Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

SI#15 Jaká je pravděpodobnost poruch proti konvenční instalaci?


Document Actions
SI#15 Jaká je pravděpodobnost poruch proti konvenční instalaci?
Je systémová instalace proti klasické, konvenční instalaci více poruchová? V systémové instalaci je více elektroniky, bude s ní i více problémů s poruchami? Nebo naopak tento druh instalace nás ochrání před možnými většími ztrátami? Jaké jsou zkušenosti zástupců různých výrobců? Jejich názory je dost liší. Poslechněte si jejich názory.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 30.08.2016

Rychlý sestřih odpovědí všech odborníků můžete zhlédnout v tomto videoklipu. 




Kompletní výpovědi sledujte zde:


Petr Vetešník
Podle mých zkušeností, pokud je dodržen postup výrobce, je pravděpodobnost poruchy stejná, možná lepší než u klasické instalace.




Zdeněk Rajmont, Rajmont
Povelování jde složitější cestou, je tam možný zdroj poruch a také určitě bude. Takže chci-li inteligentní instalaci, musím počítat s možnou poruchou.





Jaromír Pávek, Eaton
Závisí to samozřejmě od toho, co připojíme na klasický vypínač, pokud to budou zářivky, indukční transformátory, očekávejme slepení. Pokud používáme systémovou instalaci, spínací nebo stmívací aktory nové technologie, které jsou vybaveny hybridním spínáním nebo-li spínáním zátěže v nule, tak neočekávejme nějakou přílišnou poruchovost.





Jiří Olejníček, BOSSYS
Je tam elektronika, je to možné, je to otázka atmosférických vlivů, přepětí, a tak dál.. Takže máme domy, které fungují 15 let a nevím o nic, pouze se instalace rozšiřovala nebo upravovala, ale nestalo se tam, že by došlo k nějaké závadě.





Martin Lahoda, Phoenix Contact
Před 15ti lety nebyla v automobilech skoro žádná elektronika a tím pádem se dá říct, že vozidla by měla být spolehlivější z hlediska elektroniky, nicméně tam bylo tolik mechanických problémů, že obecně se domnívám, že vozy byly méně spolehlivé než současné, které jsou nabity elektronikou.




Josef Kunc, KNX národní skupina ČR
V odborně zhotovené KNX systémové instalaci je zcela nepatrná poruchovost a lze ji přibližně srovnávat s poruchovostí v klasických instalacích.




Radim Křůpala, IQ Budovy
Máme spoustu domků, o kterých osm let nevíme a fungují, zákazníci jsou spokojeni, takže nemyslím, že by to muselo být poruchovější, pokud se instalace udělá pořádně.




Jaromír Klaban, Teco
My do instalací jdeme s technikou, která se nasazuje do průmyslu, na dráhách a mnoha dalších místech s tím, že je to 24 hodinový provoz bez přerušení. Dráhy jezdí a je to tam od roku 1994, takže pravděpodobnost poruchy v systémové instalaci v našem provedení je velmi malá.  




Boris Kamenický, ELKO EP
Z úhlu pohledu člověka, že pokud je tam víc elektroniky, tak tam samozřejmě musí být i větší poruchovost. Ale já bych to takhle nebral, naopak častokrát elektronika, třeba když máme přepěťové nebo podpěťové relé, zachraňuje klasickou instalaci. 




Jakub Horna, Siemens
Pravděpodobnost poruchy je větší, ale tím, že systémová instalace sdílí informace o celé budově, může naopak zabránit větším škodám.




Martin Formánek, ENIKA CZ
Pokud je systémová instalace udělaná kvalitně, člověkem, který tomu rozumí a je udělaná správně, tak by investor neměl řešit žádný problém, krom problému, že potřebuje posunout vypínač o dva metry nebo přeprogramovat tlačítka, který ten systém umožňuje si s tím v podstatě hrát.




Radek Červený, ELEKTRIKABRNO
Já jsem ve své praxi mnohem častěji viděl upálenou PENku, než aby lehla centrála. Já jsem ještě lehlou centrálu asi ještě nezažil. Nikdy jsem to neřešil..




Pavel Barvíř, SCHRACK Technik
Klasická instalace je prakticky bezporuchová. Jediné co tam odchází, jsou koncová zařízení.





Jaké jsou vaše názory a zkušenosti s poruchovostí systémové instalace?
Dejte nám vědět svůj názor v níže uvedené diskusi!






 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 11)


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933