Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Slabosilnoproudý tým v projektové dokumentaci #3


Document Actions
Slabosilnoproudý tým v projektové dokumentaci #3
Podle které normy se řeší zásady provádění vedení informačních technologií ve venkovním prostředí? Jaké jsou minimální vzdálenost mezi sloupy různých vedení? Které zásady při provádění nosných tras a ukládání vedení je nutno dodržovat? Jaké jsou minimální vzdálenosti podzemních kabelů při křížení? Z uvedené přednášky vyplývá, že koordinace mezi silnoproudařem a slaboproudařem je hlavně o ochraně slaboproudých rozvodů před silnoproudými ...
Autorský článek, ze dne: 30.12.2013
reklama

 
Instalace venkovních kabelových rozvodů dle ČSN EN 50174-3

Norma byla vydána již v roce 2004 a je nejstarší ze souboru ČSN EN 50174. Řeší zásady provádění vedení informačních technologií ve venkovním prostředí. Zde jsou opět uvedeny pouze požadavky této normy se vztahem k zařízením nn a vn.

Souběh a křížení nadzemních kabelových vedení
Práce na křížení nadzemních kabelových vedení napájecích (nn) a informačních technologií se nesmí zahájit aniž se práce projednala s vlastníky obou vedení.

Minimální vzdálenost mezi sloupy je:
• sloupy informační technologie    - sloupy nn  0,5m
• sloupy vn 1m
• silové kabely 0,5m
• vodiče nn 1m
• vodiče vn  /3+(0,015xU)/ m, kde U je v kV   

Minimální vzdálenost kabelů informační technologie je od:
• Silových kabelů nn 0,5m
• Silových vodičů nn 1m
• Kabelů a vodičů vn  /1,5+(0,015xU)/ m,  kde U je v kV   

Pokud jsou oba kabely nestíněné pak je min. odstup 1m. Toto neplatí pro vedení na sdílených sloupech. Tato problematika je řešena v čl. 5.11. Při vstupu do budovy je vzdálenost kabelů upevněných na budově min. 0,2m neizolovaných vedení upevněných na budově min. 1m.

Souběh a křížení podzemních kabelových vedení
Minimální vzdálenost podzemní kabelů při křížení je 0,3 m výše musí být uložen kabel ICT. Pokud je alespoň jeden kabel uložen v chráničce pak min. 0,1m. Toto platí i pro souběh do délky 3m. Při delším souběhu je nutno uplatnit hodnoty z ČSN EN 50174-2 ed2 s tím, že vzdálenost nesmí klesnout pod 0,3m. Značně nebezpečné je ukládání vedení informačních technologií v blízkosti zemničů. V nich probíhají napěťové špičky, které mohou nepříznivě ovlivnit provoz informačních technologií.

Vzdálenost kabelů informačních technologií od uzemnění

Pro vzdálenost od provozního uzemnění vn je rozhodující rezistivita půdy.
Vzdálenost kabelů informačních technologií a uzemnění je pro:
•    Uzemnění nn 2m
•    Uzemnění vn do 25kV IT pro odpor půdy v Ohm m:
o    do 50  2m
o    50 až 500  4m
o    nad 500  8m

Provedení nosných tras a ukládání vedení

Při provádění nosných tras a ukládání vedení je nutno dodržovat obecné zásady. Ty platí jak pro kabely ICT, tak i pro kabely nn, které jsou uloženy v jejich blízkosti. Spoje stínicích žlabů musí mít dostatečnou plochu. To je nutno dodržet i při průchodu protipožárními přepážkami:
 

Pro větší náhled kliknout!

 
Při ukládání vedení do žlabů je nutno brát v úvahu rozložení elektromagnetického pole při stínění. (viz obr.) Vedení se musí ukládat k bokům kabelových žlabů a nesmí se přeplňovat.

 

Kabely je nutno zajistit tak, aby se vzdálenost mezi kabely nemohla snížit. Pokud jsou kabely uloženy ve žlabu s dělící přepážkou volně, je vzdáleností A pouze tloušťka přepážky.

 
 




Pro větší náhled kliknout!

Doporučené způsoby uložení kabelů v nosných trasách jsou v uvedeny normě.
 
Příklady:



Z uvedeného vyplývá, že koordinace mezi silnoproudařem a slaboproudařem je hlavně o ochraně slaboproudých rozvodů před silnoproudými. Toto asymetrické nastavení motivací je pak pochopitelnou příčinnou problémů, které se ve výstavbě z tohoto pohledu objevují. Problematika je o to zásadnější, že následné poruchy v rozvodech ICT jsou špatně identifikovatelné, jak časově, tak příčinou. Proto je potřeba těmto problémům předcházet ve fázi návrhu. Správný návrh rozvodů vyžaduje úzkou spolupráci projektantů obou oborů. Optimální návrh soustavy CBN, jímací soustavy a uzemnění v budově nelze udělat bez znalosti konfigurace slaboproudu v budově. Také budování společných uzemňovacích soustav a pospojování pro rozvody nn, ochranu proti LEMP, ochranu rozvodů ICT a ostatních slaboproudých rozvodů musí byt prováděno v úzké součinnosti nejen projektů silnoproudé a slaboproudé, ale i stavební části.

Ing. Jiří Horák autorizovaný inženýr – projekce elektro
Ing. Tomáš Mikula projektant datových rozvodů, autorizovaný inženýr




Jak se skutečně shoduje silař
se slaboproudařem v praxi?

DISKUTUJTE V NÍŽE UVEDENÉ DISKUSI!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 13)
TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
Podívejme se zblízka na detail spojení letošní novinky českého výrobce KOPOS Kolín. Jak se v detailu spojují kanálové žlaby Jupiter? Minutový videospot vám dá jasnou představu o jednoduchosti spojení ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
Zde naleznete zkrácenou multirecenzi dvou hlavních katalogů kolínského výrobce Kopos. Naleznete v nich produkty pro tento a příští rok se všemi podrobnostmi, které bychom očekávali pro snadný výběr, návrh, či následnou instalaci. Jste již majitelem těchto technických informačních materiálů?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933