Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

SI#17 Jaká část systémové instalace je komfort a jaká je skutečně praktická?


Document Actions
SI#17 Jaká část systémové instalace je komfort a jaká je skutečně praktická?
Jaké funkce systémové instalace jsou základem a jaké zbytečným komfortem? Tuto otázku jsme položili odborníkům v dalším díle seriálu o systémových instalacích. Je hranice definovaná nebo je silně individuální? Sledujte výpovědi a diskutujte pod článkem.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 27.09.2016
reklama


Rychlý sestřih odpovědí všech odborníků můžete zhlédnout v tomto videoklipu.





Kompletní výpovědi sledujte zde:


Martin Formánek, ENIKA CZ
Tady je to poměrně individuální otázka. To znamená, co je komfort a co je praktická věc.. Pokud bych měl rychle odpovědět, je to 50/50.







Radek Červený, ELEKTRIKABRNO
Co je praktické a co komfort.. Nějaká definice. Když mně venku padne teplota a automaticky mi na základě venkovní teploty se posune ekviterma na vodu na vytápění, je to praktická věc nebo komfort toho systému?






Pavel Barvíř, SCHRACK Technik
Já si myslím, že komfort jsou naprosto zbytečné světelné scény, propojení celého domu médii, nevím, proč by měl mít člověk v ložnici obrazovky a koukat na televizi, tam se dají dělat příjemnější věci.






Petr Vetešník
Strašně záleží na lidech a na instalaci. Čím větší instalace, tím systém přinese nějaké praktické věci. Pokud se budeme bavit o bytě v paneláku, tak je to jen o komfortu.







Viktor Strouhal, ABB
Myslím, že hranici mezi komfortem a praktičností si musí určit každý uživatel systémové instalace sám.


Další odborníci:

Martin Formánek, ENIKA CZ
Radek Červený, ELEKTRIKABRNO
Pavel Barvíř, SCHRACK Technik
Petr Vetešník
Zdeněk Rajmont, Rajmont
Jaromír Pávek, Eaton
Jiří Olejníček, BOSSYS
Richard Müller, ABB
Martin Lahoda, Phoenix Contact
Josef Kunc, KNX národní skupina ČR
Jaromír Klaban, Teco
Boris Kamenický, ELKO EP
Jakub Horna, Siemens
Radim Hendl, Schneider Electric




 









Zdeněk Rajmont, Rajmont
Záleží na uživateli. Samozřejmě pokud je uživatel časově zaneprázdněn, šetří mu to čas. Takto to mám já, když přijíždím do firmy, už se mi otvírá brána, jenom tím, že si bránu prozvoním a plno dalších věcí. Tam to smysl má, protože šetřím čas.






Jaromír Pávek, Eaton
Systémová instalace nabízí veškeré moduly, které si uživatel může přát. Pro někoho je důležité stmívání, spínání, úspory, topení, vyhodnocení energií. Samozřejmostí je, že tyto funkce si při zadávání definuje uživatel.






Jiří Olejníček, BOSSYS
Je otázka, kde je hranice mezi komfortem a praktičností. Samozřejmě může být instalace, kde komfort znamená 80%, ale s takovou jsem se snad ještě nesetkatl, řekněme, že je to možná naopak, 20% komfortu a zbytek je otázka praktičnosti.






Richard Müller, ABB
Ta hranice se těžko určuje. Každý to vidí jiným způsobem a ocení trošku něco jiného.






Martin Lahoda, Phoenix Contact
Myslím si, že přístup k hodnotě je hodně individuální a každý dává využívání komfortu úplně jinou hodnotu.






Josef Kunc, KNX národní skupina ČR
Řízení funkcí v systémové instalaci je současně komfortní i praktické, jinak bych ani neviděl smysl této instalace.






Jaromír Klaban, Teco
To je naprosto individuální kategorie, to co pro někoho je zbytečný komfort, je  pro někoho naprostý základ. Takže je to opravdu velmi indidviduální.







Boris Kamenický, ELKO EP
Nedávno jsme si udělali marketingový průzkum, co je pro lidi v rámci chytrého bydlení nejdůležitější. Komfort tam byl na posledním místě a jeho funkce, to znamená např. stmívání světýlek bylo opravdu na posledním místě, i když  osobně si myslím, že v rámci úspory času to bude na prvním místě. V současné době je na prvním místě bezpečnost.






Jakub Horna, Siemens
To je hodně individuální. Napadá mě příměr k elektrickým vratům, takže někdo dálkové ovládání vrat považuje za komfort a někdo bude tvrdit, že je to čistě praktická věc.






Radim Hendl, Schneider Electric
O tom rozhoduje investor sám. Sám musí vědět, do jaké míry má objekt sloužit jemu, jak se tam cítit pohodlně, které procesy si má objekt obstarávat sám, aby se cítil komfortně.





A co si myslíte vy o poměru praktické a komfortní části systémové instalace?
Dejte nám vědět svůj názor v níže uvedené diskusi!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 4)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
SI#
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Repríza KNX výroční konference k 30. výročí KNX ve světě. Událostí prováděl Josef Kunc s Vítem Pivoňkou. Z programu této události očekávejte významné novinky pro všechny partnery KNX, jejich hodnocení a doporučování potencionálním zákazníkům, poznatky z vynikajícího projektu KNX systémové instalace, chyby v projektech a při jejich realizaci a předcházení jim, představení všech ...
Společnost Schrack je známá nejenom svým sortimentem, ale také jako pořadatel nejrůznějších promo akcí pro své zákazníky. Záběr je opravdu široký, a tak zatímco klidnější povahy s dětmi se mohou zúčastnit dětských dnů, ti adrenalinově závislí mají na výběr od jízdy na raftu, přes horská kola, lanové centrum, fotbalové turnaje až třeba po vodní lyžování. A na podzim je čas na Schrackiádu …
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933