Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

Škola, kde se rodí naše budoucnost


Document Actions
Škola, kde se rodí naše budoucnost
Vzpomněl jsem si na svá středoškolská léta a po šesti létech jsem zvedl telefon a domluvil si schůzku se svým ředitelem Milanem Stránským a učitelem Vladimírem Klementem. Velice mě zajímalo, co vše se změnilo v místě, ke kterému mám nostalgické vzpomínky.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 11.04.2008
reklama

Při vstupu do budovy na mě dýchla devadesátiletá tradice školy. Vstup střeží busta profesora Lista, kterého dnes lze s jistotou označit jako největší osobnost české elektrotechniky. Byly patrné nově vybavené učebny, kde již nechyběla pc, na stropě projektor a ozvučení. Nově zrekonstruované laboratoře byly svým novým vybavení rovnocenné požadavkům stávajících technologií. Studenti si zde ověřují teoretické znalosti.

V praktickém vyučování studenti také prochází průpravou elektroinstalací, kde se na cvičných panelech učí jejím základům. Po absolvování školy odchází mladí odborníci studovat nebo přímo do praxe velkých podniků nebo rodinných firem. Na mé připravené otázky mi odpovídal ředitel školy Milan Stránský.

Jaký je cíl této školy, s jakými znalostmi odchází úspěšní absolventi?
Připravujeme naše studenty pro návaznou orientaci v oblasti elektrotechniky, ať již v následném studiu, nebo praxi.

Co může uchazeč o studium od školy očekávat?
Zcela určitě atraktivnost oborů, skvělé vybavení školy. Naši absolventi mají minimální úmrtnost na vysokých školách.

Jaký je váš ideální obraz o vašem absolventovi?
Absolvent by měl znát cizí jazyk na velice slušné úrovni, být počítačově gramotný, mít přehled o elektrotechnice a vědět, kde najít potřebné informace.

Dá se porovnat úroveň znalostí, na vstupu a výstupu z tohoto ústavu?
Úroveň studentů k nám přicházejících je bohužel čím dál horší. Ten kdo k nám přijde ví o elektrotechnice většinou jen to, že kope. Po čtyřech letech studia zde, jsou studenti připraveni velice slušně pro praxi či studium na vysoké škole. Díky zpětné vazbě mnoha firem a vysokých škol, máme představu o výstupních znalostech. Těchto informací pak využíváme při plánování učebních osnov.

Víte jakou cestou jdou absolventi?
Jediný přehled máme z brněnského VUT, která nám zasílá informace o počtu přijatých a úspěšných studentů. Neexistuje jiná možnost než, že se absolventi sejdou a sdělí své osudy.

Jaké jsou zde možnosti výuky v silnoproudém zaměření?
Studenti si mohou vybrat ze silnoproudých zaměření: energetiku, konstrukci elektrických strojů a přístrojů, pohony, teplo a světlo. Většina firem požaduje první dvě zaměření.

Kolik hodin je věnováno praxi a proč je tak nízká úroveň absolventů?
Praxe je zahrnuta do výuky od prvního do třetího ročníku po 3 hodinách týdně, ve 2. a 3. ročníku mají studenti 14 dní praxe ve firmě, kterou si sami vyberou a nebo některou z námi doporučených. Firmy si většinou stěžují na nízké znalosti, ale nikdo konkrétní nepřijde a neřekne učte studenty tohle nebo tamto. V tomto směru rádi uvítáme připomínky a názorům z praxe se určitě nebráníme.

Jaké máte učební osnovy, zda učíte také praktické věci, případně seznámení s normami.
Normy se probírají v odborných předmětech a samozřejmě k aktuálním změnám pokud souvisejí s výukou probíráme.

Zmiňoval jste se, že absolventi si v dalším studiu nevedou špatně, čím toho dosahujete?
Toto tajemství je otázkou náplně výuky. Máme pověst náročné školy, která se však úročí v dalším studiu na vysoké škole i v praxi.

Děláte pro vaše absolventy další vzdělávací podporu, např. vyhláška 50, nové trendy, normy a podobně?
Zatím ne, nemáme, zatím se neobjevilo ani z požadavků firem, že by o tento druh výuky byl zájem.
Elektrikáři dnes již nestačí být výborným řemeslníkem, ale musí umět svoje dovednosti prodat.

Vyučují se tedy už i základy obchodu a marketingu?
Pouze v rámci předmětu ekonomika.

Rozloučil jsem se všemi známými tvářemi a vykročil do rušné Kounicovy ulice.
Vyhodnotil jsem nové změny jako pozitivní, škola opravdu drží krok s aktuálními trendy. Tým učitelů se pokouší přizpůsobit konstrukci výuky požadavkům, které jsou na studenty kladeny po absolvování školy. Proto pokud má vaše dítě zájem stát se konstruktérem, technologem či studovat dále na vysoké škole některý z elektrotechnických či technických oborů je brněnská SPŠE jedním z možných startovních bodů k tomuto cíli.

Více zde ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Docela často můžeme řešit případ ozvučení škol. To se děje buďto celkově - plošně po celé škole anebo jen v podobě lokálního ozvučovacího systému pro tělocvičny či specializované učebny. Proto se podívejme, jak se dá takové ozvučení v dnešních podmínkách řešit.
V dalším díle seriálu, který seznamuje čtenáře se současnými moderními možnostmi v oblasti plošného ozvučování, navštívíme exteriér, konkrétně sportovní areál, tedy kombinaci hřiště - tribuna, ale také např. lyžařskou sjezdovku nebo tenisové kurty. V tomto článku se podíváme na to, jak je to s dimenzováním takového systému a jeho komfortem.
Podívejme se nyní na ozvučení prodejen, které můžeme řešit dvojím způsobem, podle toho, zda ozvučení má být hlasité, nebo spíše jen jako zvuková kulisa. Toto má vliv na výběr nejenom buzení, ale i samotných reproduktorů a jejich umístění ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Definice průmyslových svítidel. Průmyslové svítidlo je speciálně navržené a vyrobené pro použití v průmyslových prostředích, kde může být vystaveno náročnějším podmínkám, jako jsou vyšší nebo nižší teploty, vlhkost, prach, chemikálie, mechanické nárazy a vibrace. Je konstruováno tak, aby odolávalo těmto extrémním podmínkám, a často splňuje specifické bezpečnostní a výkonové normy relevantní pro daný ...
Rodinný dům patří k velmi nápaditým ozvučovacím záležitostem. My se nyní budeme věnovat ozvučení venkovnímu, pokojovému, koupelnovému a ozvučení technických prostor. Do jisté míry lze tento návod také použít pro ozvučení bytu.
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
Plošné ozvučování skýtá celou řadu míst, která zvuk potřebují. V tomto díle se podíváme na spíše jednodušší případ, a to na ozvučení přepážek „obsluha - zákazník“. Jde např. o přepážky bank, pošt, čerpacích stanic, rychlých občerstvení a správních úřadů. Ozvučení lze navrhnout dvěma způsoby ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933