Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Inteligentní odlehčovací relé Schrack


Document Actions
schrack_hj9.jpg
Princip činnosti a vlastnosti tohoto regulátoru. Přehled dostupných provedení. Technické parametry. Algoritmus regulace. Základní příklady použití.
Igor Nováček, ze dne: 23.11.2003
reklama

Poplatky za odebranou elektrickou energii se stávají jednou z významných položek vydání jak podnikatelských subjektů, tak i každé domácnosti. Jsou složeny z pevné složky, stanovené podle jmenovité hodnoty proudu hlavního jističe a dále z položky za množství odebrané elektrické energie v odpovídající tarifní třídě. V provozech a domácnostech s vysokou úrovní vybavenosti elektrickými spotřebiči akumulačního i neakumulačního charakteru vznikají občasné "odběrové špičky", které mají za následek bud' vybavení hlavního jističe objektu, nebo vedou k instalaci jističe s vysokou hodnotou jmenovitého proudu, která je vzhledem k výši pevných složek plateb neefektivně využívána. Přitom vhodně provedený regulační zásah může bez následných komplikací snížit odběr elektrické energie, výrazně omezit odběrové špičky a celkově zrovnoměrnit zatížení elektrické rozvodné sítě. Vhodně rozložené regulační zásahy mezi akumulační a neakumulační spotřebiče vedou dokonce k absolutním úsporám elektrické energie, které jsou jak z celospolečenského tak i ryze soukromého hlediska velmi žádoucí. Vhodně provedenou regulací lze na jedné straně dosáhnout snížení jmenovitého proudu hlavního jističe objektu a tím ušetřit náklady na pevné platby a na druhé straně díky absolutní úspoře snížit i platby za odebrané kWh. Rozšíření regulace odběru elektrické energie z úrovně velkospotřebitelů na úroveň malospotřeby má velký význam i z hlediska spolehlivosti a stability chodu energetické soustavy.

K řešení regulačního problému malých odběratelů jsou určeny regulátory odběru elektrické energie řady HJ.

Princip činnosti a vlastnosti regulátorů řady HJ
Regulátory odběru elektrické energie řady HJ jsou určeny pro regulaci nízkého napětí. Jejich funkce je založena na:

Měření odebíraného proudu v místě připojení hlavního jističe.

  • V případě překročení jmenovité hodnoty proudu v kterémkoliv krajním vodiči napájecího vedeni k postupnému vypínání vybraných spotřebičů.
  • Po snížení odběru a splnění podmínek pro opětovné připojení jsou vypnuté spotřebiče opět zapnuty.
  • Použitý způsob měření a vyhodnocování okamžitých trendů spotřeby, umožňuje rozpoznat zkraty a krátkodobé přechodné děje doprovázené překročením nastavené rozhodovací meze vypínání a nereagovat na ně.

Provedení regulátorů řady HJ
Regulátory řady HJ se vyrábějí v modulovém provedení o délce 6M.

Napájení je jednofázové z jednoho krajního vodiče přes jistič nebo pojistku 2A. Toto pomocné napájení lze použít i pro ovládací cívky stykačů regulovaných spotřebičů.

Měření proudu je nepřímé, přes průvlakové proudové transformátory, umístěné v čelní části regulátoru. Toto uspořádání činí regulátor velmi kompaktním a jednoduše aplikovatelným zařízením.

Nastavení jmenovité hodnoty proudu hlavního jističe se provádí přepínačem DIP přístupovým otvorem ve svorkovnicové části přístroje.

Vývody kontaktů ovládacích obvodů stykačů a pomocného napájení jsou na svorkovém poli, jak je obvyklé u přístrojů modulového provedení. Provedení čelního panelu regulátoru HJ 102 je uvedeno na obr.1.

Čelní panel regulátoru HJ 102

Technické parametry regulátorů řady HJ

  • Maximální proud měřicích transformátorů 3x100A
  • Zatížení jednoho ovládacího kontaktu 3A/230V, 5oHz
  • Příkon regulátoru 1,5W

Přehled vyráběných typů
Regulátory řady HJ se vyrábějí v jednokanálovém a tříkanálovém provedení. Všechny typy jsou vybaveny třemi proudovými měřicími obvody.

  • Jednokanálové regulátory měří zatížení ve všech třech krajních (fázových) vodičích a reagují na překročení nastaveného proudu v kterémkoliv z nich. Regulační zásah se provádí dle typu přístroje v jednom, dvou nebo třech regulačních stupních.
  • Tříkanálové regulátory měří zatížení ve všech třech krajních (fázových) vodičích a reagují na překročení nastaveného proudu výběrově. Každému krajnímu vodiči (fázi) přísluší jeden regulační kanál, který může obsahovat dle typu přístroje, jeden nebo dva regulační stupně. Tímto řešením lze dosáhnout rovnoměrnějšího zatěžování jednotlivých krajních vodičů a přispět k symetrizaci zatížení rozvodné sítě. Přehled vyráběných typů regulátorů je uveden v tabulce.

Typ
regulátoru

Počet regulačních
kanálů
Počet regulačních stupňů
na jeden kanál
HJ 101 1 1
HJ 102 1 2
HJ 103 1 3
HJ 303 3 1
HJ 306 3 2

Algoritmus regulace
Proud tekoucí krajními vodiči je vzorkován a analogové číslicovým převodníkem převáděn do digitální formy. Rychlost vzorkování je s ohledem na možné tvarové zkreslení (nesinusovost) volena dostatečně vysoká, aby bylo možno spolehlivě postihnout i jeho vyšší harmonické složky až do 19. řádu. Harmonická analýza je prováděna metodou diskrétní Fourierovy transformace (DFT). Tento způsob měření a zpracování informace o protékajícím proudu umožňuje spolehlivě stanovit jeho efektivní hodnotu. Na základě porovnání změřené aktuální hodnoty protékajícího proudu la a nastavené hodnoty I" protékajícího proudu probíhá regulační zásah. Po překročení nastavené prahové hodnoty je zjišt'ována rychlost nárůstu proudu a probíhó vyhodnocování trendu. Pokud je nárůst vyhodnocen jako zkrat nebo krátkodobé přetížení, k žádnému zásahu nedochází. V případě přetížení dlouhodobějšího charakteru jsou postupně aktivovány jednotlivé regulační stupně. Během regulačního zásahu je měřena velikost poklesu proudu ∆l a tato hodnota je ukládána do paměti jako jedno z kritérií pro opětovné zapnutí spotřebičů po poklesu zatížení. Pro opětovné zapnutí spotřebičů musí aktuální hodnota proudu klesnout pod hodnotu nastaveného proudu tak, aby po přičtení dílčích úbytků během vypínání, součet proudů nepřesahoval nastavenou mez. To znamená, že musí být splněna podmínka

která snižuje riziko nestability regulované soustavy. U vícestupňové regulace (dvou nebo tří) je prováděno testování podmínky pro opětovné zapnutí z dílčích poklesů ∆l. Pokud je pro některý pokles podmínka splněna, dochází k opětovnému zapnutí příslušného spotřebiče bez ohledu na pořadí vypínání. Graficky je průběh regulace pro nastavenou hodnotu proudu 25A znázorněn zde

Časový průběh regulačního zásahu regulátoru řady HJ.

Aplikace regulátorů řady HJ
Velké aplikační možnosti pro prezentované regulátory jsou v menších provozních a administrativních objektech s určitým podílem akumulačních elektrických ohřívačů. Obzvláště příhodnými objekty jsou rodinné domky, vybavené elektrickým přímotopným zařízením, vysoce elektrifikovanou kuchyní a průtokovými ohřívači vody. Vlivem spotřebičů s nároky na vysoký pohotovostního výkonu je nutné použít hlavní jistič o vysokém jmenovitém proudu. Zařazením regulace lze však jeho velikost o jeden a v některých případech i o dva stupně snížit. Praktická ukázka jednoduché aplikace regulátoru HJ 102 pro jednoduchou soustavu vytápění rodinného domku je na obrázku níže. Pro komfortněji vybavený rodinný domek je uvedeno zjednodušené aplikační schéma na dalším obrázku s regulátorem HJ 306. Ve schématech je z důvodů názornosti úmyslné vynecháno zapojení blokovacích obvodů systému hromadného dálkového ovládání.


Ukázka zapojení dvoustupňového jednokanálového regulátoru HJ102 (bez obvodu blokování HDO)

 


Ukázka zapojení dvoustupňového tříkanálového regulátoru HJ306 (bez obvodu blokování HDO)

 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Úvodní, stručná verze rozhovoru s Jiřím Konečným zmiňuje, jak různé technologické trendy a požadavky na funkčnost a adaptabilitu ovlivňující vývoj systémů chytrých domů ve světě. Jak se český trh snaží v této oblasti držet krok s německými trendy. Diskutuje o vlivu levných produktů na trhu a jak se výrobci musí vyrovnávat s očekáváními spotřebitelů po vyšší kvalitě a více funkcích. Jak velké technologické firmy jako Google, Amazon nebo Apple formují trh s chytrými domy vytvářením komplexních ekosystémů. Předpovídá, že budoucnost bude směřovat k ještě větší integraci a inovacím v oblasti chytrých domovů, které budou přístupné širšímu spektru spotřebitelů. Více zde ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Potřebujete transformátor, ale máte napjatý rozpočet? Co tedy ušetřit a raději se poohlédnout po kvalitně repasovaném kusu? Zajímá-li vás, jak v dnešní nesnadné ekonomické situaci snížit náklady při pořizování těchto druhů zařízení, tak bychom měli jeden tip ...
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Společnost Schrack je známá nejenom svým sortimentem, ale také jako pořadatel nejrůznějších promo akcí pro své zákazníky. Záběr je opravdu široký, a tak zatímco klidnější povahy s dětmi se mohou zúčastnit dětských dnů, ti adrenalinově závislí mají na výběr od jízdy na raftu, přes horská kola, lanové centrum, fotbalové turnaje až třeba po vodní lyžování. A na podzim je čas na Schrackiádu …
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933