiřího Tesaře byla schválena kooptace Ing. Hynka Bartíka. Předsednictvo nyní pracuje ve složení: předseda Ing. Tomáš Maixner, místopředseda Ing. Hynek Bartík, hospodářka Ing. Věra Bursíková, členové: p. Karel Müller, Ing. Jiří Skála, p. Miroslav Tichý, Ing. Petr Žák. Tajemníkem společnosti je Ing. František Luxa.


Obr. 2 Pamětní list vydaný k dvacátému výročí SRVO

Odpolední slavnostní valnou hromadu zahájil Ing. Maixner slavnostním přípitkem s přáním dalších úspěšných let. První tajemník SRVO Ing. Stanislav Křivý vzpomínal, jak všechno začalo. Připomněl zakládající členy tematické skupiny 12 CIE/ČSVTS Veřejné osvětlení z roku 1961 a zakládající členy SRVO z roku 1991. Současný tajemník Ing. František Luxa navázal na tuto vzpomínku přehledem zajímavostí SRVO za uplynulých dvacet let. Připomněl zakládající členy společnosti a první předsednictvo i přehled veškerých akcí SRVO, zpočátku zpravidla konaných ve spojení s firemními dny a jinými akcemi, později jako přátelská setkání SRVO, která byla následně přejmenována na odborné technické semináře.


Obr. 3. Stěžejním bodem valné hromady bylo schválení členů předsednictva kooptovaných předsednictvem

Připomněl, že za dvacet let činnosti SRVO společnost zorganizovala 38 akcí ve 32 místech České republiky a na Slovensku (mj. semináře a konference cíleně zaměřené na určitou skupinu zájemců, jako např. školení pro projektanty nebo tematické konference pro zástupce státní správy) a podílela se i na dalších akcích z oboru. Následoval příspěvek o tom, že světlo a osvětlení, zejména architekturní, nejsou jen záležitostí technickou, ale hlavně výtvarnou, architekturu dotvářející a navozující správnou atmosféru. Za omluveného autora Ing. Hynka Bártíka promítl a slovem doprovodil záznamy zajímavých světelných instalací z různých koutů světa Ing. Jiří Skála.

Celých dvacet let se SRVO zabývá problematikou světla. Co je prvotní fyzikální jev? Světlo, nebo tma? Nad touto otázkou se ve svém příspěvku krátce zamyslel Ing. František Luxa. Ing. Tomáš Novák z VŠB-TU Ostrava přednesl referát na téma Mezopické vidění a barevné vnímání. Přednášku svými humornými glosami a poznámkami doplňoval prof. Karel Sokanský.


Obr. 4. Ing. Tomáš Novák z VŠB-TU Ostrava přednesl referát na téma Mezopické vidění a barevné vnímání

V závěrečném příspěvku sledoval Ing. Tomáš Maixner vývoj některých rádoby odborných výroků velmi zkreslujících původní myšlenku, čehož např. s úspěchem využívají někteří tzv. ekoaktivisté k podpoře svých tezí ohledně rušivého světla.


Obr. 5. Vzhledem k hezkému počasí mohla být výstavka materiálů a komponent světelné techniky umístěna venku

I tentokrát program doprovázela malá výstavka materiálů a komponent světelné techniky. Slavnostní valná hromada pokračovala do pozdních nočních hodin přátelským posezením současných i bývalých členů SRVO a hostů u vína, cimbálové muziky a gurmánských specialit. Druhý den se uskutečnila exkurze do místních vinařských závodů.


Obr. 6. Neformální část valné hromady pokračovala za doprovodu cimbálové muziky do pozdních nočních hodin

Společnost pro rozvoj veřejného osvětlení

Společnost pro rozvoj veřejného osvětlení (SRVO) byla založena v roce 1991 jako organizace sdružující profesionály v oboru veřejného osvětlení. Je přímým pokračovatelem tematické skupiny č. 12 CIE/ČSVTS Veřejné osvětlení, která vznikla v tehdejším Československu v roce 1961 z rozhodnutí předsedy ČNK CIE a viceprezidenta CIE Ing. Švehly a předsedy ČSTV – sekce Osvětlování Ing. Netušila. Impulzem ke vzniku SRVO bylo ukončení činnosti zmíněné tematické skupiny a snaha jejích členů o kontinuitu činnosti. Dne 11. dubna 1991 byla společnost zaregistrována na MV ČR podle § 10 zákona č. 83/90 Sb., o sdružování občanů.


Tab. 1 První předsednictvo SRVO (1991), předsedové a tajemníci od roku 1991
Pro větší náhled klikni!

Vrcholným orgánem zmíněné společnosti jsou valné hromady členů, na nichž jsou voleny příslušné orgány. SRVO sdružuje zástupce provozovatelů a správců veřejného osvětlení (VO), zástupce firem zabývajících se návrhem a výstavbou VO i zástupce dodavatelských firem. Toto seskupení odborníků pomáhá řešit složité situace ohledně návrhu, výstavby, provozu a údržby VO, ale i správy a legislativy v tomto oboru. SRVO při své práci využívá nejnovější poznatky z oboru, které čerpá z platných norem a předpisů, doporučení CIE i z praxe v zahraničí. Využívá rovněž zkušenosti z jednotlivých regionů našeho státu, zprostředkovávané jejími členy – provozovateli a správci VO v největších městech ČR. Společnost od roku 1991 vydává informační bulletin Zpravodaj SRVO. Dosud bylo vydáno 58 čísel, v nichž bylo uveřejněno přibližně 450 referátů a příspěvků.

Článek je ukázkou z časopisu SVĚTLO 4/2011

 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
SRVO Společnost pro rozvoj veřejného osvětlení, o. s.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933