Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Slyšel jsem, že je za bouřky lepší vypnout mobilní telefon, abych nebyl zasažen bleskem.


Document Actions
Slyšel jsem, že je za bouřky lepší vypnout mobilní telefon, abych nebyl zasažen bleskem.
Už nám zakázali telefonování v autě a teď se prý blíží zákaz i telefonování během bouřky! Jde o vtip nebo opravdu hrozí nějaké nebezpečí? Telefonování za bouřky a jeho nebezpečí bych přiřadil mezi tzv., Urban legend. Legenda o černém autě začínala také tmavým kočárem a tak tomu je i s použitím mobilu za bouřky. 
Jan Hájek, ze dne: 25.10.2011


Slyšel jsem, že je za bouřky lepší vypnout mobilní telefon, abych nebyl zasažen bleskem.

František Bezproudu

Tak to samozřejmě není pravda, mobilní telefon se svým vysílacím výkonem max. 2W toho ovlivní mnohem méně než lidské tělo, jehož vyzářená energie je mnohem větší, takže to jestli s sebou máte mobilní telefon vypnutý nebo ne Vás mnohem více ohrožuje po zásahu bleskem, když si nemůžete rychle zavolat o pomoc.

Telefonování za bouřky a jeho nebezpečí bych přiřadil mezi tzv., Urban legend. Legenda o černém autě začínala také tmavým kočárem a tak tomu je i s použitím mobilu za bouřky. 

Tady to ovšem, na rozdíl od většiny shora uvedených legend má reálný základ a určitě k tomu při telefonování nebo telegrafování došlo.

Pokud vedou krajinou komunikační vodiče na sloupech, které jsou rozhodně vyšší, než jejich okolí a jsou přivedeny do domu, kde nejsou spojeny s jeho potenciálem, tedy nejsou připojeny na jeho zemnící soustavu přes svodiče bleskových proudů, je pro člověka velké riziko za bouřky u telefonu. Člověk držící u ucha sluchátko klasického telefonu pak sloužil jako tato spojka, ale na rozdíl od toho svodiče není lidské tělo uzpůsobeno vést bleskový proud a rozhodně ne opakovaně.

No, a pokud o doporučení netelefonovat za bouřky uslyšel někdo, kdo byl dostatečně mladý či neinformovaný, aby netušil, že dříve se telefonovat bez drátů nedalo, objevilo se na světě doporučení vypínat za bouřky mobil. Naštěstí od ostatních hloupostí tato neškodí a po dobu bouřky zabaví toho, kdo tomu uvěřil a jeho okolí.


Více informací můžete nalézt na www.kniSka.eu
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 9)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

DEHN s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933