Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Domnívat se, že v dnešní době, při stále zvyšujícím se počtu technologií, by mohla původní elektroinstalace setrvat v podobě, kterou navrhl někdo v minulosti je utopie! Stačí změna uživatele prostoru a vznikají zcela jiné potřeby. Ano, drobnosti ...

Rozvodnice EATON jako úplné kryty dle ČSN EN 60670-24


Document Actions
Rozvodnice EATON jako úplné kryty dle ČSN EN 60670-24
Pevně věřím, že o rozvaděčích a rozvodnicích bylo napsáno a na přednáškách řečeno vše. Ovšem pohledem na dotazy, mi občas připadá, že asi ne tak důkladně. Našel jsem pěkně seřazené odpovědi u EATONU. Jak se má živnostník vypořádat s požadavkem ověření návrhu a kusového ověření pokud někomu sestaví rozvodnici na místě? A kam instalovat počítačové příslušenství a třeba síťové prvky? Asi všichni známe ta zadrátovaná hnízda různě po domě. Plná prachu a v podstatě nerozmotatelná. Správně by mělo být ve vhodné skříni.
Vilém Gracias, ze dne: 27.11.2017


VG:
Pavel Horský založil velice užitečné diskusní vlákno. Tento text tam nechci integrovat přímo. Snad už všichni ví, že ten, kdo rozvaděč vyrobí, je povinnen vydat provozovateli prohlášení o shodě. Jenže už méně lidí ví, že aby byla tato shoda prokázána, musí být u každé skříně provedeno ověření návrhu a kusové ověření. Ale co živnostníci? Ti nemají prostor pro testování ...

EATON: Pro některé menší výrobce rozváděčů a obzvlášť pro pracovníky montážních firem, kteří kompletují jednoduché rozváděče s modulárními přístroji přímo na stavbě, však provedení ověření návrhu a kusového ověření může činit komplikace – ať už z důvodu chybějících měřících přístrojů či z důvodů nedostatečné znalosti normy ČSN EN 61439. Posouzení shody znamená rovněž spoustu administrativní zátěže.


VG: A jak z toho ven? Přece nemůže živnostník přibrat další zaměstnance a navíc se školit víc než pracovat!
EATON: Vhodným řešením pro domovní a podobné instalace se jmenovitým proudem do 63A a zkratovým proudem do 10kA je použití skříní, které byly odzkoušeny jako úplný kryt dle normy ČSN EN 60670-24. Při osazení takového úplného krytu přístroji a jeho zapojení tedy nevyrobíme rozvaděč, ale integrujeme spínací přístroje do úplného krytu. Ten se neposuzuje dle normy ČSN EN 61439, která je zaměřená na posuzování shody rozvaděčů, odpadá tedy nutnost vydávat prohlášení o shodě, a tím pádem i provádět ověření návrhu a kusové ověření. Vzhledem k tomu, že z úplného krytu osazeného přístroji dle ČSN EN 60670-24 nevznikne nový výrobek, je tento úplný kryt s integrovanými přístroji součástí elektrické instalace a tedy podléhá revizi spolu s instalací. Při revizi je nezbytné, aby revizní technik posoudil i způsob osazení a zapojení úplného krytu a vše uvedl v revizní zprávě.




VG: Ale úplné kryty snad jako položku ve velkoobchodním regále ještě neuvidím! Předpokládám, že bude mít tento výrobce připravené produkty, které najdu pod běžným označením například rozvodnice.
EATON: Eaton má jako úplné kryty odzkoušeny rozvodnice KLV pod omítku a do dutých stěn s jmenovitým proudem do 63A. Nabízí se ve dvou variantách. Varianta pro modulární přístroje s DIN lištami je zkoušená jako úplný kryt PD (úplný kryt pro předem určená zařízení). Tyto kryty mohou být osazeny pouze přístroji uvedenými v návodu. Je zde zahrnuto téměř celé portfolio instalačních přístrojů EATON, což umožňuje pokrytí prakticky všech běžných domovních aplikací. Při dodržení návodu u krytu PD nemusíme počítat oteplení.




VG: Dnes se objevují čím dál více rozvodnice pro různá zařízení související s počítači. Těch je tolik a pro různá zařízení, a nemyslím si, že bych mohl ve velkoobchodě chtít odborné poradenství. Co bychom měli všechno vědět?
EATON: Multimediální varianta s montážní deskou a jednou DIN lištou je odzkoušena jako úplný kryt GP (úplný kryt pro všeobecné účely). Tento kryt je určen pro elektronická zařízení jako např. Wi-Fi routery, modemy, televizní rozbočovače apod. a není zde dovoleno osazovat instalační přístroje (chrániče, jističe,aj.). U krytu GP je nutné při instalaci provést výpočet ztrátového výkonu instalovaných zařízení, který musí být menší než maximální povolený ztrátový výkon daného úplného krytu. Výpočet je však velmi jednoduchý, protože při použití elektronických zařízení, kde předpokládáme trvalé napájení, se pouze sečtou ztrátové výkony jednotlivých elektronických zařízení a jejich adaptérů. Dle návodu je rovněž nutno použít zámek LOCK-KLV dodávaný jako volitelné příslušenství.


Tedy tolik z Profiklubu EATON.

 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 20)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Eaton Elektrotechnika s.r.o.
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Podíl výroby energie z obnovitelných zdrojů neustále roste a stále významněji ovlivňuje oblast dodávek energie. Klíčovým úkolem je vyrovnat proměnlivou výrobu obnovitelné energie s konstantní poptávkou spotřebitelů energie. Přednáška by tak mohla nabídnout komplexní pohled na současný stav a budoucí perspektivy energetiky s ohledem na udržitelný rozvoj a změnu klimatu ...
Dozvíte se, jak norma ČSN EN IEC 61439-2 příloha DD zpřísňuje požadavky na rozvaděče zapojené do fotovoltaických systémů. Projdou se hlavní změny a požadavky, které je potřeba splnit. Např. bezpečnost a spolehlivost, prevence proti elektrickému oblouku, stejnosměrné sítě, propojení s ČSN 33 2000, trvanlivost izolačních materiálů, ověření oteplení ...
Jste-li výrobcem strojů či řídicích rozvaděčů a toužíte být v obraze o nejnovějších trendech a produktech ve vašem oboru, pak si nenechte ujít toto živé vysílání! V prezentaci společnost Eaton představí svůj aktuální sortiment a poslední inovace v konstrukci strojů a rozvaděčů. Odhalí, jak moderní technologie a řešení mohou transformovat podnikání a posunout vaše produkty na čelo průmyslového vývoje. Připojte se a objevte, co vše Eaton přináší do světa strojírenství a elektrotechniky!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933