Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

SCHRACK: Ochrana před bleskovými proudy a přepětím


Document Actions
SCHRACK: Ochrana před bleskovými proudy a přepětím
V posledních letech vzrůstá počet bouřkových dnů a tím i počet škod na elektrických a elektronických zařízeních a spotřebičích způsobených přepětím. Tyto škody mohou být redukovány na minimum použitím odpovídajících svodičů přepětí. Jaké typy svodičů se používají pro ochranu při přímém, nepřímém či vzdáleném úderu blesku? Jaké řešení nabízí společnost Schrack Technik pro ochranu televizních svodů? To se dozvíte v tomto článku.
Komerční sdělení, ze dne: 20.11.2014


Oblast ochrany před bleskovými proudy a přepětím, (často nazývané SPD - surge protective devices) se v posledních letech stává stále důležitějším tématem. Vzrůstá počet bouřkových dnů a tím i počet škod na elektrických a elektronických zařízeních a spotřebičích způsobených přepětím. Elektrotechnici, elektroinstalatéři, pojišťovny a také koneční spotřebitelé hledají řešení problému ochrany před přepětím. V průmyslu se jedná nejen o přímé škody na zařízeních, ale také o následné ztráty způsobené výpadkem výroby. Toto nebezpečí může být redukováno na minimum použitím odpovídajících svodičů přepětí. Také škodám v privátní oblasti může být tímto způsobem zabráněno.


Pro větší náhled klikněte!

Příčiny vzniku přepětí

Stoupající počet škod vede ke změně myšlení techniků a projektantů. Přepětí v elektrických zařízeních vzniká z různých příčin. Nejčastějšími jsou:
  • přímý zásah blesku
  • blízký zásah blesku
  • přepětí vznikající při spínání
Největší škody vznikají při přímém zásahu bleskem, který často vede k požáru. Mohutné uvolnění energie je iniciátorem vzniku extrémních škod. Pro ochranu provozních zařízení, rodinných domů nebo dalších druhů budov je důležité instalovat správný druh svodičů přepětí. Tím se podstatně sníží riziko škod.

Přímý a blízký úder blesku
O přímém nebo blízkém úderu mluvíme při úderu blesku do hromosvodu nebo venkovního vedení v bezprostřední blízkosti elektrického zařízení v budovách s hromosvodem nebo bez něho. Ochranu při přímém zásahu poskytují svodiče bleskových proudů, které odpovídají mezinárodnímu značení Typ I (dříve označované „B“). Zároveň se svodiči
bleskového proudu se doporučuje doplňkově montovat svodiče přepětí typu II a III (dříve označované „C“ a „D“).

Nepřímý úder blesku
Výboj oblak - oblak nebo oblak - země vytváří velmi silné elektromagnetické pole. Výsledné indukované napětí může být tak velké, že způsobuje škody na koncových zařízeních. Pro ochranu zařízení je nutné použít svodiče typu II (dříve „C“). Doporučuje se doplňkově montovat svodiče přepětí typu III.

Vzdálený úder blesku
Vzdálený úder blesku je definován jako úder ve velké vzdálenosti od spotřebiče do vedení nízkého nebo vysokého napětí. Může být také definován jako nepřímý úder. Vzdálené údery vyvolávají v síti přepětí, proti kterému je třeba zařízení chránit svodiči přepětí typu II (dříve „C“).

Svodiče přepětí pro tv svody Datec


Pro větší náhled klikněte!




Tento článek vyšel také v časopise  A-Z Elektro.

POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si zažádat o bezplatné zaslání
papírového katalogu Schrack Technik

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Schrack Technik spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933