Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: Rušivé vlivy při měření (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 18.07.2008
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

Rušivé vlivy při měření


Rušivé vlivy při měření
Co patří mezi ovlivňující údaje měřicích přístrojů? Které rušivé vlivy mohou způsobit nepřesnost měření? Měříme-li tedy v prostředí, kde jsou vibrace a otřesy běžné (např. v motorových vozidlech), je vhodné položit měřicí přístroj na měkkou podložku. Na výchylku ručky má vliv i ...
Přednášející, ze dne: 18.07.2008


Mezi veličiny ovlivňující údaj měřicího přístroje, patří zejména:

     a) Mechanické vlivy - největší význam má tření. Na velikost tření má vliv hmotnost otočného ústrojí a způsob jeho uložení. Vliv tření lze částečně omezit zvětšením direktivního momentu spirálových pružin, tím ale vzroste spotřeba a sníží se citlivost přístroje. Téměř úplně lze vliv tření vyloučit použitím uložení na závěsech. Na údaj měřicího přístroje a kvalitu měření působí nepříznivě také otřesy. Měříme-li tedy v prostředí, kde jsou vibrace a otřesy běžné (např. v motorových vozidlech), je vhodné položit měřicí přístroj na měkkou podložku. Na výchylku ručky má vliv i poloha přístroje. Měřicí přístroje by se měly používat pouze v poloze uvedené na číselníku.

     b) Teplota - vlivem změn teplot se mění odpor měřicích cívek, předřadníků či bočníků a magnetická indukce permanentních magnetů. Předřadníky proto vineme z manganinu, který má nepatrnou závislost odporu na teplotě. Předřadníky a bočníky umisťujeme do přední části přístroje, aby svou teplotou neovlivňovali měřicí cívky. V krytu přístroje musí být v těchto místech otvory pro vstup chladícího vzduchu. Vztažná teplota, při níž platí třída přesnosti přístroje, je 20 °C.

     c) Vnější elektromagnetická pole - vnější pole působí zejména na přístroje, které pracují se slabým vlastním polem (zejména elektrodynamické přístroje). Vlivu rušivých magnetických polí se bráníme stíněním měřicího ústrojí krytem z feromagnetického materiálu nebo astatizováním. Princip astatizování spočívá v tom, že přístroj má dvě stejná měřicí ústrojí na stejné ose. Jsou zapojena tak, že se točivé momenty vyvolané měřenou veličinou sčítají a momenty vyvolané rušivým magnetickým polem odečítají. V současné době se astatizování používá velmi málo (pouze u přesných laboratorních přístrojů).

     d) Kmitočet - změna kmitočtu způsobí změnu údaje u těch přístrojů, jejichž pohybový moment na kmitočtu závisí (např. u indukčních elektroměrů). Vliv kmitočtu na výchylku a tedy i použitelnost přístroje pro měření si uvedeme u každé soustavy zvlášť.

Vliv některých dalších veličin, jako je tvar křivky časového průběhu měřené veličiny či vliv tloušťky panelu, na němž je rozváděčový přístroj namontován, si probereme u příslušných soustav měřicích přístrojů, kterých se tyto vlivy týkají.

TIP:
Literatura na téma "měření" zde!

Nejobsáhlejší diskuzní fórum na téma "měření"
zde!

SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
BEN - technická literatura s.r.o. - Věšínova 5, Praha 10 - 274 820 211 - ben@ben.cz

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.