Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

SCHRACK: UPS s vysokým výkonem pro napájení datových center


Document Actions
SCHRACK: UPS s vysokým výkonem pro napájení datových center
AVARA Multi Power je největší modulový systém UPS pro datová centra a další důležitá zařízení. UPS MPW vyrostla z požadavků uživatelů na velký výkon, malé rozměry, flexibilitu, úsporný provoz a celkově nízké náklady. Systém lze rozšířit horizontálně a vertikálně z 1 na 28 výkonových modulů se 42 až 1176 kW. Také počet jednotek baterií se může zvýšit z 1 až na 10 bateriových skříní. Díky tomu lze systém rozšířit pro libovolnou aplikaci.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 24.10.2016

Vysoce výkonnou UPS nám na veletrhu AMPER 2016 popsal Jiří Šotola.



Rozhovor si můžete přečíst i v textové podobě:

Elektrika.tv:
Všichni máme doma UPSky. My jich máme doma několik. V kanceláři další, každá firma má UPSky. Ovšem 1,1 megawattu UPSka, to je pořádný kousek. Je otázkou, kam takovou UPSku umístit, kde se uplatní, ale o tom nám něco řekne Jiří Šotola ze SCHRACK TECHNIK. Jirko ahoj.

Jiří Šotola:
Ahoj.

Elektrika.tv:
Tak prosím tě, jak je to dneska s těma UPSkama. Máme UPSky na trhu v různých velikostech. UPSku koupíme v každém krámu, že? Můžeš to nějak rozdělit, co to na tom trhu vlastně máme, k čemu to je a kam to používáme?

Jiří Šotola:
Tak tady tato velká UPSka, která má 1 modul výkonu 42 kilowatt a dokážeme poskládat až 1,1 megawattu, tak to samozřejmě není UPSka pro běžné použití pro jeden počítač apod., ale asi to sám vidíš, jak se nám rozšiřují požadavky na datová centra. Mobilní operátoři a datová centra. Teď už se dokonce říká datové ranče. Takže pro tady tyto velká datová centra jsme se samozřejmě museli přizpůsobit a přinášíme tady tuto UPSku, která dokáže zvládnout i ty nejnáročnější nároky z hlediska napájení tady těchto velkých datových center.

Elektrika.tv:
No ale proč ten SCHRACK přichází s takovou velikostí? To se nedá nějak složit z těch stávajících? Nebo co to na tom trhu je?

Jiří Šotola:
Tak běžné výkony modulárních UPSek byly výkonu 15, 20 kilovoltampér, což nestačilo. Současné požadavky datových center jsou náročnější, tak z toho důvodu přicházíme tady s touto UPSkou, která má modul 42 kilowatt a více jak 1 megawatt, když poskládáme.

Elektrika.tv:
Nebo, jak ještě nemůžeme použít vaši novinku teďka tuto. Jak to řešit dneska takovýto výkon?

Jiří Šotola:
Tyto velké výkony se donedávna řešily tím, že se používaly skříňové UPSky, které mají oproti modulárním několik nevýhod. Především zaberou mnohem více místa a navíc ta koncepce skříňových UPSek nebyla řešena pro zástavbu vedle datových skříní. Tyto modulární postavíš vedle datové skříně a na první pohled nikdo nepozná, jestli je to datová skříň anebo modulární UPSka.

Elektrika.tv:
A jak je to řešené s chlazením? Má to vliv na chlazení? Protože vím, že každá technologie se chladí. To není otázka úplně mimo, ale mě napadá, že pokud to namontuješ, nasekáš vedle sebe, tak jak bude to zchlazení toho prostoru, to se řeší nějak nebo?

Jiří Šotola:
Řeší se to samozřejmě. UPSka vydává teplo. Tato naše nová UPSka není výjimečná jenom výkonem. Ona je výjimečná v mnoha dalších vlastnostech a jedna z těch vlastností je úspornost té UPSky. Takže například tato naše modulární UPSka je oproti ostatním modulárním UPSkám je mnohem výkonnější, úspornější a má zhruba 3 - 6 krát menší výdej tepla, než běžné UPSky modulární. To je výjimečná vlastnost. Ale přesto tam nějaké teplo je, to je správná otázka. Řeší se to tak, jak se řeší datové skříně. Je studená ulička, teplá ulička, to znamená proudění vzduchu zepředu směrem dozadu a ten výkon samozřejmě klimatizace se musí přizpůsobit tomu, že je tam i tato modulární UPSka.


Elektrika.tv:
No protože otázka UPSek, co tě znám, tak zjišťuji, že to je věda, to je vědní obor. Protože jak začneš mluvit o těch uličkách, tak mě jímá hrůza, protože já opravdu pořád žiji v těch UPSkách, co mám pod stolem. Kde víceméně mluvíš o výkonu, který je vhodný pro datová centra a pro podobně analogicky odvozenou pro další takové prostředí. Potom mě napadá, kdo je ten člověk, kterého by to mělo oslovit?

Jiří Šotola:
Tak toto jsou UPSky primárně určené pro datová centra. To znamená správce sítě nebo správce toho zařízení by samozřejmě měl přemýšlet nad tím, že veškerá datová centra musí být zálohovaná, protože jakmile spadne napájení, tak přijdou o data. Takže správce sítě například. Nicméně je vhodné to řešit už od fáze projektu. To znamená, projektant pokud řeší datové centrum, tak by se už měl zajímat o to, že by to měl mít nějakým způsobem zálohováno. Takže projektant, pokud má zájem, tak se na nás obrátí a my mu poradíme, jakým způsobem řešit zálohování.

Elektrika.tv:
Protože ono v praxi to je takové, že projektant něco navrhne a správce sítě potom zjistí, že to bylo navrženo jinak, než on potřebuje.

Jiří Šotola:
To tak bývá.

Elektrika.tv:
Takže teďka ta kombinace často, je to nějak. Údržbář, ne, ne, správce sítě.

Jiří Šotola:
Správce sítě.

Elektrika.tv:
Správce sítě je ten, kdo odpovídá za napájení.

Jiří Šotola:
Správce sítě by měl mít přehled o tom, samozřejmě potom správce celého objektu ve spolupráci s ním by měl zjistit, jestli to napájení je dostatečné nebo ne. Pokud neví, tak se obrátí na nás a my provádíme i měření a analýzu sítě, to znamená, že i zátěže dokážeme změřit a podle toho navrhnout vhodný záložní zdroj.

Elektrika.tv:
Takže já bych z mého pohledu to řešil tak, že bych asi přišel k vám, ale za tebou konkrétně, do Brna bych přijel a přišel bych pravděpodobně s nějakým ruksakem informací. Co bych si měl k tobě vzít všechno za podklady, abych si to mohl navrhnout?

Jiří Šotola:
Informace, které máš, samozřejmě o tom, jaké jsou tam servery a další zařízení, které potřebuješ napájet. Pokud by to stačilo, pokud by byly úplné, tak bychom se s tím spokojili a navrhli. Anebo potom druhá možnost je, že bych já přijel přímo na místo a tam bych se podíval, jaká je situace a podle toho navrhl vhodné řešení.

Elektrika.tv:
Takže bys to nějak navrhl v souladu s dalšími normami, které s tím souvisí?

Jiří Šotola:
Samozřejmě.

Elektrika.tv:
I s 62300 přepětí, je tak?

Jiří Šotola:
Ano, to samozřejmě. Je to zařízení, které má nějaký výkon.


Elektrika.tv:
No právě.

Jiří Šotola:
To znamená, to je vlastně malá elektrárna. S tím souvisí spousta norem, takže samozřejmě ten návrh toho řešení musí být v souladu s normami.

Elektrika.tv:
Můžeme ukázat detail, jak taková nová skříň vypadá.

Jiří Šotola:
Já jsem si tu UPSku sem nevzal, protože ta samotná skříň váží 300 kilogramů, takže pouze se můžeme podívat na obrázek. Je to skříň, do jedné skříně se vejde sedm výkonových modulů. Když poskládáme tyto skříně čtyři, tak dojdeme k tomu celkovému výkonu 1,1 megawattu + ještě nějaký redundantní modul pro bezpečnost napájení.

Elektrika.tv:
V případě tedy, že chceme vědět další informace, koukneme na www.schrack.cz, to je automatické.

Jiří Šotola:
Přesně tak.

Elektrika.tv:
To už každý normální člověk udělá intuitivně, spontánně. Jaké máme další možnosti?

Jiří Šotola:
My každoročně chodíme za našimi klienty do mnoha měst v České republice, takže letos opět máme informační dny, takže na těch informačních dnech. Informace o těch informačních dnech se dozví každý na našich stránkách. Je tam kontakt i na mě přímo, na těch stránkách, to znamená, kdo bude mít k záložnímu napájení nějaké dotazy, tak se může obrátit přímo na mě. Takže těmito cestami lze se seznámit jak s novinkami.

Elektrika.tv:
A na těch informačních dnech bude i ta UPSka k vidění?

Jiří Šotola:
Ano, protože tato novinka má spoustu výjimečných vlastností, tak to tam máme jako jeden z bodů.

Elektrika.tv:
O tomto výkonu?

Jiří Šotola:
Ano, přesně tyto UPSky.

Elektrika.tv:
A budete ukazovat i ten výkon?

Jiří Šotola:
Výkon tam ukazovat nebudeme, protože tam asi v těch místech nebudeme mít takovou zátěž.

Elektrika.tv:
Tak dobře.

Jiří Šotola:
Ale pokud bychom tam našli nějakou zátěž, tak samozřejmě není problém předvést přímo při napájení při zátěži.

Elektrika.tv:
Fajn, dobře. Jirko, díky ti za povídání, já myslím, že to je vyčerpávající a je důležité, že víme o tobě, protože ty jsi ten, kdo to všechno dokáže rozklíčovat elegantně. Takže hezký den a díky.

Jiří Šotola:
Děkuji, tobě taktéž.


Krátce o společnosti Schrack Technik
Skupina Schrack Technik se specializuje na produkty a řešení v oblasti energetických a datových sítí a rozvodů. Portfolio produktů zahrnuje několik klíčových pilířů: energie, průmysl, budovy, zařízení, data, kabely, svítidla a fotovoltaické aplikace. Firma se zaměřuje na skříňové rozvaděče, relé, jističe, ale také na nouzové osvětlení a datové produkty.


POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si zažádat o aktuální
papírový katalog domovní komunikace SCHRACK Technik

NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
 
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Schrack Technik spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933