Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

SCHRACK: Domovní telefony COMELIT


Document Actions
SCHRACK: Domovní telefony COMELIT
Domovní audio a videosystémy firmy Schrack se vyznačují nejen elegantním designem, ale i vyspělým technickým řešením. K dispozici jsou audio i videosystémy pro bytové domy, kancelářské objekty i průmyslové aplikace. K jakým technickým vylepšením v této oblasti dochází, a proč si vybrat právě domovní telefony Schrack, se dozvíte v tomto rozhovoru.
Tým portálu Elektrika, ze dne: 3.10.2016

O domovních telefonech COMELIT jsme na veletrhu AMPER 2016 hovořili se Stanislavem Voldánem.




Rozhovor si také můžete přečíst v textové podobě:

Elektrika.tv:
Vstupní dveře do rodinného domu představují takovou bránu mezi dvěma světy. Oddělují a chrání náš životní prostor od okolního světa. Nové moderní domovní audio a video telefony přináší nové možnosti v oblasti komunikace mezi těmito dvěma světy, a to je mimořádný komfort, vyšší bezpečnost a stylový design. Účast firem zde na Ampéru, které vyrábí nebo prodávají domovní videotelefony je relativně velká. Jen v pavilonu P, kde je naše televizní studio jsem jich napočítal několik desítek. I o domovních telefonech značky Komelit si budu povídat se Stanislavem Voldánem ze společnosti Schrack, který se zde na Amper přišel podívat i na to, co připravila konkurence. Je to tak?

Stanislav Voldán:
Samozřejmě mě zajímaví všechny komponenty, nejenom ty naše, ale hlavně konkurenční z několika důvodu, což je logické. A neměl jsem sice ještě dnes možnost ty stánky navštívit, ale jsem velice zvědavý a těším se, že uvidím nové komponenty a prvky.

Elektrika.tv:
Jak byste vlastně charakterizoval trh s domovními systémy? Má nějaká specifika a v případě, jak se budou vyvíjet ceny takových videotelefonů?

Stanislav Voldán:
Myslím si, že je to taková záležitost jako u všech komponentů i ostatních, nejenom slabo, ale i silno, protože z oblasti silnoproudu, kde vlastně všechny ty nové prvky, které začínají na trhu, obnáší to, že vlastně ta cena je zpočátku vysoká a je to dané i tím, že vlastně počtem vyrobených kusů. Postupem času, jak vlastně ta výroba nabíhá a ty prvky se více a více používají, tak ty ceny potom se stávají příznivější, pro ty zákazníky zajímavější.

Elektrika.tv:
Je v případě nějaké specifikum, konkrétně tady v oblasti těch video systémů, domovních systémů?

Stanislav Voldán:
No u těch systémů v podstatě specifika jsou ta, že vlastně nová taková záležitost, která se začíná dostávat na trh i do velkého zájmu našich zákazníků, jsou vlastně VIP domovní systémy. Jsou to systémy, které pracují na bázi internetového spojení a vlastně pomocí těchto systémů můžeme přes chytré telefony, eventuálně tablety nebo počítače komunikovat s těmito systémy velice jednoduchou cestou.

Elektrika.tv:
Ještě se určitě o tom budeme bavit, nicméně já bych se nyní zaměřil na to, že když pomineme ten nesmírně důležitý faktor, jak vlastně ty systémy vypadají, to znamená design, o kterém vlastně rozhodují většinou ženy, tak v čem spočívají ta postupná technická vylepšení těch domovních systémů?

Stanislav Voldán:
V podstatě ta vylepšení spočívají v nějakých takových i reakcích našich zákazníků, kteří vlastně z těch jejích zkušeností a používání těch systémů, vznikají další jejich požadavky. Je to samozřejmě i sledování těch trendů, které na tom trhu vznikají i z hlediska působení konkurence. Takže vlastně ty systémy se neustále zdokonalují a jejich cena klesá, což je pro zákazníky velice zajímavé.


Elektrika.tv:
Vy nabízíte velice široké portfolio domovních audio a video systémů v různém provedení, sériích, s různými typy displejů. Proč by si měl klient koupit právě nebo majitel rodinného domu, by si měl koupit právě váš videotelefon, respektive telefony, které vy jako Schrack nabízíte?

Stanislav Voldán:
No, abych to řekl jednoduše. Koupit by si měl zákazník naše systémy z důvodu, že jsou nejlepší a i cenově dejme tomu velice zajímavé. Ale teď vážně. V podstatě ty komponenty prošly docela zajímavým vývojem. Počínalo to vlastně takovými standardními systémy, které se vlastně nazývají klasická kabeláž. Tam teda to obnášelo to, že vlastně ty prvky byly silně závislé na počtu účastníků a se zvyšujícím se počtem účastníků vznikaly požadavky na vlastně sílu a kapacitu těch kabelů, což mnohdy znamenalo i nějaké problémy. A byl to vlastně analogový signál. Potom se přešlo u těch systémů na digitální signál, to je vlastně ten systém Simple bus, a ten má jednu velkou výhodu, že vlastně ta komunikace probíhá po dvou vodičích. A nejenom ta komunikace, ale i vlastně napájení. Takže tady ty systémy se nechají s velkou výhodou využít i pro nějaké dejme tomu rekonstrukce starých objektů, panelových domů, kde vlastně s výhodou my můžeme využít tu stávající kabeláž při zachování těch vlastností toho digitálního, kvalitního signálu. No a potom vlastně ta nová věc, ke které se dostaneme. Jsou to VIP systémy, které vlastně komunikují přes tu internetovou síť. Jak lokální anebo i vnější.

Elektrika.tv:
Vy jste ještě říkal, že možné využít stávající systém těch kabelů. Jak je to s případem rozšíření těch video systémů o další účastníky?

Stanislav Voldán:
Rozšíření systému je velice jednoduché. V podstatě nedá se říct, že ten systém nemá nějaké omezení z hlediska nějakého horního čísla nebo počtu těch účastníků. Takže pokud zákazník nebo uživatel zjistí, že má nějaký další požadavek, tak je to jednoduchá věc a nechá se to velice lehce aplikovat.

Elektrika.tv:
Na webových stránkách vaší společnosti Schrack jsem pod těmi telefony značky Komelit našel takové zajímavé instruktážní video, které vlastně ukazuje, jak se montují ty systémy. Připadalo mi to docela snadné.

Stanislav Voldán:
Je to tam z jednoduchého důvodu, aby vlastně ten potenciální zájemce nebo i zákazník viděl, že i nastavení takovéhoto systému je velice jednoduché a rychlé. U tohoto systému je velká výhoda, jak se říká v té naší branži, že je to vlastně montáž jednoho muže v uvozovkách nebo pracovníka. Že vlastně, pokud ten montážník anebo i dejme tomu ten uživatel chce ten systém nastavit, tak je schopen sám, aniž teda musí mít někoho na protistraně při tom nastavování, jako je to u nějakých jiných systémů. Takže je to nesporná výhoda.

Elektrika.tv:
Nicméně to video je fajn, člověk si to může zkusit sám, nicméně předpokládám, že tou vaší silou je i to, že jste schopni samozřejmě jednak realizovat montáž a případnou i opravu.

Stanislav Voldán:
Pro nás je velice důležitá technická podpora našich zákazníků. Nejenom tady v té oblasti té telefonie, ale ve všech oblastech, což vlastně ti naši zákazníci kvitují s povděkem a velice oceňují.

Elektrika.tv:
Pojďme k té budoucnosti, blízké budoucnost, k těm trendům. Vy jste to už trošku naznačil. Já mám mnohdy takový problém, že na mnoho věcí zapomínám. A jestli moje dcera bude třeba taky po mně, tak zapomene někdy klíče do rodinného domu. Když se bude vracet domů, tak nikdo nebude samozřejmě doma, já budu v práci někde u počítače, chtěl bych jí ten rodinný dům otevřít, bude to možné?

Stanislav Voldán:
Nějak jsem se docela smál, když jsem vás poslouchal, protože ty problémy máte nejenom vy, ale i já a asi mnoho dalších lidí, že? A tady právě s těmi systémy.


Elektrika.tv:
Můžeme na kameru ukázat?

Stanislav Voldán:
S těmi systémy, o kterých jsme se zmínili teď na konci s těmi VIP systémy je možná vlastně pomocí chytrých telefonů nebo tabletů, eventuálně počítačů, velice lehce ovládat vlastně ten systém. Takže my pomocí toho chytrého telefonu můžeme nejenom komunikovat, přijímat hovory, ovládat to vstupní tablo, kameru, abychom viděli, kdo nám zvoní, jestli ho chceme tedy pustit nebo nechceme. A lze i možnost nebo je možností vnitřní komunikace mezi těmi účastníky, kteří jsou nastaveni v tom systému. Takže toto jsou nesporné výhody tohoto systému.

Elektrika.tv:
Jak je to vzdálená budoucnost, o čem se teď bavíme?

Stanislav Voldán:
Budoucnost, ono to není ani už tak vzdálená budoucnost, ale víceméně začínající realita. Tyto všechny komponenty jsou víceméně k dispozici. My to máme nyní ve formě těch kytů, které jsou pro toho účastníka. Tento katalog je i na našich webových stránkách a vlastně pomocí tohoto kytu může uživatel ovládat ten systém nejenom místně, ale i pokud je někde na cestách. Když to přeženu, i z opačné strany zeměkoule.

Elektrika.tv:
Předpokládám, že již velice brzy si třeba i ve studiu Elektrika.tv ukážete s nějakým kufříkem, kde vlastně to všechno názorně ukážete.

Stanislav Voldán:
Samozřejmě i s tím je počítáno. Pomocí tohoto systému nebo toho prezentačního kufru, abych řekl, bude možné si ty všechny funkce, o kterých jsme tady mluvili dneska, vyzkoušet.

Elektrika.tv:
Já vám, pane Voldáne, děkuji za návštěvu. Za zajímavé povídání o věcech, které asi potřebuje každý z nás nebo každý majitel rodinného domu nebo bytu. Díky moc, že jste přišel k nám do studia a naše živé vysílání bude pokračovat již za malou chvíli dalším živým vstupem.

Stanislav Voldán:
Já vám děkuji za pozvání a přeji hezký den.


Krátce o společnosti Schrack Technik
Skupina Schrack Technik se specializuje na produkty a řešení v oblasti energetických a datových sítí a rozvodů. Portfolio produktů zahrnuje několik klíčových pilířů: energie, průmysl, budovy, zařízení, data, kabely, svítidla a fotovoltaické aplikace. Firma se zaměřuje na skříňové rozvaděče, relé, jističe, ale také na nouzové osvětlení a datové produkty.




POKUD PRACUJETE V OBORU,
máte možnost si zažádat o aktuální
papírový katalog od SCHRACK Technik

NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Schrack Technik spol. s r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933