Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Softwarová podpora OEZ


Document Actions
Softwarová podpora OEZ
Společnost OEZ je významným výrobcem jisticích a spínacích přístrojů nízkého napětí. Svým zákazníkům poskytuje i rozsáhlou technickou a softwarovou podporu. Jde o pomoc s použitím dodávaných produktů a uváděním složitých zařízení do provozu, servis přístrojů a mnoho dalších služeb zaměřených na prevenci poruch a modernizaci provozovaných rozvaděčů. Cílem softwarové podpory je co nejvíce usnadnit práci projektantům, revizním technikům, provozním elektrikářům a obchodním partnerům.
Komerční sdělení, ze dne: 2.08.2011
reklama

Společnost OEZ je významným výrobcem jisticích a spínacích přístrojů nízkého napětí. Svým zákazníkům poskytuje i rozsáhlou technickou a softwarovou podporu. Jde o pomoc s použitím dodávaných produktů a uváděním složitých zařízení do provozu, servis přístrojů a mnoho dalších služeb zaměřených na prevenci poruch a modernizaci provozovaných rozvaděčů. Cílem softwarové podpory je co nejvíce usnadnit práci projektantům, revizním technikům, provozním elektrikářům a obchodním partnerům. Veškerou softwarovou podporu poskytuje společnost zákazníkům zdarma prostřednictvím svých internetových stránek www.oez.cz a na nosiči DVD-ROM s názvem Produkty a SW podpora.

Značnou oblibu si za dlouhá léta používání získal výpočtový program Sichr. Je určen k řešení rozvodů nízkého napětí jak v paprskových sítích TN, tak i v sítích IT bez vyvedeného středního vodiče. Samozřejmostí je výpočet zkratových proudů v jednotlivých částech rozvodu a kontrola, zda použité přístroje mají dostatečnou zkratovou vypínací schopnost (obr. 1).


Obr. 1. Průběh třífázového zkratového proudu

Důležitým úkolem projektanta je správně dimenzovat vedení a zajistit jeho ochranu před nadproudy v celém jejich rozsahu. I v tomto směru program Sichr pomáhá odstranit všechna rizika spojená s provozováním elektrického rozvodu, včetně případů, kdy jde o složitější vedení složené Z několìka paralelních kabelů. Možností, jak paralelní kabely jistit, je mnoho, od společného jištění proti přetížení i zkratu na začátku vedení až po nejkomplikovanější variantu se sa mostatným jištěním jednotlivých žil na jejich začátku i konci. Každou z těchto variant umí program posoudit. Vyhodnotí všechny druhy možných poruch a na případné problémy důrazně upozorní (obr. 2).


Obr. 2.Dimenzování a jištění kabelů

Další důležitou podmínkou pro bezpečný provoz elektrické instalace je správné fungování ochrany automatickým odpojením od zdroje při poruše, jinými slovy, natolik malá impedance poruchové smyčky, aby byl příslušný přístroj schopen poruchu odpojit do stanovené doby vypnutí. Program Sichr vyčísluje maximální dovolenou hodnotu impedance smyčky na základě vypínací charakteristiky příslušného jisticího přístroje, popř. vybavovacího reziduálního proudu proudového chrániče. Tuto potom porovnává s vypočtenou impedancí poruchové smyčky řešeného rozvodu. Výpočet zahmuje impedancí celé poruchové smyčky od impedance vysokonapěťového rozvodu, přes vnitřní impedanci transformátoru, impedanci kabelů zahřátých procházejícím proudem až po vnitřní impedance použitých jisticích přístrojů (obr. 3).


Obr. 3. Ochrana automatickým odpojením od zdroje při poruše impedanční smyčky

Spolehlivost dodávky elektrické energie je do značné míry dána selektivním působením za sebou zařazených jisticích přístrojů. Tím, že vypíná pouze jisticí přístroj nejblíže nadřazený místu poruchy, je omezen rozsah instalace odpojené od napájení, což snižuje ekonomické dopady způsobené odstávkou elektrické energie. Zachováním funkčnosti důležitých obvodů, jako je např. osvětlení, selektivní působení přispívá i ke zvýšení úrovně bezpečnosti. Program Sichr vyhodnocuje selektivitu nejen v oblasti přetížení na základě vzájemné polohy vypínacích charakteristik, ale i při zkratech, kdy působí okamžité neboli zkratové spouště jističů. Pro správné posouzení selektivity v tomto rozsahu proudů program disponuje širokým spektrem naměřených hodnot selektivìty mnoha dvojic jisticích přístrojů (obr. 4).


Obr. 4. Vyhodnocení selektivity

Prozatím opomíjeným hlediskem při dimenzování vedení je ekonomická optimalizace jeho průřezu. Při dimenzování vedení je zpravidla dbáno pouze na jeho funkčnost z pohledu přenášeného proudu, úbytků napětí a impedančních smyček. Jediným uvažovaným ekonomickým ukazatelem je pořizovací cena vedení. Při neustále rostoucí ceně elektrické energie je ovšem důležitá i cena elektrických ztrát, které na tomto vedení během jeho používání vznikají. Cena těchto ztrát za určitých okolností může několikanásobně převýšit cenu vlastního kabelu. Program proto na základě zadaných ekonomických parametrů vyhodnocuje tzv. hospodárný průřez vedení tak, aby celkové náklady, tedy součet pořizovacích nákladů na vedení a ceny ztrát, byly co nejnižší (obr. 5).


Obr. 5. Ekonomická optimalizace průřezu kabelů

Užitečnou pomůckou pro výběr jednotlivých produktů a jejich příslušenství je Konfigurátor OEZ. Program vždy nabízí pouze příslušenství, které se k danému výrobku hodí, a kontroluje jeho počet. V praxi to znamená např. to, že k jističi Modeion není možné vybrat více pomocných spínačů a pomocných spouští, než se jich fyzicky vejde do příslušných dutin. Výstupem je společná tabulka všech vybraných výrobků, včetně objednacích kódů a nabídkových cen, kterou lze snadno uložit nebo přímo exportovat do programu MS Excel. V části konfigurátoru týkající se jističů Modeion je zařazena zajímavá funkce umožňující vybrat náhrady starších typů jističů. Stačí zadat údaje z typového štítku staršího jističe a program tyto údaje rozkóduje a nabídne odpovídající náhradu (obr. 6). V části Arion je funkce, která dovoluje rozkódovat typové označení jističe Arion WL a prozradí, které komponenty ve svých útrobách ukrývá.


Obr. 6. Náhrada Starších jističů v konfigurátoru OEZ

Především projektantům je určena sada výkresů ve 2D před stavující rozměrové náčrty, schematické značky a schémata zapojení ve třech různých formátech: DWG, DXF a WMF. Uživatelé AutoCAD ocení menu, které jim výrazně usnadní orientaci v několika tisících těchto výkresů (obr. 7).


0br. 7. Menu OEZ pro AutoCAD

Pro uživatele ostatních kreslicích programů společnost OEZ v letošním roce připravila novinku, prohlížeč dokumentů ProDok. Ten pracuje nejen se zmíněnou sadou výkresů ve 2D, ale je doplněn ještě o modely ve 3D formátu STEP. ProDok není určen pouze k prohlížení dokumentů, ale též k jejich vybírání a k následnému hromadnému exportu vybraných dokumentů do předem zvoleného adresáře na pevném disku. Zde jsou připraveny k použití jakýmkoliv kreslicím programem, který dokáže pracovat s použitými formáty dokumentů (obr. 8).


Obr. 8. Prohlížeč dokumentů ProDok

Na závěr je třeba připomenout, že zájemci na stránkách www.oez.cz naleznou knihovny produktů OEZ pro mnoho projektových programů, jako jsou Eplan, Elprocad, Elcad, Cadelec a mnoho dalších.

Ing. Adolf Hubálek, OEZ

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
OEZ s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933