Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

SOUTĚŽ O NEJLEPŠÍ HISTORKU: Jak se spouští kolotoč


Document Actions
SOUTĚŽ O NEJLEPŠÍ HISTORKU: Jak se spouští kolotoč
Žijeme sice v digitální době procesory řízenými motorovými spouštěči, bohužel ne všude to vypadá jako na doporučení běžně uznávaných norem. Tak v rámci tradic a také trošku z neznalosti okolního světa přetrvávají prehistorické vynálezy z počátku minulého století. Že se vám to nezdá? Stačí se dobře rozhlédnout kolem sebe ...
Tým portálu Elektrika, ze dne: 23.10.2009
reklama


Koncem letošních prázdnin jsme navštívili jednu nejmenovanou vesnickou pouť, kde jsem byl u vytržení z „kolotočáře Edy“, respektive z jeho zařízení na rozjezd kolotoče, který používá v roce 2009. Je možné, že jako revizní technik jsem malinko deformovaný a to, co jiným nepřijde nějak zvláštní, já u toho omdlévám.

Nevěřil jsem vlastním očím, když jsem viděl jeho rozběhový reostat. V plastovém kýblu měl ponořené jakési elektrody (asi v solném roztoku) na pertinaxové destičce, které při rozběhu kolotoče postupně namáčel. Toto měl připojené přes litinový rozvaděč (IP co je to krytí?), ve kterém po rozběhu přepnul spínač.

Tento kýbl i s rozvaděčem (který měl přikrytý svetrem) byl cca 1 metr od kolotoče, na kterém se točilo i mé dítě!!! Pochybuji velice, že „kolotočář Eda“ používal bezpečné malé napětí.

Moje dcerka mě přemluvila na dvě jízdy na tomto kolotoči, z čehož jsem měl „velkou radost,“ vzhledem k tomu, že tento softstarter se nacházel v těsné blízkosti kolotoče.

Autor bude uveden po skončení soutěže.

Uvedený příběh patří do čtenářské soutěže o nejlepší elektrikářskou historku. Svůj hlas s komentářem můžete zasílat do redakce portálu. 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933