Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

SOLID TEAM: Nová úprava ochrany před bleskem v publikacích Solid Team s.r.o. Olomouc


Document Actions
SOLID TEAM: Nová úprava ochrany před bleskem v publikacích Solid Team s.r.o. Olomouc
V odborné veřejnosti jsou známy publikace „Elektro v praxi“ vydávané firmou Solid Team Olomouc. Systém jejich zpracovávání a způsob tisku umožňují neustálou aktualizaci s ohledem na permanentní změny právních předpisů a technických norem. Dokladem této skutečnosti je nově vydaný díl 2 ...
Petr Létal, ze dne: 12.01.2007
reklama

V odborné veřejnosti jsou známy publikace „Elektro v praxi“ vydávané firmou Solid Team Olomouc. Systém jejich zpracovávání a způsob tisku umožňují neustálou aktualizaci s ohledem na permanentní změny právních předpisů a technických norem.
Dokladem této skutečnosti je nově vydaný díl 2, který necelý měsíc po vydání souboru norem pro ochranu před bleskem již hlavní požadavky tohoto souboru obsahuje (zhruba v rozsahu 30 stran ).

Nově vydaný soubor norem ČSN EN 62305 představuje velmi rozsáhlý předpis tvořený v této době čtyřmi normami (pátá se připravuje). V řadě ohledů zásadně mění náhledy na zajištění ochrany před bleskem oproti dosud souběžně platné ČSN 34 1390.
Pravidelným i občasným čtenářům „Elektro v praxi“ je známo, že hlavní snahou autorů je přeložit často těžko srozumitelné znění technických norem do „lidské podoby“ a v nezbytném rozsahu přispět i k rozšíření znalostí běžných elektrikářů.
Ne jinak je to i v případě ochrany před bleskem. V úvodní části jsou v rozsahu potřebném pro pochopení celého systému uvedeny základní principy hodnocení rizik. Tato část je nezbytná pro vysvětlení hladin ochrany a na to navazujícímu začlenění systému ochrany do čtyř tříd.
Hlavní pozornost je věnována systémům ochrany před bleskem. Jsou vysvětleny nové přístupy k návrhu jímacích soustav (metoda valící se koule, metoda ochranného úhlu a metoda mřížové soustavy), podavky na soustavy svodů a uzemňovací soustavy. V potřebném rozsahu jsou uvedeny požadavky na náhodné části systému (jímače, svody, zemniče).
Pozornost je věnována i oddáleným systémům, včetně relativně jednoduchého výpočtu dostatečných vzdáleností. Je zdůrazněno, že oproti minulosti se nové normy zabývají nejen vnějším, ale i vnitřním systémem ochrany před účinky blesku. Je zdůrazněn výrazně rostoucí význam ekvipotenciálního pospojování, mimo jiné, s ohledem na správnou funkci svodičů bleskových proudů a svodičů přepětí.
Pro možnost využít, v duchu názvu, publikaci i pro praxi jsou uvedeny požadované parametry materiálů použitelných pro vytvoření jímacích soustav, soustav svodů a zemnících soustav. V publikaci jsou uvedeny i požadavky na obsah projektové dokumentace ochrany nejen s ohledem na požadavky normy, ale i s ohledem na právní úpravu (stavební zákon a navazující prováděcí vyhlášky). Informativně jsou uvedeny zásady a obsah prováděných revizí systému a základní požadavky na jeho údržbu. Obsahem jsou i základní pravidla realizace ochrany na objektech s nebezpečím výbuchu.
Závěrem je nutno zdůraznit, že cílem publikace není naučit projektanty ochranu projektovat, revizním technikům ochranu revidovat atd. Snahou je, aby nový přístup byl pochopen. Současně by publikovaný rozsah měl umožnit realizaci projektu systému v potřebné „profesní“ kvalitě konkrétními pracovníky. Autoři se navíc domnívají, že v případě zajištění ochrany na běžném rodinném domku je celá stať dostačující.

Tento díl si můžete objednat níže uvedeným formulářem!
Cena 160,-Kč + dobírka!

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Solid Team s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
... české zastoupení firmy DEHN + SÖHNE každé dva roky vždy k příležitosti veletrhu Amper vydává zkrácený český katalog svých výrobků. Opravdovou lahůdkou je druhá kapitola tentokrát žlutá, tedy Yelow/Line ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933