Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Mechanické blokády (7.)


Document Actions
Článek
Jak jsou provedeny blokády mechanicky? Rozdíl mechanických blokád u ručních a strojních pohonů. Blokování přístrojů na "11" pokračování.
Petr Doležal, ze dne: 21.10.2002
reklama

Některé blokády jsou tak jasné, že pokud to je možné, výrobce je provádí sám na svém výrobku. Jedná se o odpojovače se zemními noži. Tato blokáda se dá napsat takto:

Tato mechanická blokáda vyhovuje při ručních pohonech, kdy lidská síla je relativně malá a neměla by vést k poškození táhel, hřídelí a dalších ocelových či litinových komponent. Kromě toho se jedná o ovládání na místě samém a obsluha může zkontrolovat, proč nelze s odpojovačem manipulovat.

pedol 

Jiná je situace se strojními pohony. Tam by mohlo při nesprávném povelu dojít k pokřivení či utržení táhel. Proto se u strojních pohonu vždy provádí blokáda elektrická a mechanická blokáda je jakousi nadstavbou, a nebo přichází v úvahu při nouzovém ručním pohonu (v tomto případě se někdy rozepíná spojka pohonu od hřídele nožů).

Poznámka ke značení:
Značení přístrojů (Q,U) je použito jen pro účely tohoto článku. Dle ČSN by mělo být Q1, Q2, atd. Mimochodem, rozvodné závody se opět vrátily k označení QA, QB, atd. Jistý rozpor panuje u zemních nožů, kdy jedny závody používají QE (E jako Erde nebo Earth-zem), druhé pak QU (Uzemněno), což je lehce zaměnitelné s QV(vývodový odpojovač), zvlášť u ručně psaného textu. Něco podobného platí pro značení přípojnic, ale to je jiná problematika.

Poznámka k táhlům:
Jsou výrobci odpojovačů, kteří táhla nepoužívají. Buď mají elektromotor přímo na rámu odpojovače a nebo používají otočné tyče s koly se šikmým ozubením.

Pokud se jedná o klasická táhla a vačky, tak problém ohýbání hřídelí byl u odpojovačů s jednoduchou vačkou a to i v běžném provozu (nikoliv jen u výše popsaného zablokování). Ohybový moment se z hřídele motoru přenášel i na nosné ocelové příčky, což vedlo k používání velkých profilů. Podobný problém vyřešily EJF u jednoho modelu odpínače pomocnou rozpěrnou pákou, uchycené v osách hřídelí odpínače a pohonu. SEZ Krompachy pro stavbu SCP Ružomberok, kde byly „těžké“ odpojovače, na popud autora vyvinuly oboustranné vačky se dvěma táhly. Při pohybu jedna páka táhne a druhá tlačí, a tím se eliminuje ohybový moment na hřídele.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Ing.Petr Doležal
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pokud vaše pracovní náplň spadá do oblasti energetiky, nebo se jen zajímáte o přístroje či služby pro vn/vvn, mohl by vás zaujmout sortiment české společnosti IVEP, obzvláště pak nové kompaktní odpojovače určené právě pro vysoké a velmi vysoké napětí ...
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933