Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Rušivé vlivy při měření


Document Actions
Rušivé vlivy při měření
Co patří mezi ovlivňující údaje měřicích přístrojů? Které rušivé vlivy mohou způsobit nepřesnost měření? Měříme-li tedy v prostředí, kde jsou vibrace a otřesy běžné (např. v motorových vozidlech), je vhodné položit měřicí přístroj na měkkou podložku. Na výchylku ručky má vliv i ...
Přednášející, ze dne: 18.07.2008
reklama


Mezi veličiny ovlivňující údaj měřicího přístroje, patří zejména:

     a) Mechanické vlivy - největší význam má tření. Na velikost tření má vliv hmotnost otočného ústrojí a způsob jeho uložení. Vliv tření lze částečně omezit zvětšením direktivního momentu spirálových pružin, tím ale vzroste spotřeba a sníží se citlivost přístroje. Téměř úplně lze vliv tření vyloučit použitím uložení na závěsech. Na údaj měřicího přístroje a kvalitu měření působí nepříznivě také otřesy. Měříme-li tedy v prostředí, kde jsou vibrace a otřesy běžné (např. v motorových vozidlech), je vhodné položit měřicí přístroj na měkkou podložku. Na výchylku ručky má vliv i poloha přístroje. Měřicí přístroje by se měly používat pouze v poloze uvedené na číselníku.

     b) Teplota - vlivem změn teplot se mění odpor měřicích cívek, předřadníků či bočníků a magnetická indukce permanentních magnetů. Předřadníky proto vineme z manganinu, který má nepatrnou závislost odporu na teplotě. Předřadníky a bočníky umisťujeme do přední části přístroje, aby svou teplotou neovlivňovali měřicí cívky. V krytu přístroje musí být v těchto místech otvory pro vstup chladícího vzduchu. Vztažná teplota, při níž platí třída přesnosti přístroje, je 20 °C.

     c) Vnější elektromagnetická pole - vnější pole působí zejména na přístroje, které pracují se slabým vlastním polem (zejména elektrodynamické přístroje). Vlivu rušivých magnetických polí se bráníme stíněním měřicího ústrojí krytem z feromagnetického materiálu nebo astatizováním. Princip astatizování spočívá v tom, že přístroj má dvě stejná měřicí ústrojí na stejné ose. Jsou zapojena tak, že se točivé momenty vyvolané měřenou veličinou sčítají a momenty vyvolané rušivým magnetickým polem odečítají. V současné době se astatizování používá velmi málo (pouze u přesných laboratorních přístrojů).

     d) Kmitočet - změna kmitočtu způsobí změnu údaje u těch přístrojů, jejichž pohybový moment na kmitočtu závisí (např. u indukčních elektroměrů). Vliv kmitočtu na výchylku a tedy i použitelnost přístroje pro měření si uvedeme u každé soustavy zvlášť.

Vliv některých dalších veličin, jako je tvar křivky časového průběhu měřené veličiny či vliv tloušťky panelu, na němž je rozváděčový přístroj namontován, si probereme u příslušných soustav měřicích přístrojů, kterých se tyto vlivy týkají.

TIP:
Literatura na téma "měření" zde!

Nejobsáhlejší diskuzní fórum na téma "měření"
zde!

 
 

 



FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Jak výhodné je bydlet pod vedením vvn. A jak jsou nebezpeční sousedi když nesmyslně kopete na zahradě jámu. Vedení velmi vysokého napětí nad pozemkem, obzvlášť, když fázová lana mají průvěs nad vaším nejoblíbenějším místem, je doposud předmět diskuzí mnoha občanů a odborníků.
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933