Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Seriál Systémové instalace SI# se představuje


Document Actions
Seriál Systémové instalace SI# se představuje
Orientujete se dobře v systémových instalacích? Víte, jaká jsou pravděpodobná kritická místa poruchy nebo kolik zaplatíme za napájení systémové instalace? Renomovaným odborníkům z oboru jsme položili 23 zajímavých otázek z této oblasti. Výsledkem je seriál SI#. Jaká témata v seriálu již zazněla a jaká nás teprve čekají, se dozvíte v tomto článku.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 2.01.2016
reklama


Nacházíme se v době čtvrté průmyslové revoluce. Digitalizace prostupuje naše životy, ať se nám to líbí nebo ne. I domovní elektroinstalace zaznamenávají stále vyšší procento elektroniky. Abychom mohli mít užitnou techniku pod kontrolou, je dobré využít systémové instalace. Ta je koncepčně připravena uživateli efektivně sloužit a obsluhovat zařízení objektu tehdy, kdy je to potřebné nebo efektivní.

A jako každá novinka otvírá mnoho otázek, na které je dobré získat relevantní odpovědi. Vybrali jsme nejčastější oblasti, ve kterých dochází k informačnímu šumu. Abychom zachovali nestranný pohled, oslovili jsme všechny relevantní značky na našem trhu. Jejich odpovědi získáte v tomto seriálu a závěry si můžete udělat sami.

Tyto díly naleznete na portále Elektrika.cz i Elektrika.TV

  • 1. Kdy je efektivnější použití autonomních spínacích zařízení bez použití systému? (zde)
  • 2. Kolik zaplatíme za napájení systémové instalace? (zde)
  • 3. Jak velká je pravděpodobnost napadení systémové instalace zvenčí? Např. přes sběrnici venkovního přístroje nebo přes internet... (zde)
  • 4. Jak je zaměnitelný systémový správce, pokud vlastní není dosažitelný? Kdo na dálku identifikuje zda je porucha na rozvodu nn nebo v systémové instalaci? (zde)
  • 5. Jaká jsou pravděpodobná kritická místa poruchy? Přístroje, vedení, spotřebiče,... (zde)
  • 6. Je pravda, že čím je instalace chytřejší, tím je náchylnější na poruchy? (zde)
  • 7. Jak komplikovaný a drahý je servis systémové instalace? (zde)
  • 8. S jak rozsáhlým výpadkem je dobré počítat v případě poruchy procesoru? (zde)
  • 9. Lze považovat u bezdrátové systémové instalace použití baterií za ekologickou zátěž?
  • 10. Jak předejít případnému centrálnímu výpadku systémové instalace? Lze vytvořit např. mechanický přepínač nouze?
  • 11. Jak je důležitá a možná kompatibilita systémové instalace vůči ostatním systémům?
  • 12. Jak zálohovat systémovou instalaci? Celkově pomocí UPS nebo pouze vybraná zařízení?
  • 13. Budou prvky systémové instalace za deset let vyměnitelné nebo opravitelné?
  • 14. Jak měřit elektromagnetický smog v případě bezdrátové systémové instalace?
  • 15. Jaká je pravděpodobnost poruch proti konvenční instalaci?
  • 16. Jaká je udávaná záruka přístrojů versus celé instalace pro spotřebitele a jaká pro podnikatele?   
  • 17. Jaká část systémové instalace je komfort a jaká je skutečně praktická?
  • 18. Lze systémovou instalaci pojistit, popř. kterou pojišťovnou?
  • 19. Podle jakých kritérií zvolit výrobce systémové instalace?
  • 20. Lze tvrdit, že systémová instalace zkvalitní život?
  • 21. Podle jakých kritérií volit projektanta a realizátora systémové instalace?
  • 22. Lze poslat projekt systémové instalace na oponenturu jeho výrobci?
  • 23. Vyplatí se mít systémovou instalaci v panelákovém bytě?

 

Přehled všech již vydaných částí naleznete zde!

     
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933