Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Sestavení rozvaděče a dokumentace za 10 minut (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 5.10.2016
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Sestavení rozvaděče a dokumentace za 10 minut


Sestavení rozvaděče a dokumentace za 10 minut
Předejděte zbytečnému zamítnutí rozvaděče při revizi. Sestavte rozvaděč pomocí online konfigurátoru společnosti Bonega a získejte tak "štítek rozvaděče" včetně příslušné dokumentace. Veškerá vygenerovaná dokumentace odpovídá ČSN EN 61439-3:2012. K dispozici máte 104 typů rozvaděčových skříní a desítky jejich modifikací. Vše vám přitom zabere jen pár minut.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 5.10.2016


O aplikaci pro sestavení rozvaděče jsme hovořili s Romanem Hudečkem.



Rozhovor si také můžete přečíst v textové podobě:

Elektrika.tv:
Do studia na Ampér fóru za námi přišel pan Roman Hudeček ze společnosti Bonega a měli bychom si něco povědět o návrhu rozvaděče a konkrétně o možnostech, jak využít aplikaci pro online návrh malých rozvaděčů. Takže předal bych mu slovo, aby nám stručně řekl ty důvody nebo okolnosti, proč se jejich firma věnovala tomu vzniku toho softwaru, který to umožňuje.

Roman Hudeček:
Tak určitě, dneska odborné veřejnosti známe, že vešla v platnost legislativa, která se týká výroby rozvaděčů, a to především rozvaděčů pro laickou obsluhu. A s tím jsou spojené administrativní kroky, které dneska musí výrobci rozvaděčů provádět, což pro malé skříně bývá dneska poměrně problém, protože ty malé skříně si doposud vyráběli elektrikáři v uvozovkách na koleně. Ale dneska už ten dohled nad tou výrobou je mnohem vyšší, takže je potřeba se tomu věnovat více a důkladněji.

Elektrika.tv:
Dobře. Předpokládám, že máte na mysli některé změny, které přinesl soubor norem ČSN EN 61439?

Roman Hudeček:
Ano. Tento soubor norem právě zpřísnil spoustu požadavků pro výrobu rozvaděčů. Dokonce vyžaduje, když budete dělat změnu v rozvaděči, ať už výměnu přístrojů anebo nějaké drobné rozšíření, tak je potřeba k tomu udělat nové ověření návrhu včetně vyrobení nového výrobního štítku.

Elektrika.tv:
Dobře. A můžete nám tedy trochu přiblížit, jakou cestou jste se vydali, abyste pomocí nějaké onlinové aplikace umožnili drobným výrobcům nebo elektrikářům ten rozvaděče jednoduše sestavit a dát tomu nějaké potřebné legislativní záležitosti?

Roman Hudeček:
Tak přistoupili jsme už jenom tím, že jsme vytvořili tu aplikaci jako online. Takže nenutíme zákazníky k tomu, aby si buď koupili anebo obdrželi nějaký program, který si musí nainstalovat do svých počítačů. Takže je to na webovém prohlížeči overeni-navrhu.cz. A ta aplikace vychází z jednoduchého postupu, kdy ten uživatel si začne vytvářet postupně rozvaděč tak, že si tam volí jednotlivé obvody. Do těch obvodů si dává přístroje, které má k dispozici z nabídky našich přístrojů a postupně, jakmile se dostane k dokončení této fáze, tak ten program vypočítá nejhorší možné zatížení jednotlivých fází a potom celkově sečte tepelnou zátěž maximální těchto přístrojů a dojde k nějakému závěru, že třeba ten rozvaděč má sálavé teplo v objemu třeba 40 wattů. A dále to pokračuje tak, že ta aplikace mu nabídne rozsah skříní, které odpovídají tady tomuto tepelnému zatížení. Když jsem uvedl 40 wattů, tak od těch 40 wattů nahoru a může si vybrat ze skříní, které jsou mu k dispozici. Ty skříně jsou od různých výrobců, od firmy Hager, SES, případně Elkon a další. Takže může využít ty rozvaděče, se kterými má již nějaké zkušenosti, dobře se mu s nimi pracuje. Takže v tomto je volba toho uživatele.


Elektrika.tv:
No, to je určitě výhoda, že se mohou ty skříně vybírat od různých výrobců, ale můžeme jenom stručně připomenout, z jakých komponentů si může uživatel vybírat, nebo co všechno v tom rozvaděči může zadat, aby to bylo v rámci toho softwaru zpracovatelné?

Roman Hudeček:
Může vybírat ze sortimentů našich přístrojů, protože tím, že jsme prvotním výrobcem a současně svým způsobem jakoby projektantem toho rozvaděče, tak musíme garantovat parametry těch jistících prvků, takže vycházíme z našich přístrojů. Ten sortiment je pro aplikace, které se týkají domovních rozvaděčů, případně bytových, dostatečně široký. Jsou tam od přepěťových ochran, přes vypínače, proudové chrániče, přes různé kombinované přístroje, jističe s odpínáním nuly, kombinované přístroje, jako jsou jističe s chráničem, případně stykače, zvonky, transformátory, takže předpokládáme, že sortiment je dostatečně široký tady pro ty skříně pro bytovou a domovní výstavbu.

Elektrika.tv:
Dobře. Takže to by pro běžnou aplikaci nemělo znamenat nějaké zvláštní omezení. Jak jsme omezeni výkonově nebo proudově?

Roman Hudeček:
Vycházíme z toho, že jsou to skříně, které jsou pro laickou obsluhu. To znamená, že v současné době máme omezení v předřazeném jištění do 32 ampér, takže ty skříně jsou postavené tady na této maximální hodnotě. Dalším omezením jsou samotné skříně od různých výrobců, ať už je to krytí těch skříní nebo je to velikost skříní. V současné době máme v nabídce skříně od 4 modulů do 144 modulů.

Elektrika.tv:
A pokud tedy se budeme bavit třeba o nějaké přepěťové kategorii nebo o krytí, tak to v podstatě to, co splní ta skříň, tak vy jste schopni, aby to potom splnil celý rozvaděč?

Roman Hudeček:
Ano, je to tak. Takže to, ať už krytí, jestli je to IP30, IP55 nebo vyšší, vychází z toho, co garantuje výrobce těch skříní, takže z toho si pak uživatel vybírá, když se dokliká do toho kroku výběru skříní, tak tam mu nabízíme od rozměru přes krytí, přes další údaje o skříni. Jestli je to celoplastová nebo naopak celoplechová atd.

Elektrika.tv:
Dobře, takže řekli jsme si něco o tom, že si to můžeme navrhnout. Ve chvíli, kdy si to teda někdo navrhne v podstatě online ve webovém prohlížeči, co s tím dále, jakým způsobem se tedy potom ten uživatel dostane k nějakému výsledku?


Roman Hudeček:
Já se to pokusím trošku možná popsat tady na takovémto prospektu. Nevím, jak se mám otočit. Takže pokud si ten uživatel v té první fázi vybere přístroje, přiřadí je do jednotlivých obvodů, dostává se k fázi, o které jsem mluvil před chvíli, což je výběr skříní. Ten výběr skříní, jak vidíte podle tohoto prospektu, jsou dvouřadé, čtyřřadé, atd. V dalším kroku se mu nabídne už samotný pohled do toho rozvaděče a nad tím rozvaděčem jsou uložené všechny přístroje, které si v té první fázi vybral. Pokud navíc ještě při tom výběru těch jednotlivých přístrojů si doplní popisky, tak v okamžiku, kdy najede myškou na ten přístroj, tak se nad tím objeví i popiska s tím, jaký okruh bude chráněný, ať už jsou to třeba zásuvky, koupelna apod. A pak si pomocí myšky přetahuje ty přístroje do samotného toho půdorysu rozvaděče a vytváří si tak vlastně už fakticky čelní pohled, který na tom rozvaděči pak bude mít, až bude hotový. V dalším kroku si pak jenom doplní údaje firemní, doplní si tam další nějaké identifikace a dále už mu potom přijde na email v příloze spousta dokumentů, které potřebuje tady k tomuto ověření. Ať už je to samotný výrobní typový štítek, prohlášení o shodě, osvědčení a další dokumenty. Takže tak asi k těm krokům.

Elektrika.tv:
A když si někdo tedy podle toho návrhu zrealizuje rozvaděč a po nějaké době se dostane do situace, že bude provádět montáž nebo rekonstrukci v podobném, srovnatelném objektu, může se k tomu nějak vrátit a nějak na to navázat, co už jednou vytvořil?

Roman Hudeček:
Určitě, může se k tomu vrátit. U nás poměrně snadno, protože v té aplikaci máme takovou možnost, že když si potom vytvoříte výrobní štítek, tak na tom výrobním štítku bude adresa s jedinečným kódem, anebo QR kód, a ten když si načtete nebo tu adresu si zapíšete do webového prohlížeče, tak se dostanete na ten původní návrh, který můžete potom ještě dále upravovat, protože součástí nebo podmínkou té stávající legislativy je to, co už jsem na začátku uvedl, že je potřeba vytvořit novou dokumentaci k tomu rozvaděči a současně i nový výrobní štítek.

Elektrika.tv:
To jsou určitě zajímavé informace. Pro spoustu lidí užitečné informace. Chtěl byste závěrem něco vzkázat jak divákům, kteří nás sledují, tak návštěvníkům veletrhu Ampér?

Roman Hudeček:
Tak určitě budeme rádi, když nás buď návštěvníci navštíví na našem stánku, kde jim můžeme celou aplikaci předvést, případně mohou navštívit webové stránky overeni-navrhu.cz anebo si zadat typové zkoušky a dostanou se na tu aplikaci. Navíc ta aplikace umožňuje jenom pokusné provedení sestavení rozvaděčů, takže je můžeme doporučit případně školám.

Elektrika.tv:
Výborně, tak já vám děkuji za informace a za rozhovor.

Roman Hudeček:
Děkuji vám taky, pěkný den.


Krátce o firmě BONEGA
Česká firma BONEGA se zabývá vývojem, výrobou a distribucí výrobků v oblasti elektroinstalačního materiálu a vodoměrů. Vývojový tým spolupracuje s odborníky i konečnými uživateli. Každoročně tato značka přináší na trh řadu nových výrobků plných patentovaných nápadů a inovací. 
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
BONEGA, spol. s r.o. - Potoční 302, Sudoměřice nad Moravou - 518 335 238 - roman.hudecek@bonega.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.