Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

SEZ: Inštalačné škatule a rúrky


Document Actions
SEZ: Inštalačné škatule a rúrky
Před čtvrt stoletím se krabicím říkalo buď "káúčko" nebo "acidurka", dnes se elektroinstalační trh rozrostl o mnoho dalších alternativ. Přesto zůstávají tradiční výrobci s tradičními produkty. Podívejte se na technický sešit k podpoře prodeje jednoho z nich. Přinášíme vám krátký pohled na slovenský katalog elektroinstalačních krabic a trubek společnosti SEZ.
Jiří Macháček, ze dne: 31.03.2015
reklama


Ve své praxi rád provádím rekonstrukce, protože mi toto prostředí připomíná mládí. Proto asi dostávám od redakce samé staré záležitosti. Ale proč ne. Materiál SEZ Dolného Kubína znám jako "staré boty" a něco jsem se s ním nadělal. A tak se pojďme podívat, co nám tento útlý katalog nabízí.


Rozdělení katalogu
V katalogu objevíme dvě části. První se věnuje instalačním krabicím a druhá elektroinstalačním lištám.

Provedení katalogu
Na téměř 28 stranách lakovaného černobílého papíru nalezneme všechny důležité informace k základnímu materiálu pro domovní instalace. Tím tedy myslím více podomítkové krabice než elektroinstalační trubky. U každé položky je uveden název s určením, pro jakou instalaci se hodí, a typové označení. Najdeme tu také fotografii, půdorys a bokorys s kótováním.


Co vše v katalogu naleznete?
Pokud byste zde hledali nějaký obsah, pak marně. Je zde tolik informací, že místo pro krátký obsah již nezbylo.

Který materiál se mi nelíbil
Krabicová spojka 6100xx. To je taková vykopávka, kterou jsem v praxi (dokonce ani na Slovensku) již dlouho neviděl. Trh je dnes zaplaven podstatně praktičtější a výkonnější koncepcí, a tak mě docela překvapuje, že se ještě vyrábí. Asi by někdo argumentoval "obrovskou poptávkou trhu".


Který materiál se mi líbil
Možná se to někomu nebude líbit, ale "gatě" - tedy "dvojitá těsnící vývodka", která se za mého mládí používala u acidurek pro rozbočení v případě, že nestačily čtyři vývody.


Můj závěr

Jde o technikem vyrobený datasheet, který není moc vzhledný ani přehledný. Přitom by stačilo trošku fantazie. Informační materiál ale určitě plní svou roli mezi elektromontéry, jinak bychom jej na trhu patrně nenašli. Vhodný bude pro mladé novice v oboru, kteří se dívají po možných alternativách.

POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si zažádat o aktuální
papírový katalog krabic a trubek značky SEZ
NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
SEZ Trade s.r.o
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Hlavním důvodem vývoje nového typu krabice byl zájem zákazníků o zásuvku pro instalaci na omítku, ale bez krycího víčka. To v některých prostorách není z hlediska požadavků na ochranu před vniknutím cizích předmětů a vody nutné ...
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Pokud vidíme klubko ohebných husích krků, tak vězte, že nemají všechny značky stejné vlastnosti. Některé jsou více odolné, některé méně, ale to není všechno! Cenový rozdíl není pouze v použité hmotě, ale také v konstrukci. A tam bývá často "zakopaný pes" ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
#EH: Jak jsme podrobili svorky WAGO a IDEAL totálnímu zkratu. Před deseti lety proběhlo na učilišti v Sokolnicích neobvyklé testování krabicových svorek. Sešlo se třicet kvalifikovaných specialistů z různých elektrotechnických podoborů, aby prověřili bezšroubové německé svorky WAGO a americké stáčecí konektory IDEAL těžké zkoušce pětinásobkem udávaného jmenovitého proudu. Kdo si pamatuje jak testování dopadlo? Málokdo ví, že tento spontánní pokus vstoupil do historie jako zásadní argument! Připomeňme si videozáznam sami zde!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933