Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

SCHNEIDER ELECTRIC: Software Aquis monitoruje vodárenskou síť a lokalizuje místo úniku vody


Document Actions
SCHNEIDER ELECTRIC: Software Aquis monitoruje vodárenskou síť a lokalizuje místo úniku vody
V Česku se z vodovodní sítě ztratí voda o objemu Vranovské přehrady. Roční ztráty přesahují 100 milionů kubíků a mají vliv i na cenu vody. Situace se dá řešit pomocí speciálního software Aquis, který dokáže vodárenskou síť nepřetržitě monitorovat, optimalizovat tlak vody a lokalizovat s vysokou přesností i místo úniku vody. Software sleduje také kvalitu a stáří vody v potrubních systémech, je možné jej použít pro návrh distribuční sítě i pro optimalizaci spotřeby energií.
Komerční sdělení, ze dne: 2.03.2015
reklama


Cena vody každým rokem roste, letos mohou domácnosti počítat se zdražením až o 2,5 procenta. „Cenu vody přitom ovlivňuje řada faktorů, mezi ty výrazné patří značné úniky vody z vodárenské sítě, k čemuž dochází v důsledku nedostatečných investic do její obnovy. Jen v roce 2013 se v České republice ztratilo během distribuce 106,3 milionů kubíků vody, což je skoro jedna Vranovská přehrada. Představuje to také zhruba 18 procent celkového objemu vody určené k dodávce,“ upozorňuje Jan Švejnoha, odborník na řízení vodárenských technologií. Loni stál kubík vody v průměru 80 korun, na jeho ceně se podílela také např. lokalita, způsob úpravy vody i využití evropských dotací.


Úniky vody je možné snižovat pomocí speciálního software
Vodárenství i kvalita vody je sice v Česku na vysoké úrovni, přesto existuje prostor, jak úniky vody redukovat oproti stávajícímu stavu až o 20 procent. „Mezi příčiny vysokých ztrát patří vyšší než optimální tlak v potrubí a jeho netěsnosti. Situace se dá přitom řešit pomocí speciálního software, který dokáže vodárenskou síť nepřetržitě monitorovat, optimalizovat tlak vody a lokalizovat s vysokou přesností i místo úniku vody,“ říká Jan Švejnoha ze společnosti Schneider Electric, která dodává pro vodárenská zařízení software Aquis.

Průměrná návratnost investice je 18 měsíců
Software Aquis používá data z GIS (geografický informační systém) a ze Scada systému, který řídí úpravnu vody a čerpací stanice. Nástroj dává obsluze data v reálném čase a umožňuje i simulaci událostí v budoucnu, mimo jiné i havárií vodovodního systému. Software sleduje také kvalitu a stáří vody v potrubních systémech, je možné jej použít pro návrh distribuční sítě i pro optimalizaci spotřeby energií. Průměrná návratnost investice je 18 měsíců.

V České republice je celkem 75 481 kilometrů vodovodní sítě, na jednoho obyvatele zásobeného pitnou vodu pak připadá necelých 8 metrů vodovodu.
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933