Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

SCHRACK: Nákup svítidel očima odborníka


Document Actions
SCHRACK: Nákup svítidel očima odborníka
Při nákupu svítidel je nutné znát výrobce a přesné označení typu svítidla, a to proto, že např. každý typ svítidla má jinou křivku svítivosti, a proto nelze nahradit jeden kus svítidla jiným kusem svítidla.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 14.11.2006

Při nákupu svítidel je nutné znát výrobce a přesné označení typu svítidla, a to proto, že např. každý typ svítidla má jinou křivku svítivosti, a proto nelze nahradit jeden kus svítidla jiným kusem svítidla. Pokud se typ liší byť jen v písmenku (při přesném označení typu svítidla), je nutné zjistit, jaký vliv bude mít na výpočet umělého osvětlení a zda soustava bude vyhovovat ČSN EN 12464-1 ve všech parametrech.

Nákup jiného typu svítidla od jiného výrobce stoprocentně znamená, že bude nutné provést přepočet výpočtu umělého osvětlení, protože se může stát, že nebude vyhovovat osvětlenost, činitel oslnění, rovnoměrnost atd. Výpočet musí být samozřejmě proveden za stejných vstupních podmínek jako předchozí výpočet.

Důrazně lze doporučit nekupovat typy svítidel, které nemají změřené křivky svítivosti, protože tato svítidla jsou v dnešní době nepoužitelná. Bez křivek svítivosti nelze určit osvětlenost, rovnoměrnost ani činitel oslnění.

Při koupi světelného zdroje je nutné brát v úvahu kromě typu patice a výkonu také světelný tok, životnost podání barev a teplotu chromatičnosti. Při nedodržení těchto parametrů se opět změní výpočet umělého osvětlení.

Při následné instalaci svítidel je nutné brát na zřetel jejich umístění podle výpočtu. V souladu s tímto výpočtem nelze měnit typ svítidel, výšku svítidel od podlahy, naklonění, otočení o 90°atd. Všechny tyto činnosti mají za následek, že musí být proveden nový výpočet umělého osvětlení.

Díky správnému nákupu svítidel a světelných zdrojů můžete předejít mnoha zbytečným komplikacím při realizaci stavby a zároveň zajistíte kvalitní světelné podmínky na pracovišti, které přinesou pracovní pohodu pro zaměstnance a tím samozřejmě i zkvalitnění výkonů, které potěší zaměstnavatele, popřípadě investora stavby.

Tento článek jen nastiňuje některé chyby, které se velmi často vyskytují v běžné praxi v oblasti umělého osvětlení. Svoje připomínky, případně podněty pro další diskusi zasílejte na e-mailovou adresu karel.chudoba@khsusti.cz nebo zatelefonujte na Krajskou hygienickou stanici Ústeckého kraje se sídlem v Ústí nad Labem, územní pracoviště Ústí nad Labem, na telefonní číslo 477 755 128.

Ing. Karel Chudoba

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Schrack Technik spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933