Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

RITTAL: Silnoproudé rozvody, kvalitně a rychle


Document Actions
RITTAL: Silnoproudé rozvody, kvalitně a rychle
Firma Rittal patří již více než 20 let k dodavatelům dílů pro silnoproudé rozvody. Jde o přípojnicové stavebnicové systémy od 250A jmenovitého proudu až do 4.000A. Úkolem těchto systémů je zjednodušit a zefektivnit montáž komponentů silnoproudého rozvodu a zajistit co možná nejvyšší bezpečnost. Více informací v článku zde ...
Komerční sdělení, ze dne: 26.09.2011


Firma Rittal patří již více než 20 let k dodavatelům dílů pro silnoproudé rozvody. Jde o přípojnicové stavebnicové systémy od 250A jmenovitého proudu až do 4.000A.

Úkolem těchto systémů je zjednodušit a zefektivnit montáž komponentů silnoproudého rozvodu a zajistit co možná nejvyšší bezpečnost.

Nejmenším systémem je systém Mini PLS do 250A s odstupem přípojnic 40mm. Na páteřní přípojnice tvaru T lze připevnit připojovací adaptéry, přístrojové adaptéry držáky pojistek a NH odpínače.
Stavebnice je zajímavá svými malými rozměry – výška držáku 145mm.

Další v řadě je přípojnicový systém do 360A rovněž s odstupem přípojnic 40mm. Na rozdíl od předchozího systému se zde však využívá plochých přípojnic 12x5 – 15x10mm. I k této stavebnici patří připojovací a přístrojové adaptéry, držáky pojistek a NH odpínače.

Již 3 rokem se v České republice úspěšně používá přípojnicový systém RiLine 60.


Držák plochých přípojnic - Riline60

Systém umožňuje vybudovat silnoproudý rozvod jak plochými přípojnicemi, tak i profilovými přípojnicemi Rittal PLS 800A a 1.600A. Přípojnice Rittal PLS je díky své konstrukci upevněna držákem pouze v zadní části. Díky tomu je možné přípojnici osadit adaptéry v kterémkoli místě délky – držák nezabírá místo.


PLS přípojnice 800A

Držáky plochých přípojnic jsou konstruovány tak, aby byly univerzální pro různé průřezy plochých přípojnic. Celkem lze jedním držákem upevnit až 9 různých průřezů přípojnic. V tomto systému nabízí Rittal největší výběr komponentů, které se dají přímo na přípojnice upevnit. Patří k nim například D- switch - držák válcových pojistek 10x38.
Jedná se vlastně, jak již název napovídá, o odpínač pojistek ve velmi kompaktní podobě. D- switch také opticky signalizuje stav pojistky.


D- switch

Přípojnicový systém je k dispozici také ve 4 pólovém provedení. Zákazníci orientovaní na americký trh jistě ocení, že většina komponentů je opatřena značkou "UL listed".

Pro větší výkony nabízí Rittal systém MAXI PLS 1.600-4.000A – typově odzkoušenou stavebnici skládající se z rozvaděčových skříní SV TS8, profilovaných měděných přípojnic, držáků přípojnic, propojovacích sad (předpřipravená ohýbaná měď) a dalších komponent. Tuto stavebnici je možné pak velmi rychle sestavit bez složitého vymýšlení, krácení a upravování přípojnic.


Napájecí pole Maxi PLS

Připojovací prvky Maxi PLS
Předpřipravené rozvaděče SV TS 8 pro montáž hlavních jističů nebo výkonových lištových odpínačů tvoří základ systému. Svojí konstrukcí se neliší od standardních TS8 rozvaděčů, snad pouze namontovaným příslušenstvím jako hloubkové chassis a další nosné lišty.

Profilovaná měděná přípojnice na všech čtyřech stranách s T drážkou umožňuje velmi komfortní připojení velkého množství kabelů/lamelových přípojnic. Do T drážky se pak zasouvá libovolný počet drážkových vložek/kamenů se závitovým svorníkem popř. připojovacích svorek. Odpadá složité odměřování, vrtání a další mechanické upravování.

Během krátkého času si zákazník zároveň může sám svoji aplikaci navrhnout pomocí softwaru Power Enginnering jehož výstupem může být výkres ve formátu DWG, kusovník jednotlivých komponentů a cena. Tento software umí zároveň navrhnout další systém dodávaný firmou Rittal - Ri4Power forma 2-4 modulární nízkonapěťové zařízení, stavebnicový systém umožňující vnitřní oddělování/rozčleňování jednotlivých částí nízkonapěťových rozvaděčů dle IEC 60439-1.


Nízkonapěťový systém Ri4Power forma 2-4


Nízkonapěťový systém Ri4Power forma 2-4

Dle způsobů oddělování vnitřních částí (přípojnice, aktivní prvky, připojovací svorky atd.) se systém dělí do tzv. forem 1 - 4. Typově odzkoušený nízkonapěťový systém do 4.000A se používá jak v rozvodech energie, tak u řídicích systémů. Důvodem pro použití takovýchto systémů jsou požadavky na větší bezpečnost, ochranu zdraví a života.

Pavel Škoch (Rittal Czech s.r.o.)

 







 

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Rittal Czech
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933