Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Shody a rozdíly v technických podmínkách pro připojení měřících zařízení pro měření typu C


Document Actions
Shody a rozdíly v technických podmínkách pro připojení měřících zařízení pro měření typu C
Množství spotřebované elektrické energie se musí měřit, to je jasné. Ale je vám jasné, jaký typ měření máte u svého bytu? Je to typ A, B či C? Co se rozumí zajišťováním měření elektřiny? Kde najdu veřejný dokument stanovující podmínky pro osazení měření typu C?
Václav Macháček, ze dne: 3.02.2009
reklama

Shody a rozdíly v technických podmínkách pro připojení měřicích zařízení pro měření typu C v odběrných místech napojených ze sítí nízkého napětí regionálních provozovatelů distribučních soustav.

Základním úkolem měření spotřeby elektrické energie (fakturační měření) je konkrétním způsobem získávat data o odebírané a dodávané elektřině a takto pořízená data dále poskytovat oprávněným účastníkům trhu s elektřinou. Dle § 49 zákona č. 458/2000 Sb. (energetický zákon v platném znění) zajišťuje měření, kterým se zjišťuje množství dodané nebo odebrané činné nebo jalové elektřiny a jeho časový průběh v distribuční soustavě, příslušný provozovatel distribuční soustavy, který rovněž odpovídá za funkčnost a správnost měřícího zařízení. Aby mohl příslušný provozovatel distribuční soustavy (PDS), případně provozovatel lokální distribuční soustavy (PLDS) tuto povinnost plnit, jsou výrobci elektřiny a koneční zákazníci ve smyslu energetického zákona povinni na svůj náklad upravit předávací místo nebo odběrné místo pro instalaci měřícího zařízení v souladu se stanovenými podmínkami dle technické specifikace příslušného provozovatele.

Podrobnosti o zajišťování měření v distribučních soustavách včetně jeho vyhodnocování a předávání výsledků měření a dalších potřebných informací pro zúčtování elektřiny obsahuje (kromě dalšího) vyhláška Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) č. 218/2001 Sb. v platném znění, vydaná k provedení § 24 odst.10 písm.e), § 25 odst.11 písm.f) a § 27 odst.7 energetického zákona č. 458/2000 Sb.

Poznámka: Zajišťováním měření elektřiny se rozumí instalace, provozování, obsluha, kontrola a údržba měřících zařízení, odečítání, předávání a uchovávání údajů měření.

Měřící zařízení sestává zejména z měřících transformátorů, elektroměrů a registračních stanic včetně nezbytných spojovacích vedení, pomocných přístrojů a přístrojů určených pro komunikaci. Výjimečné postavení z přístrojů měřícího zařízení zaujímá elektroměr a měřící transformátory proudu a napětí, což jsou ve smyslu zákona č. 505/1990 Sb. (zákon o metrologii v platném znění) pracovní měřidla stanovená, stanovená s ohledem na jejich význam vyhláškou MPO č. 345/2002 Sb. k povinnému ověřování. Technické požadavky na elektroměry obsahuje Nařízení vlády ze dne 19.10.2005, kterým se stanoví technické požadavky na měřidla, vydané ve Sbírce zákonů pod č. 464/2005 Sb.

Pro měření množství elektřiny a vyhodnocení předávaného výkonu se ve smyslu vyhlášky MPO č. 218/2001 Sb. rozlišují typy měření:

a) průběhové měření elektřiny s denním dálkovým přenosem údajů – měření typu A,
b) ostatní průběhové měření elektřiny – měření typu B,
c) ostatní měření elektřiny – měření typu C.

Vyhláška dále stanovuje, jakým typem měření budou vybavena jednotlivá předávací místa mezi soustavami, předávací místa výrobců elektřiny a odběrná místa konečných zákazníků podle charakteru odběru. Měřením typu C (technické podmínky pro jeho připojení jsou předmětem tohoto pojednání) se vybavují předávací místa výrobců elektřiny s instalovaným výkonem výrobny elektřiny do 100kW a odběrná místa konečných zákazníků s odběrem elektřiny z distribuční soustavy s napětím do 1kV s rezervovaným příkonem do 100kW nebo s hlavním jistícím prvkem jmenovitém proudu do 200A včetně (pro hodnocení rezervované kapacity u napětí do 1kV je použita velikost hlavního jistícího prvku před měřícím zařízením). Výrobcům elektřiny a konečným zákazníkům (koneční zákazníci elektřinu pouze spotřebovávají) je v § 49 odst. 2 energetického zákona stanovena povinnost na svůj náklad upravit předávací místo nebo odběrné místo pro instalaci měřícího zařízení po předchozím projednání s příslušným provozovatelem distribuční soustavy jako základní předpoklad pro instalaci měřícího zařízení.

Poznámka: Průběhové měření je takové měření, při kterém je kontinuálně zaznamenávána hodnota energie nebo střední hodnota výkonu v měřicím intervalu – měřicí periodě. Měřicím přístrojem může být podle provedení měřicího zařízení buď samotný elektroměr, nebo externě připojený registrační přístroj.
U měření typu C mohou být data odečtena ručně (vizuální odečet) s následným využitím klávesnice ručního terminálu nebo bez terminálu vypsáním příslušného dokladu (odečtový list). Konkrétní způsoby odečtu určuje příslušný provozovatel distribuční soustavy.

Souhrnně a podrobně jsou všeobecné a technické požadavky na fakturační měření v distribučních soustavách, požadavky na podmínky pro údržbu a odečty měřicího zařízení popsány v Pravidlech provozování distribučních soustav (PPDS) – Příloze 5: Fakturační měření.

Podmínky provedení měřicích míst pro instalaci měřicího zařízení obsažené v příslušných legislativních předpisech a technických normách upřesňují příslušní provozovatelé distribučních soustav ve svých vnitřních standardech nebo v jiných dokumentech (podnikových normách, provozních předpisech, metodických zásadách). Jednou z forem těchto dokumentů jsou i technické podmínky pro umístění a připojení měřicích zařízení u nových nebo celkově rekonstruovaných odběrných míst v zásobovacím regionu konkrétního distributora, které navazují na systém legislativy týkající se elektroenergetiky.

Pro stanovení a jednotný výklad technických požadavků jako jednoho z předpokladů pro zabezpečení řádného měření elektřiny v daném regionu, vydaly společnosti PREdistribuce, a.s., ČEZ Distribuce, a.s. a E.ON Distribuce, a.s. – držitelé licencí na distribuci a provozovatelé distribuční soustavy v rámci své působnosti, jako veřejný dokument následující standardy stanovující podmínky pro osazení měřicích zařízení z hlediska měření typu C:

  • PREdistribuce, a.s. (dále jen PRE)
    Technické podmínky připojení – Část A: Obchodní měření – Díl I: Distribuční síť nn
    (účinnost verze 5: od 1.5.2007);
  • ČEZ Distribuce, a.s. (dále jen ČEZ)
    Připojovací podmínky pro osazení měřicích zařízení v odběrných místech napojených ze sítí nn (vydány 1.9.2005, změna č.1 vydána k 1.4.2006, změna č. 2 vydána k 1.3.2007 – dnem vydání se ruší platnost předchozí verze Připojovacích podmínek vydaná k 1.4.2006);
  • E.ON Distribuce, a.s. (dále jen E.ON)
    Požadavky na umístění, provedení a zapojení měřicích souprav u zákazníků připojených k elektrické síti nízkého napětí (účinnost od 1.2.2006).

Aktuální stav technických podmínek pro připojení měřicích zařízení v odběrných místech napojených ze sítí nízkého napětí lze běžně vyhledat na internetových stránkách regionálních provozovatelů distribučních soustav a základních adresách:

www.predistribuce.cz
www.cezdistribuce.cz
www.eon.cz

Důležitou podmínkou vyplývající z těchto podkladů (zároveň i z legislativních předpisů, Pravidel provozování distribučních soustav a ČSN 33 2130) je požadavek na projednání způsobu umístění a zapojení měřicího zařízení, a to nejpozději před započetím elektroinstalačních prací. Pokud by nebyla tato zásada dodržena a umístění měřicího zařízení a jeho zapojení by neodpovídalo podmínkám provozovatele příslušné distribuční soustavy, není pak tento povinen osadit měřicí zařízení a začít s dodávkou elektřiny.

I když základem pro zpracování citovaných standardů byly zejména související zákony a vyhlášky v platném znění, řídící dokumenty a technické normy, lze při porovnání konkrétních ustanovení vydaných podkladů konstatovat určité rozdíly, které nelze opomíjet.

Dále předkládaný výčet rozdílů (jež nelze považovat za zcela vyčerpávající, neboť podklady jsou průběžně svými zpracovateli aktualizovány), je upozorněním na nezbytnost důkladného seznámení se s podklady konkrétního provozovatele při činnostech prováděných v jeho regionu, jež se dotýkají dané problematiky.

Více informací z oblasti naleznete zde ...

 

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

LPE s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Častou negativní zkušenost mají (nejen) elektrotechnici z přístupu stavebních úřadů. Nejedná se tentokrát o problém "tvrdohlavosti" úřadu, ale naopak o přílišnou benevolentnost, hraničící až s ignorací zákonných vyhlášek a nařízení. Zajímali jsme se tedy o zkušenosti se stavebními úřady a pohled odborníků na danou problematiku ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Univerzálnost a efektivnost, spolu s velmi kompaktním provedením jsou hlavními přednostmi nového programovatelného mikro-PLC Simatic S7-1200 od společnosti Siemens, který lze využít pro široké spektrum aplikací. Čím se odlišuje od předchozích modelů a co nového dokáže nabídnout?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933