Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

SI# Jiří Olejníček a to, co o něm ještě nevíte


Document Actions
SI# Jiří Olejníček a to, co o něm ještě nevíte
Systémový integrátor. Co je to za funkci? Je to víc elektrikář nebo projektant? Jiří Olejníček dnes pracuje hlavně se systémy KNX. Je to práce s mnoha znalostmi a dovednostmi. Být v této oblasti dobrý, znamená neustále poznávat novinky, srovnávat je a vyhodnocovat. Jak se k tomuto oboru dostal si poslechněte právě teď.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 27.04.2017
reklama


Jiří Olejníček dnes pracuje hlavně se systémy KNX. Jak se k tomuto oboru dostal si poslechněte právě teď.


Jak na střední, tak na vysoké škole jsem dělal automatizační techniku. Tento obor mě bavil a zajímal až jsem se dostal někdy v roce 1998 do firmy, která jako jedna z prvních v republice začínala se systémovou technikou ve velmi úzké spolupráci s ABB. Byli jsme jedni z prvních vyškoleni v Německu na systémovou techniku KNX, potom jsem pracoval a vlastně až do teď pracoval v ABB v tomto oboru, posléze se založila firma, která se tímto obecně zabývala.

Co mě na tom zajímá?
Zajímá mě na tom neskutečně dynamický vývoj techniky jako takové, řekněme systému KNX, protože děláme i jiné systémy. Zase systémovou techniku, ale především vývoj navazujících profesí. Ať je to otázka zabezpečovacího centra, firmy zabývající se vytápěním, klimatizací, což bývá vždycky velký kámen úrazu. A další a další.

Dnes jsou to hotelové systémy, je vidět každé 2 roky bývá na Light+Building v Německu nové přístroje a nové zařízení, které umožňují systemizovat technické vybavení budov, poskládat z toho něco, co žije svým vlastním životem a mělo by to těm lidem řekněme zpříjemňovat život, ne zkvalitňovat, ale zpříjemňovat a zjednodušovat. Samozřejmě po všech stránkách.

A jak dlouho? Snad ještě relativně dlouho.

Elektrika.tv
Možná, že právě váš dům, nebo kancelář pracuje na programu pocházejícího od Jiřího Olejníčka. 

Více videozáznamů s
Jiřím Olejníčkem
naleznete zde!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933