Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

SCHRACK: Motorgenerátor 860kVA na střeše soudu


Document Actions
SCHRACK: Motorgenerátor 860kVA na střeše soudu
Jak se ocitlo 8 tun na střeše nového justičního paláce v Brně? Podívejte se na videozáznam přesunu mamutího zdroje elekřiny do jedné z věží na střeše. Rozdíl mezi otvorem a osmitunovým břemenem byl pouhé tři centimetry!
Tým portálu Elektrika, ze dne: 12.05.2008
reklama

Nový justiční palác v Brně je
osmipodlažní budova na břehu Svratky. Již brzy zde najde svá pracovní místa mnoho pracovníků soudu, pro které stará budova na Rooseveltově ulici byla již nedostačující. Dle avízovaných informací zde bude kolem šedesáti soudních síní s potřebným administrativním zázemím. Rozpočet byl kolem 1,5 miliardy korun.

Objekt projektoval Centroprojekt Zlín. Generálním dodavatelem elektroinstalace byl Elmont Group. Rozvaděče a systémy UPS dodával Schrack Technik.

Podívejme se na některé detaily z páteční instalace motorgenerátoru.
Ten byl netradičně umístěn ve strojovně na střeše objektu, kde i přes svou nízkou hlučnost neobtěžuje ani hlukem ani rozměry. Generátor záložní energie má tyto obdivuhodné parametry:

Výkon do sítě:
Spotřeba:
Nádrž:
Rozměry:
Váha bez paliva:
860kVA (cca 0,7MW)
172 litrů nafty za hodinu
1000 litrů
6x2x2,4 metru
8,4 tun

Čerpání paliva do nádrže motorgenerátoru je zajištěno palivovým vedením až do strojovny přímo z cisterny dodavatele. Přesné rozměry stavebního otvoru byly 610cm a rozměry kapotáže motorgenerátoru jsou 607cm. Rozvaděč s třífázovým jističem 1250A.

Krátký příběh
Motor soustrojí byl vyroben ve Velké Británii. Doručen v pondělí to Itálie, kde stroj sestavili a otestovali. Ve středu se vydal na cestu, aby v pátek byl připraven k usazení do přesného lože.

Funkce
První okamžiky nečekaných výpadků zabezpečí ovšem druhá část této dodávky. To je místnost s UPS 500kVA. Téměř současně startuje motorgenerátor umístěný v modré věži na střeše.

Naživo
Podívejte se na námi stručně sestříhané video přesunutí stroje z návěsu na střechu.

Motorgenerátor Justiční palác Brno 2008
 


A co detaily?
Nebo máte možnost si projít bohatou galerii detailů zde.

Na další pokračování UPS story v této budově musíme ještě vyčkat do doby, kdy budou všechny prostory schopny osazení další technologií.

Plánujete záložní zdroje?
I menších výkonů? V každém případě je dobré využít informací z již realizovaných staveb. V tomto případě celý systém záložní energie od počátku do samotné realizace doprovázeli specialisté na UPS. (Přímý kontakt 606 663 236).

Pokud pracujete v oboru, máte možnost si zažádat níže uvedeným formulářem o katalog možných řešení!

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 5)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Schrack Technik spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Společnost Schrack je známá nejenom svým sortimentem, ale také jako pořadatel nejrůznějších promo akcí pro své zákazníky. Záběr je opravdu široký, a tak zatímco klidnější povahy s dětmi se mohou zúčastnit dětských dnů, ti adrenalinově závislí mají na výběr od jízdy na raftu, přes horská kola, lanové centrum, fotbalové turnaje až třeba po vodní lyžování. A na podzim je čas na Schrackiádu …
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933