Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

ABB: Snímače pohybu


Document Actions
ABB: Snímače pohybu
Co jsou to snímače pohybu a na jakém principu pracují? Jaké snímače pohybu naleznete v produktové řadě společnosti ABB? Další informace o principu funkce, oblasti zachycení, místě instalace, soumrakovém spínači naleznete v tomto článku ...
Komerční sdělení, ze dne: 3.02.2010
reklama


Snímače pohybu jsou elektronická zařízení pracující na principu vyhodnocování změn v infračervené (neviditelné) části světelného spektra. Jsou doplněny spínací částí, která umožňuje v případě zaznamenání pohybu zapnout připojený elektrický spotřebič, kterým nejčastěji bývá svítidlo.

V sortimentu společnosti ABB s.r.o., Elektro-Praga, naleznete celou řadu těchto přístrojů.
Automatické spínače jsou určeny pro montáž v interiérech, zatímco domovní strážci se instalují ve venkovním prostředí. Snímač přítomnosti nabízí takové možnosti využití, které jsou u obvyklých snímačů nemyslitelné.

Automatické spínače
Pro všechny designové řady, které firma ABB s.r.o., Elektro-Praga dodává na trh, je možné nalézt hned několik druhů snímačů pohybu pro instalaci do interiérů.

Spojení vlastního snímače pohybu se spínací částí určené pro interiérové instalace se označuje termínem automatický spínač. Tyto přístroje jsou určeny pro vnitřní použití, pro montáž do instalačních krabic zabudovaných ve zdi, příp. ve stropě.

Automatické spínače přinášejí do bytu pohodlí i bezpečí. Jakmile zaznamenají pohyb, připojené svítidlo se automaticky zapne. K rozsvícení není třeba pohybu rukou, jako je tomu u spínače klasického. V domě totiž máte často obě ruce plné a nemáte jak si rozsvítit.

Významné mohou být také úspory energie - již se nestane, že by světlo někde zůstalo zapnuté celou noc.

Automatické spínače naleznou uplatnění i ve veřejném nebo průmyslovém sektoru, v administrativních budovách, v šatnách sportovní zařízení, na WC v restauracích - všude tam, kde dochází k častému spínání, kde jsou zvýšené hygienické nároky apod.

Všechny přístroje mají několik nastavovacích prvků, které umožňují sladění jejich chování s požadavky uživatele. Navíc je lze ovládat i ručně nebo z jiných míst, s využitím spínačů či tlačítek.

Automatickým spínačem je možno často nahradit běžný mechanický spínač a získat tak výhody bezdotykového ovládání.

Domovní strážci
Pojem domovní strážce zahrnuje všestranné kompaktní přístroje určené pro instalaci do venkovního prostředí. Jsou odolné proti povětrnostním vlivům a dokážou spínat veliké zátěže. Uplatnění nacházejí jak při osvětlování okolí domů, tak v podzemních garážích, ve skladech apod.

Nezvaný návštěvník je rozsvícením světla okamžitě upozorněn, že jeho pohyb je sledován. Pro obyvatele domu nebo pro očekávané hosty je naopak příjemné, když je přístupová cesta osvětlena.

Mikroprocesorové řízení a propracovaný optický systém zaručují celistvé pokrytí oblasti zachycení bez hluchých míst. Snímače sledují dokonce i prostor pod sebou. Nikdo se nemůže přiblížit nepozorovaně.

Snímací charakteristiku domovních strážců lze navíc dokonale přizpůsobit náklonem ramena nebo pootočením snímací části. V případě potřeby je možno ji omezit nalepením speciální clonky přímo na čočku.

Provedení AlarmLlNE má přídavný výstup, který spíná zaznamenání pohybu v bezpečnostní zóně. Dokáže tak včas informovat o pohybu nežádoucích osob.

Pomocí otočných nastavovacích prvků lze volit provozní režimy a základní parametry přístroje.

Princip funkce
Každý objekt vysílá charakteristické infračervené záření (o vlnové délce 0,7µm až 0,1cm) v závislosti na své specifické teplotě. Proto se též označuje jako tepelné.

Snímače pohybu obsahují miniaturní snímací prvek, který přeměňuje dopadající infračervené záření na elektrický signál. Protože záření pouze přijímají (žádný vlastní signál nevysílají), nazývají se také infrapasivní.

Přístroje pro snímání pohybu jsou konstruovány tak, aby reagovaly pouze na relativně rychlé změny tepelného záření. Např. vytápěná místnost mění své tepelné vyzařování velice pomalu. V porovnání s tím je pohyb člověka v místnosti doprovázen daleko rychlejšími změnami infračerveného záření, takže jeho pohyb lze na pozadí rozpoznat. Pří neměnném "tepelném obrazu" snímač nereaguje.

Oblast zachycení
Snímače pohybu neustále přijímají infračervené záření z určité části prostoru, která se nazývá oblast zachycení. Může mít různý tvar - jedna rovina, příp. několik rovin vertikálně skloněných pod různými úhly, kužel apod. - viz příklad na obrázku. Oblast zachycení je orientačně dána dosahem a úhlem zachycení; jedná se buď o úhel rovinný, nebo prostorový. Nutno poznamenat, že tyto údaje jsou pouze informativní, protože skutečný tvar oblasti zachycení bývá nepravidelný a závisí nejen na parametrech pohybu snímaného objektu (rychlost, směr), ale též na dalších vnějších vlivech.

 

Zpoždění vypnutí
Jistě není žádoucí, aby se připojené svítidlo zapínalo přesně na dobu, kdy je registrován pohyb. Např. na chodbě, kde je osvětlení řízeno snímačem pohybu, by i chvilkové přerušení chůze vedlo ke zhasnutí světla. Pokud je navíc chodba frekventovaná, svítidla by se neustále zapínala a vypínala.

Proto snímače pohybu obsahují časovací obvod, který zajistí, že se svítidlo nevypne v okamžiku, kdy pohyb v oblasti zachycení ustane, ale zůstane zapnuté ještě o něco déle. Tato doba přesahu, která je v určitém rozsahu nastavitelná, se nazývá zpoždění vypnutí. Volitelné hodnoty se obvykle pohybují od několika sekund do desítek minut.

Je třeba si uvědomit, že zpoždění vypnutí se začne odpočítávat od okamžiku ukončení registrace pohybu snímačem. Pokud nastavená doba ještě nestačila uplynout a v oblasti zachycení dojde k novému pohybu, připojené svítidlo zůstane zapnuté a nové odpočítávání začne, až tento nový pohyb ustane.


Soumrakový snímač
Bez soumrakového snímače by k zapínání svítidla docházelo i v případě, kdy je úroveň okolního osvětlení dostatečná a použití umělého světla je zbytečné. Soumrakový snímač porovnává úroveň okolního osvětlení s určitou prahovou hodnotou.

Na obrázku je příklad průběhu intenzity osvětlení během dne v porovnání s nastavenou prahovou hodnotou. Pokud je snímaná intenzita osvětlení vyšší než prahová hodnota (např. ve dne, kdy je v místnosti hodně světla), povel k zapnutí svítidla nebude vydán - výstup je v tomto případě deaktivován. Poklesne-li úroveň okolního osvětlení pod tuto prahovou hodnotu, výstup bude opět aktivní - v případě detekce pohybu se připojené svítidlo zapne.

Zmíněnou prahovou hodnotu je možno zpravidla nastavit v poměrně širokém rozsahu, od jednotek do tisíců luxů. Při praktickém nastavování prahové úrovně osvětlení je třeba mít na paměti, že snímač měří úroveň osvětlení v místě instalace. To se může negativně projevit např. v případě instalace snímače v tmavší části místnosti.

Místo instalace
U každého přístroje je předepsáno, zda se instaluje na stěnu nebo na strop a v jaké výšce. Při volbě místa instalace je ale třeba dodržet další pravidla. Protože mezi snímačem pohybu a sledovaným objektem musí být zaručena optická viditelnost, nesmí být snímač zakryt pevnými ani pohyblivými předměty.

Pro zajištění optimální funkce je třeba snímač nainstalovat pokud možno tečně k nejčastějšímu směru chůze (viz obr.).

V případě pohybu ve směru spojnice mezi snímačem a sledovanou osobou se totiž značně zmenšuje citlivost detekce. Dále je nutno dodržet určitou minimální vzdálenost od spínaného svítidla (cca 1,5 m), aby se předešlo nežádoucímu samočinnému spínání při zhasnutí světla. Snímač také není vhodné umísťovat poblíž otopných těles, ventilátorů nebo jiných zdrojů tepla.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Na výstavě Světlo v architektuře 2010 představila firma WILLIAMS originální řadu svítidel OCCHIO. Jedná se o zajímavě řešený modulární osvětlovací systém, který nabízí uživateli velké množství možných kombinací a způsobů pro kreativní řešení osvětlení ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933