Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

SCHRACK: Vestavná svítidla v administrativních prostorech


Document Actions
SCHRACK: Vestavná svítidla v administrativních prostorech
V nově budovaných, ale i v rekonstruovaných budovách administrativního charakteru se zcela běžně setkáváme s osvětlením, které je integrováno do podhledových stropů. Osvětlovací soustavy a svítidla jsou navrhovány s ohledem ...
Komerční sdělení, ze dne: 26.08.2008

Vestavná svítidla v administrativních prostorech
V nově budovaných, ale i v rekonstruovaných budovách administrativního charakteru se zcela běžně setkáváme s osvětlením, které je integrováno do podhledových stropů. Osvětlovací soustavy a svítidla jsou navrhovány s ohledem na povahu zrakových činností odehrávající se na vodorovné rovině, tj. na stolech.
Nespornou výhodou osvětlovacích soustav tvořených vestavnými svítidly je skutečnost, že v průběhu času dochází k poklesu účinnosti vlivem znečištění svítidel pomaleji, než je tomu u soustav s nepřímým, či částečně nepřímým vyzařováním. V důsledku vývoje a posunu pohledu na kvalitu pracovního prostředí, ke kterému v posledních letech došlo a dále dochází, je vzduchotechnika již považována za běžnou součást technologie administrativních budov. V tomto ohledu je nutné zmínit, že použití vestavných svítidel omezuje tepelnou zátěž pracovního prostředí, neboť část tepelných ztrát osvětlovací soustavy je uvolněna do prostoru nad strop místo aby byla přímo vyzářena do chlazeného prostoru.

Součástí nabídky Schrack, která vedle tradičních oborů rozšířila svou působnost i do oblasti světelné techniky, jsou osvětlovací tělesa určená pro všechny běžné typy podhledových stropů. V prvé řadě se jedná o vestavná svítidla v provedení pro montáž do kazetových stropů s viditelnou konstrukcí. Z hlediska efektivity provozu jsou v této kategorii na špici modely určené pro osazení lineárními zářivkami o průměru 16mm. Příklad realizace osvětlení kanceláře s využitím svítidla o výkonu 2x28W, které je v optické části osazeno parabolickou hliníkovou mřížkou, je vidět na obrázku.

Naprostou samozřejmostí je osazení těchto svítidel elektronickými předřadníky, jejichž vlastnosti přispívají nejen k účinnosti z hlediska spotřeby elektrické energie, ale i z hlediska zrakové pohody. Vedle všeobecně známého aspektu energetických úspor je nutné vyzdvihnout skutečnost, že vlivem napájení zářivkových trubic vysokofrekvenčním proudem je lidským zrakem vnímán vyzařovaný světelný tok jako časově stálý. To má nezanedbatelný přínos zejména při mnohahodinové práci pod umělým osvětlením, v našich zeměpisných šířkách běžný jev zejména v zimních měsících. Nedochází totiž k únavě zraku vlivem „míhání“ světla, na což si vnímavější jedinci nezřídka ztěžují. V neposlední řadě je nutno zdůraznit, že použití svítidel pro zářivky typu T5 je přijatelnější i z hlediska životního prostředí. Při výrobě těchto trubic, které jsou rozměrově kompaktnější, je použito menší množství nebezpečných látek, které jsou pro její funkci nezbytné. V případě lineárních zářivek je to zejména rtuť. Toxičnost rtuti a z ní vyplývající problémy při likvidaci vyhořelých trubic nutí výrobce používat pouze minimálně nezbytná množství.

V sortimentu firmy Schrack samozřejmě nechybí verze vestavných svítidel, které jsou určeny pro stále populární zářivky typu T8. I v tomto případě jsou ve svítidlech integrovány elektronické předřadníky a komponenty od renomovaných výrobců. Ať jsou důvody pro použití svítidel tohoto typu jakékoli, je možné i zde maximalizovat účinnost provozu osvětlovací soustavy. Osvětlovací tělesa určená pro trubice 36W a 58W je totiž možné osadit novou generací energeticky úsporných zářivek s označením Philips Master TL-D Eco, které jsou také v naší nabídce. Tyto zářivky jsou k dispozici ve výkonech 32W a 51W a jejich použitím lze dosáhnout bez nutnosti dalších investic snížení energetické náročnosti osvětlovací soustavy o 10%. Je možné je osazovat jak ve svítidlech vybavených elektronickými předřadníky, tak ve svítidlech s konvenčními předřadnými přístroji. Vzhledem k tomu a ke skutečnosti, že je použita shodná patice typu G13, lze provést výměnu zdrojů i ve stávajících svítidlech.

Stejně jako v případě svítidel určených pro zářivky typu T5, o kterých byla řeč v jednom z předešlých odstavců, existují verze svítidel pro zářivky o průměru 26mm také v provedení pro spodní montáž do sádrokartonových stropů.

SCHRACK WILS
Pokud hovoříme o osvětlení v administrativních budovách, máme na mysli v prvé řadě osvětlení kanceláří. Při návrhu osvětlení v těchto prostorech je nutné věnovat náležitou pozornost důležitým světelně-technickým parametrům, ke kterým vedle hladiny osvětlenosti patří také předepsané omezení oslnění. Požadavky kladené na osvětlení kanceláří jsou uvedeny v normě ČSN EN 12464-1 týkající se osvětlení vnitřních pracovních prostorů.

Všem, kteří se zabývají návrhem osvětlení nejenom v prostorech administrativních budov, ale obecně ve vnitřních prostorech, je určen výpočetní program Schrack Wils.

Jedná se o efektivní nástroj určený pro výpočet parametrů umělého osvětlení. Mezi jeho hlavní rysy patří:

  •  Zpracování světelně-technické dokumentace pro projekční účely
  •  Spolupráce s CAD programy
  •  Jednoduchá vizualizace pro účely prezentace

Software je koncipován tak, aby jeho použití přinášelo maximální efektivitu při ověřování parametrů navrhovaných osvětlovacích soustav. Výpočetní metody a zejména pak implementace grafického vyjádření výsledků výpočtu činitele oslnění je plně v souladu s výše zmiňovanou normou a jejími národními přílohami citovanými v ČSN EN 12464-1 změna Z1.

Výpočetní program je k dispozici ke stažení na www.schrack.cz.

Ing. Tomáš Javůrek, SCHRACK TECHNIK spol. s r.o.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Schrack Technik spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933