Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje

SCHRACK: 4KVADRANTNÍ ELEKTROMĚRY


Document Actions
SCHRACK: 4KVADRANTNÍ ELEKTROMĚRY
Elektroměry řady LZQJ a DHZQ jsou součástí široké nabídky elektroměrů SCHRACK, jejichž konstrukce je založená na využití nejnovějších poznatků z měřicí a mikroprocesorové techniky. Jsou navrženy tak, aby splňovaly nejnáročnější požadavky ...
Komerční sdělení, ze dne: 10.08.2007
reklama

4KVADRANTNÍ ELEKTROMĚRY PRO MĚŘENÍ VELKOODBĚRU NEBO PRO VNITROPODNIKOVOU FAKTURACI

Elektroměry řady LZQJ a DHZQ jsou součástí široké nabídky elektroměrů SCHRACK, jejichž konstrukce je založená na využití nejnovějších poznatků z měřicí a mikroprocesorové techniky. Jsou navrženy tak, aby splňovaly nejnáročnější požadavky pro měření ve volném trhu s elektrickou energií. Elektroměry kombinují vynikající měřící výkon a všestrannou funkčnost.
Elektroměry LZQJ sdružují úkoly měření energie, měření okamžitých veličin (napětí, proudy, frekvence, účiníky), registraci tarifních registrů, zaznamenávání profilů zátěže a monitorování maxim výkonu do jednoho kompaktního celku a splňují požadavky norem ČSN EN pro elektroměry třídy až 0,5 pro činnou energii a třídy 1 pro jalovou energii.
Elektroměry DHZQ poskytují optimální řešení pro průmyslové a komerční měřící aplikace při zachování optimálního poměru cena/výkon při splnění požadavků norem ČSN EN pro elektroměry třídy 1 pro činnou energii a třídy 2 pro jalovou energii.


Klik pro větší náhled.

Všechny tyto elektroměry jsou typově schváleny v ČMI a jsou označeny českým úředním cejchovním vzorem, značkou schválení typu TCM. Po úředním ověření (ocejchování státní zkušebnou) jsou tyto elektroměry použitelné pro platební styk. Elektroměry jsou dodávány v případě požadavku ocejchované. U nás je můžete získat pro vnitropodniková a fakturační měření při dalším prodeji elektrické energie.
Displej elektroměru může být naprogramován na požadované zobrazovací funkce. Pracuje jednak v automatickém režimu, kdy se zobrazované údaje cyklicky obměňují po uplynutí nastavené časové prodlevy anebo je možné měnit zobrazované údaje pomocí ovládacího tlačítka nebo aktivací optického sensoru světelným zdrojem. Elektroměr obsahuje hodiny reálného času s možností volby funkce zimní/letní čas, které jsou synchronizovány frekvencí sítě nebo v případě extrémních požadavků i pomocí radiových hodin DCF77 přes externí synchronizační vstup.
Elektroměry řady LZQJ a DHZQ jsou statické čtyřkvadrantní až čtyřtarifní elektroměry určené pro přímé a nepřímé měření činné a jalové energie splňující s velkou rezervou požadavky normy ČSN EN 62053-21 pro činnou energii a normy ČSN EN 62053-23 pro jalovou energii. Měřená energie je zobrazována na displeji a ukládána v příslušných registrech, přičemž přiřazení jednotlivých energií k danému registru lze programově volit. Základem technického řešení je mikroprocesor, který v maximální míře přizpůsobuje vlastnosti elektroměru požadavkům standardů a konkrétním potřebám uživatele.
Měření je uskutečňováno pomocí měřicího systému, který umožňuje v měřicím rozsahu elektroměru měření i za přítomnosti stejnosměrné a harmonických složek v měřených střídavých proudech při zachování maximální přesnosti.
Parametrizace měřicího systému se uskutečňuje programově, elektroměr neobsahuje žádné mechanické nastavovací prvky.
Měřicí systém zabezpečuje s velkou rezervou deklarovanou přesnost elektroměru, která odpovídá u standardního provedení třídě 1 pro měření činné energie podle normy ČSN EN 62053-21 a třídě 2 pro měření jalové energie podle normy ČSN EN 62053-23.
Konfiguraci elektroměrů je prováděna v souladu s požadavky a potřebami uživatele.
Naměřené hodnoty jsou na displeji elektroměru zobrazovány v souladu se systémem identifikace energetických dat EDIS/OBIS (Energie-Daten-Identifikations-System) podle normy ČSN EN 62056-61. Pro objasnění této struktury je uvedena následující tabulka včetně několika příkladů zobrazení.


Klik pro větší náhled.

EDIS (ENERGIE-DATEN-IDENTIFIKATIONS-SYSTEM) podle ČSN EN 62056-61

Měřená hodnota Měřená veličina Tarif
1 Činný výkon + 1 Kumulativní minimum 0 Total
2 Činný výkon - 2 Kumulativní maximum 1 Tarif 1
3 Jalový výkon + 3 Minimum 2 Tarif 2
4 Jalový výkon - 4 Aktuální střední hodnota 3 Tarif 3
5 Jalový výkon QI 5 Poslední střední hodnota 4 Tarif 4
6 Jalový výkon QII 6 Maximum  
7 Jalový výkon QIII 7 Okamžitá hodnota  
8 Jalový výkon QIV  8 Časový integrál  

  
Klik pro větší náhled.
Přiřazení EDIS/OBIS kódu k jednotlivým kvadrantům

PŘÍKLADY ZOBRAZENÍ NA DISPLEJI 4KVADRANTNÍHO ELEKTROMĚRU

1.6.0 - činný výkon/odběr, maximum, celkový
2.6.0 - činný výkon/dodávka, maximum, celkový
3.8.0 - jalový výkon/odběr, práce, celková
4.8.1 - jalový výkon/dodávka, práce, tarif 1
5.6.2 - jalový výkon QI - induktivní/odběr, maximum, tarif 2
6.6.0 - jalový výkon QII - kapacitní/dodávka, maximum, celkový
7.8.0 - jalový výkon QIII - induktivní/dodávka, práce, celková
8.6.1 - jalový výkon QIV - kapacitní/odběr, maximum, tarif 1

 

TECHNICKÁ DATA LZQJ

MĚŘICÍ ČÁST
Napětí (-20%,+15%) 3x230/400V  3x63/110V  3x 58/100V
  3x110V         3x100V       3x400V
Proud 5II1A, 5A, 1A, 5(60)A, 10(60)A, 10(100)A
Další napětí/proudy na vyžádání
Frekvence 50Hz, 45…65Hz
Třída přesnosti (Standard) činná energie Cl 1 IEC/ČSN EN 62053-21
  jalová energie Cl 2 IEC/ČSN EN 62053-23
Třída přesnosti (volitelná) činná energie Cl 0,5S IEC/ČSN EN 62053-21
  jalová energie 1%
Konstanta elektroměru (LED) 10.000imp./kWh (imp./kvarh)
  parametrizovatelná, standard: VDEW
TARIFNÍ ČÁST
Měření energie 32 registrů s 15 předhodnotami
Měření maxima 32 registrů s 15 předhodnotami
Měřící perioda 1,5,10,15,30,60 min. (konfigurovatelná)
Paměť profilu zátěže 1..32 kanálů
při tm = 15 min 317 dní při jednom kanálu
Forma tarifu zákaznicky konfigurovatelný
Doba zálohování dat >10 roků
DISPLEJ, OVLÁDÁNÍ
VDEW-Displej rozměry: 84 x24mm
mechanické tlačítko oblast dat: výška 8mm
optický senzor oblast registrů: výška 6mm
HODINY REÁLNÉHO ČASU
Přesnost +/-5 ppm
Rezerva chodu se SuperCap 150hod
Rezerva chodu s batérií (lithium)  > 20 roků
Synchronizace přijímač DCF 77
DATOVÁ ROZHRANÍ
Výstup dát D0 podle IEC /ČSN EN 62056-21
konfigurace CL0 (20mA-dvoudrát) nebo RS-232,RS485
VSTUPY
7 řídícich vstupů bezpotenciálové
1 řídící S0 např. pro přijímač DCF77
VÝSTUPY
Pro různé spínacie stavy např. max. 7 x S0 nebo MOSFET nebo 2 x relé a 5 x S0 nebo MOSFET
Impulzy energie, měř. perioda S0 max 27V DC 27mA
stav tarifu, zákaznícke kontakty MOSFET(S0) max 250V AC/DC, 100mA
atd. relé max 250V AC/DC, 100mA

 
Klik pro větší náhled.
Nepřímé připojení 3 x230/400 (příklad)

Ing. Stanislav Voldán



 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Kam se v budovách vyvíjí uplatnění vysokorychlostních dat optickými vlákny? Příchod elektroinstalačních podomítkových trubek Fraenkische se zabudovaným optickým vláknem se datoval dřív než známost standardů datových přenosů Industry 4.0. Trubky s označením FFKuS DATALIGHT se v českých e-shopech objevují, ale na běžných stavbách určitě ne. Jde o speciálku, říkají dataři, v běžném obydlí stačí spotřebiteli Wi-Fi. Jiná situace může ...
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Jak výhodné je bydlet pod vedením vvn. A jak jsou nebezpeční sousedi když nesmyslně kopete na zahradě jámu. Vedení velmi vysokého napětí nad pozemkem, obzvlášť, když fázová lana mají průvěs nad vaším nejoblíbenějším místem, je doposud předmět diskuzí mnoha občanů a odborníků.
Nové kabelové nosné systémy Jupiter, které jsou vyráběny v Koposu Kolín, se vyznačují mnoha přednostmi ve srovnání s předchozím prodávaným typem žlabů, např. embosováním (prolis kolem perforovaných otvorů ve dně) pro zvýšení tuhosti žlabů ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933