Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Traktorista a vysoké napětí


Document Actions
Traktorista a vysoké napětí
Popis neštěstí při sklizni slámy. Smrtelný úraz traktoristy, který se nevědomky stal součástí obvodu poruchového proudu vedení 35kV. Je to již pár let, co jsem byl vyslán na šetření smrtelného pracovního úrazu mladého traktoristy,který se přihodil na Ústecko-orlicku.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 1.10.2001
reklama

Je to již pár let, co jsem byl vyslán na šetření smrtelného pracovního úrazu mladého traktoristy,který se přihodil na Ústecko-orlicku.

V parném srpnovém dnu (30 st C) probíhala na poli sklizeň slámy. Sklizeň prováděly dvě traktorové soupravy, z nichž jedna sbírala a balíkovala slámu, a tyto balíky vrhala vrchem do vedle jedoucí soupravy, kterou tvořil traktor a velkoobjemový vlek Horal. Tento velkoobjemový vlek má ve své nejvyšší části vodorovně umístěnou, hydraulicky ovládanou plošinu, která se při sběru balíků vyklopí do úhlu cca 30-45 stupňů. Účelem této plošiny je zamezení přeletu balíku přes vůz a usměrnění pohybu balíku do prostoru vozu. Bohužel cestou na pole došlo na nezjištěném místě k naražení této plošiny do měkkého předmětu - (větev stromu) k jejímu vyhnutí směrem nahoru.Tím došlo ke zvýšení celkové výšky vozu na cca 5,8 m.

Na poli kde probíhala sklizeň, se nachází linka vn 35 kV, která napájí nedalekou textilní továrnu.
Výška živých částí tohoto vedení byla v té době cca 5,50m.
Při podjíždění souprav pod vedením se traktoristé plně věnovali sklizni a nevšimli si skutečnosti, že najíždí pod vedení. Nepovšimli si ani poškození velkoobjemového vozu (traktorista měl zakrytý výhled střechou traktoru). Po přeskoku došlo k přímému najetí soupravy do vedení 35 kV. Poruchový proud se uzavíral přes konstrukci vozu a traktoru a přes pneumatiky do země. Následně byl způsoben požár, kterého si již traktorista povšiml a ve snaze hasit tento požár uchopil hasící přístroj a vyskočil z traktoru. Neustále se však držel madla a tím po dopadu překlenul pneumatiky traktoru a vleku. Poruchový proud se začal uzavírat také přes jeho tělo a způsobil mu smrtelné zranění.

Předmětné vedení bylo projektováno v roce 1961 a v roce 1964 bylo kolaudováno.Podle §11 130 písm a) ČSN 331100 platné od 3/1958 na prostorách volně přístupných musí být vodiče vn vzdáleny ve všech směrech min. 5m. Teprve ČSN 331100 z roku 1963 s účinností od 1.2.1964 mění ve shodném § tuto vzdálenost na 6 m. Platí ovšem ale §11000 - rozsah platnosti, který v písm e), který definuje neplatnost této ČSN pro vedení, pro které již byl vypracován prováděcí projekt před vyhlášením platnosti této ČSN a pro vedení starší.

V současné době platí pro navrhování a stavbu venkovních vedení ČSN 333300,která ČSN 331100 nahradila. Neobsahuje však pasáž o uvedení původních vedení do souladu s požadavky ČSN 333300.
Stále tedy můžete nalézt vn linky 1000V-100 000V , které jsou projektovány před 2/64 a které jsou od terénu vzdáleny pod 6m a jsou tedy nebezpečné všem vysokým mechanismům.

Navíc výše uvedené ČSN považují při určení teploty vodiče za směrodatnou teplotu okolí - tedy vzduchu,od které se vlastní teplota vodiče liší zanedbatelně. Původní ČSN 331100 i nynější ČSN 333300 však neuvažují ohřátí vodiče vlivem přímého slunečního záření na zoxidovaný (černý) povrch vodiče. Byly provedeny experimentální měření, kdy došlo ke zjištění rozdílu teploty vodiče a okolního prostředí až o 15°C.,což představuje nezanedbatelné zvýšení průhybu vodiče vedení.

Zjištěné porušení:
Ze strany zemědělské společnosti nebylo zjištěno žádné porušení BOZP, stejně jako ze strany energetiky.
Bylo zjištěno porušení původního ZP ze strany postiženého.

Vzhledem k závažnosti uvedených skutečných podal IBP návrhy na opatření:

1.Pro předpisy:
-iniciovat změnu ČSN 333300 - zanést vliv slunečního záření do výpočtu průhybu vedení,uvažovat vliv stárnutí - černání vodiče a jeho větší ohřev sluncem.
-doplnit platnost ČSN 333300 i na vedení projektovaná či provedená před 2/64 (výška 6m)
-s ohledem na platné ČSN předpisově stanovit max.možnou výšku zemědělské techniky

2.pro energetické podniky:
-prověřit místa, kde není dodržena výška 6m (zejména místa se staršími vedeními)
-s těmito místy prokazatelně seznámit na těchto pozemcích hospodařící zemědělské podniky

3.pro zemědělské podniky:
-informovat se o místech se sníženou výškou el. vedení vn ( pod 6m)
-stanovit interním opatřením podmínky pro činnost na těchto místech s ohledem na zemědělskou techniku

4.pro systém ČÚBP:
-mediální kampaň
-v rámci úkolu provést celorepublikově kontroly zaměřené na tuto problematiku

Ing. Nečas

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Víte, jaké jsou požadavky a předpisy na požární bezpečnost staveb? O čem hovoří vyhláška č.246/2001Sb.? Seznamte se s protipožárními kabelovými přepážkami, deskovými přepážkami, zděnými přepážkami, polštářovými přepážkami, revizními dvířky a nezbytnými souvislostmi zde, v tomto článku ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Podívejte se, jak vypadá nová linka! Videospot ukazuje výrobu nosných systému na nové lince! Stavba nové výrobní haly a nákup technologie na výrobu kabelových žlabů dovoluje Koposu Kolín nabídnout zákazníkům kabelové nosné systémy vyráběné na vlastním výrobním zařízení. Jde především o nové kabelové žlaby Jupiter s mnoha technickými přednostmi a inovované kabelové žlaby Mars přizpůsobené potřebám montážníků ...
Skákání po jedné noze mnohým připadá směšné, ovšem asi bychom rádi skákali jako klokani, pokud by nám to mělo zachránit život. Pokud se strojem dotknete vedení vn, kabina začne hořet, začnete panikařit ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933