Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

SCHRACK: Nový hráč na trhu s osvětlením


Document Actions
SCHRACK: Nový hráč na trhu s osvětlením
Nebývá zvykem, aby se firma s dosavadní působností v oboru elektrických komponentů vydala směrem do oblasti osvětlování. Přesto, nebo právě proto se Schrack Technik spol. s r. o., rozhodla uvést v život oddělení světelné techniky.
Komerční sdělení, ze dne: 12.12.2007

Nebývá zvykem, aby se firma s dosavadní působností v oboru elektrických komponentů vydala směrem do oblasti osvětlování.
Přesto, nebo právě proto se Schrack Technik spol. s r. o., rozhodla uvést v život oddělení světelné techniky.
Jeden z nejvýznamnějších dodavatelů v oblasti elektrotechniky, který je na českém trhu v povědomí spotřebitelů zapsán především jako prodejce elektrických přístrojů a sdělovací techniky, v poslední době prochází významnými změnami, které s sebou nesou růst produktového portfolia a rozšíření služeb zákazníkům.
Zcela novou skupinou produktů, v minulosti v sortimentu firmy nezastoupenou, jsou svítidla a osvětlovací systémy.
Návštěvníci veletrhu AMPER 2007 již měli možnost se seznámit se základním sortimentem z oblasti světelné techniky.
Firma Schrack uvedla v tomto roce na trh celou řadu svítidel. V dalším textu vás seznámíme s rodinou čistě designově vymezených svítidel.

Frame – v jednoduchosti je síla
Skupina svítidel Frame je zástupcem modulárních osvětlovacích systémů, které poskytují dostatečnou volnost i v nejnáročnějších aplikacích.
Stručnou charakteristiku a základní vlastnosti tohoto systému je možné shrnout v následujících bodech:

  • možnost spojování do průběžných a nepřerušených linií – se zachováním rovnoměrného jasu v celé délce
  • různé druhy difuzorů pro požadovaný způsob vyzařování a dotvoření estetického dojmu
  • nenáročnost na elektrickou instalaci – minimalizace počtu napájecích míst, jednotlivé moduly jsou propojeny průběžnou kabeláží v troj- a pětivodičovém provedení
  • elektrická výbava pro všechny druhy ovládání – jsou použity kvalitní elektronické předřadníky jak v klasickém, tak ve stmívatelném provedení (1–10V, DALI)

Hlavní oblastí použití svítidel Frame jsou především reprezentativní prostory (jednací místnosti, recepce, luxusní kanceláře), dále obchodní prostory (celkové osvětlení butiků, výkladců apod.) nebo i větší administrativní celky, jako jsou peněžní ústavy, sídla společností atd.

Přisazený a závěsný
Frame je svítidlem určeným pro všechny obvyklé typy montáže. Samozřejmostí je nejběžnější použití v podobě závěsného systému.


Svítidlo Frame v závěsném provedení

Základem svítidla je profil z extrudovaného hliníku v anodizované povrchové úpravě.
Vzhledem k citlivosti vnější vrstvy materiálu povrchu na působení nečistot je pro účely přepravy a montáže vnější povrch profilu chráněn ochrannou fólií. Tato fólie se ze svítidla odstraní až po dokončení montáže a tím je pro koncového uživatele zajištěn bezvadný vzhled.
Při projektování lze volit z celé škály délek světelných modulů. Základní délky jsou dány rozměry standardních trubic typu T5.
Vhodnou kombinací různých základních délek modulů lze vytvořit nepřerušovanou světelnou linii požadované délky.


Frame závěsný – opálový difuzor, dvoutrubicové provedení

Co rozhodně není běžné, je skutečnost, že systém propojování modulů umožňuje vytvořit neznatelné přechody jednotlivých segmentů a vytvořit tak čistou světelnou linii.
Na rozdíl od běžného způsobu spojování modulárních systémů se u svítidel Frame nesetkáme s neestetickým poklesem jasu difuzoru v místech napojení jednotlivých modulů. Tohoto efektu je dosaženo překrýváním zářivkových trubic na sebe navazujících segmentů.
Těleso svítidla je tvořeno ze subtilního hliníkového profilu o šířce 75mm.
Jednotlivé moduly jsou osazeny lineárními zářivkami v příkonové řadě 21W až 80W. Segmenty se vyrábějí jako jednozdrojové v délkách od 885mm do 1485mm. V případě potřeby je možné dodat jednozdrojové moduly o dvojnásobné délce, s uspořádáním trubic za sebou.
Profil je ukončen koncovkou z anodizovaného hliníku a je zajištěn dvěma nerezovými šrouby.
Elektrickou výzbroj tvoří kvalitní elektronické předřadníky renomovaných výrobců.
Pro instalace se systémy stmívání je možné použít provedení se stmívatelnými elektronickými předřadníky řízené analogovým signálem 1–10V nebo digitálním protokolem DALI.
Součástí každého modulu je průběžné elektrické propojení 3×0,75mm2. U stmívatelných verzí je průběžné propojení pětižilové, dva vodiče jsou určeny pro přenos řídicího signálu. Závěsná svítidla se dodávají včetně napájecího kabelu s potřebným počtem žil a inteligentních závěsů, které umožňují pohodlnou instalaci. Závěs je tvořen ocelovým lankem ve standardní délce 2000mm a decentním stropním kalíškem válcového tvaru s rychloupínacím systémem. Kalíšek je vyroben z kovu a je opatřen ušlechtilou povrchovou úpravou.
V přisazeném a závěsném provedení je k dispozici přímá vyzařovací charakteristika.

Vybírat lze ze dvou typů difuzorů:

  • opálový difuzor – moduly se vyznačují rovnoměrným šířením světla, umožňují rovnoměrné prosycení interiéru světlem
  • difuzor s jemně rýhovanou prizmatickou strukturou – pro prostory s požadavkem na omezení oslnění

Difuzory jsou vyrobeny z materiálu, který nepodléhá žloutnutí, a je zaručena jeho rozměrová stálost.

Vestavný
Frame je určen pro montáž do sádrokartonových stropů, popř. i stěn, čehož je možné využít například pro osvětlení výkladců.
Svítidlo je k podhledovému stropu zalícováno decentním rámečkem, který je integrální součástí nosného hliníkového profilu. Vlastní montáž se provádí pomocí montážního třmenu, jeho prostřednictvím je svítidlo připevněno k sádrokartonu.
Doporučená tlouška podhledového stropu pro zajištění bezproblémové montáže je 1–25mm.


Svítidlo Frame ve vestavném provedení

Základní provedení tohoto modulárního svítidla je jednotrubicové a je určeno pro lineární zářivky T5 s příkony od 21W do 80W. Dvojnásobné délky modulů jsou k dispozici pro zářivkové trubice od 28W výše.


Frame vestavný - zdůraznění geometrie prostoru

Jednotlivé moduly je opět možné spojovat a vytvářet nepřerušované řady. I v tomto případě je možné využít možnosti překrytí zdrojů a vytvořit tak souvislý světelný pás.

Ing. Tomáš Javůrek

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Schrack Technik spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933