Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Něco málo z mé praxe. O elektroinstalačních pancéřových trubkách jsem se toho na střední škole moc nedozvěděl. Občas nějaká zmínka nebo vylistováno v technickém katalogu. Ony pancéřové trubky už asi nejsou tak frekventované jako kdysi. Za to jako ...

Rozvodnice a elektrorozvodná jádra (2.)


Document Actions
rozarozv_1.jpg
Kdy je nutno provést typovou zkoušku? Znáte definici kusové zkoušky? Z čeho se sestává funkční zkouška? Co víte o zkoušce napětím? Izolační zkouška. Dostatečná izolace mezi živými částmi přístrojů, svorek a vedení se zkouší podle ČSN 34 5611 zkouškou č. 111. Izolační odpor, který nesmí být menší než 2 MΩ se měří ve stejných místech a za stejných podmínek jako při zkoušce napětím.
Josef Honzík, ze dne: 18.02.2004
reklama

Dokončení předchozí části ......
Typová zkouška se provádí na jednom kuse od každé velikosti vyrobených rozvodnic nebo jader pravidelně po 4 letech. Typovou zkoušku je nutno provést u každého nového výrobku, po přenesení výroby do jiného závodu a při každé změně konstrukce, materiálu nebo technologie, mohou-li tyto změny mít vliv na vlastnosti výrobku. Typová zkouška zahrnuje dílčí zkoušky uvedené v tabulce.

Dílčí zkouška Ustanovení článku
Kontrola provedení 70
Kontrola rozměrů 71
Funkční zkouška 72
Zkouška mechanické pevnosti krytů 73
Zkouška mechanické pevnosti šroubových spojů 74
Zkouška ochranného spojení 75
Zkouška napětím 76
Izolační zkouška 77
Zkouška krytí 78
Zkouška celkové odolnosti proti teplu 79
Zkouška nezápalnosti 80
Zkouška ochrany před korozí 81

Kusová zkouška . Kusová zkouška se provádí na každé vyrobené rozvodnici nebo jádru a zahrnuje dílčí zkoušky uvedené v tabulce.

Dílčí zkouška Ustanovení článku
Kontrola provedení 70
Funkční zkouška 72
Zkouška napětím 76
Izolační zkouška 77

Funkční zkouška. Funkční zkouška sestává ze zkoušky mechanické a elektrické.

  • Při mechanické zkoušce se provádí :
    a)ověření mechanické funkce přístrojů a jejich pohonů,
    b)ověření správně funkce odnímatelných krytů a dveří.
  • Při elektrické zkoušce se provádí:
    a)zkouška hlavních a pomocných obvodů,
    b)správnost spínání přístrojů,
    c)kontrola činnosti signalizace a měřících přístrojů.

Zkouška mechanické pevnosti krytů. Pevnost krytů z plastických hmot se zkouší 10 rázy zkušební paličkou o hmotnosti 150g z výše 15cm podle ČSN 34 5613 zkouškou č. 311. Po této zkoušce nesmí být na krytech vidět žádné podstatné poškození: vlasové trhliny nejsou na závadu.

Zkouška ochranného spojení. Provedení ochranné svorky a přechodový odpor mezi kovovými neživými částmi výrobku a ochrannou svorkou se kontroluje podle čl. 55.

Zkouška napětím. Dostatečná izolace mezi živými částmi přístrojů, svorek atd. a uzemněnými částmi se kontroluje podle ČSN 34 5611 zkouškou č. 112. Zkušební napětí podle tabulky se připojí na 1 minutu mezi:

a) živé části
b) živé části navzájem spojené a kostru rozvodnice nebo jádra.

Při zkoušce musí mít všechny pojistky vložené pojistkové vložky a všechny spínací přístroje musí být zapnuté. Výjimku tvoří přístroje, jejichž cívky jsou napájeny z vlastního obvodu, vzájemně blokované vývody a obdobné případy. Při zkoušce se odpojí všechny prvky obvodů s nižším zkušebním napětím (např. usměrňovače, ochrany apod.).

Jmenovité napětí Zkušební napětí
  Při typové zkoušce Při kusové zkoušce
do 50 V 500V 375V
nad 50 do 300 V 2000V 1500V
nad 300 do 500 V 2500V 2000V

Izolační zkouška. Dostatečná izolace mezi živými částmi přístrojů, svorek a vedení se zkouší podle ČSN 34 5611 zkouškou č. 111. Izolační odpor, který nesmí být menší než 2 MΩ se měří ve stejných místech a za stejných podmínek jako při zkoušce napětím.

Zkouška krytí. Zkouška krytí se provádí podle ČSN 34 5612 !!! (již neexistuje) !!! zkouškou č. 116, případně č. 221, a musí odpovídat požadavkům čl. 56.

Zkouška celkové odolnosti proti teplu. Odolnost izolačních částí proti teplu se zkouší podle ČSN 34 5615 zkouškou č. 511 !!! (norma zrušena bez náhrady.) !!!.

Zkouška nezápalnosti. Nezápalnost konstrukčních hmot se zkouší podle ČSN 34 5615 (JH-zrušena bez náhrady) horkým trnem vyhřátým na teplotu +300°C; posun trnu se neměří.

Zkouška ochrany před korozí. Ochrana ocelových částí proudového obvodu proti rezavění se zkouší podle ČSN 34 5616 zkouškou č. 611.

Sborník přednášek výhodněji.

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Rakouská pobočka OBO BETTERMANN začíná stavět další objekt! S heslem "Růst potřebuje prostor" startuje výstavba nového kancelářského, logistického a školicího centra v Gramatneusiedlu. Tam vzniká budoucí zázemí OBO Austria. Do konce roku bude nová budova OBO přístřeším pro zhruba třicet pracovníků značky. Do budoucna značka OBO zpevní svou dosavadní síť. A jaké je ohlédnutí za českou pobočkou? V květnu 2019 společnost OBO BETTERMANN oslavila na pražském ...
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Vnější atmosférické vlivy působí na ocel a vytvářejí různě velké riziko koroze. Vhodně zvolená povrchová úprava kabelového systému je účinnou ochranou proti korozní agresivitě. Podle průměrného korozního úbytku tloušťky zinku v daném korozním prostředí je možné vybrat vhodnou povrchovou úpravu. Kopos Kolín nabízí ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933