Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...

Rozvodnice a elektrorozvodná jádra (1.)


Document Actions
rozarozv_1.jpg
Rozvodnice, stavebnicové rozvodnice, elektrorozvodné jádro..... znáte názvosloví? O čem hovoří ČSN 35 7030 z roku 1972? Jaké jsou technické požadavky na uspořádání soustav, vnitřního prostoru. Jaké jsou požadavky na označování rozvodnic?
Josef Honzík, ze dne: 16.02.2004
reklama

ČSN 35 7030 ROZVODNICE A ELEKTROROZVODNÁ JÁDRA 1.4.1972
Tato norma platí pro navrhování, výrobu a montáž nástěnných a zapuštěných rozvodnic a elektrorozvodných jader pro jmenovité napětí do 500V a do jmenovitého proudu 100A pro použití v obyčejném prostředí. Pro rozvodnice do 200A a elektrorozvodná jádra do 630A jsou ustanovení této normy doporučená.

NÁZVOSLOVÍ

  • Rozvodnice - malý rozvaděč nízkého napětí, který se upevňuje přímo na nosný podklad (povrch stěny) nebo se zapustí do stěny.
  • Stavebnicové rozvodnice - rozvodnice sestavená z dílů nebo částí umožňujících stavebnicovou skladbu.
  • Elektrorozvodné jádro - elektrické rozvodné zařízení, obsahující konstrukci k uložení, odbočení a zakrytí svislých rozvodů. Může obsahovat i potřebné elektrické přístroje pro jištění, ovládání, napájení apod.
  • Nástěnné rozvodnice nebo jádra - rozvodnice nebo jádro určené k připevnění na stavební nebo jinou nosnou konstrukci.
  • Zapuštěná rozvodnice nebo jádro - rozvodnice nebo jádro určené k zapuštění do stavební nebo jiné konstrukce.
  • Polohové oddělení - oddělené umístění obvodů v jednom prostoru bez použití přepážek v takové vzdálenosti, aby nedošlo ke styku různých soustav.
  • Prostorové oddělení - oddělení jednotlivých obvodů úplným krytem, přepážkou, uložením do trubky nebo uložením obvodů v takové vzdálenosti, že není nebezpečí jejich vzájemného ohrožení.

VŠEOBECNÉ

Označení rozvodnic a jader. Nástěnné rozvodnice užívané k připevnění na stěnu nebo na nosnou konstrukci se označují písmenem P, zapuštěné rozvodnice určené k vestavění do výklenků ve stěně se označují písmenkem Z. U rozvodnic bez dveří se za toto písmeno doplní b. Za písmenovým označením provedení se uvede typové označení, které pro typizované rozvodnice a jádra je uvedeno v celostátně platných typových podkladech.

TECHNICKÉ POŽADAVKY
Uspořádání různých soustav .
U rozvodnic nebo jader, ve kterých jsou použita různá jmenovitá napětí nebo různé proudové soustavy, musí být vodiče, svorkovnice a přístroje jednotlivých soustav rozmístěny tak, aby se navzájem rušivě neovlivňovaly.

  • Pomocné obvody, tj. obvody ovládací, měřicí, jisticí a návěstní musí být odděleny alespoň polohově od hlavních obvodů na jmenovitý proud nad 63A.
  • Obvody na bezpečné napětí a obvody požární signalizace musí být odděleny prostorově od všech ostatních obvodů.
    Obvody sdělovací musí být odděleny podle požadavků ČSN 33 2000.

Uspořádání vnitřního rozvodu. Živé části neměřeného rozvodu před elektroměry musí být pod kryty nebo dveřmi upravenými na spolehlivé zaplombování, aby byl zamezen nedovolený odběr a bylo možno zjistit neoprávněné zásahy. Měřený rozvod za elektroměry musí být proveden tak, aby údržbu bylo možno provádět bez poručení plomb na krytech neměřeného rozvodu před elektroměry.

Přístroje
Volba  a  uspořádání.
Použité přístroje mohou být max. do jmenovitého proudu 100A a musí být umístěny a uspořádány tak, aby za provozu zařízení a při své činnosti neohrozily obsluhu, nezpůsobily škody elektrickým obloukem, zkrat nebo zemní spojení a byly namontovány tak, aby svou polohou nemohly způsobit samovolnou změnu svého stavu. Doporučuje se používat stavebnicových elektrických přístrojů určených pro rozvaděče.

Spojovací vedení a svorkovnice
Dimenzování vodiče.
Nejmenší dovolené průřezy vodičů pro silové obvody jsou 1,5mm2 Cu a 2,5mm2 Al, pro pomocné obvody 0,75mm2 Cu.

Označování
Označení obvodů .
Silové obvody musí být opatřeny štítky nebo nápisy označujícími jejich určení. Za dostatečné označení se pokládá, je-li štítek nebo nápis umístěn u hlavního spínacího nebo jisticího přístroje, odbočky, u elektroměru apod. Na základě dohody mezi výrobcem a odběratelem lze označit všechny přístroje základním a přídavným označením !!! /ČSN 01 3306 neexistuje/ !!!. Označení musí být provedeno viditelně v blízkosti přístroje nebo na jeho pevné části a musí být shodné s označením v zapojovacím schématu vnitřních spojů.

Výrobní štítek. Každá rozvodnice a jádro musí mít trvanlivý a čitelný výrobní štítek, který obsahuje tyto údaje:
a) označení výrobce
b) jmenovité napětí ve V
c) jmenovitý proud v A
d) typové označení
e) výrobní číslo
f) rok výroby
g) ČSN 35 7030

Ochrana před nebezpečným dotykovým napětím
Ochranná svorka.
Ochranná svorka, na kterou je možno připojit ochranný a uzemňovací vodič odpovídajícího průřezu, musí být provedena podle ČSN 34 0425. Označena trvanlivou a zřetelnou značkou Celkový odpor mezi kovovými neživými částmi rozvodnice nebo jádra a ochrannou svorkou nesmí být větší než 0,1 Ohmu.

Krytí. Rozvodnice a jádra s dveřmi, po jejichž otevření nejsou přístupné živé části, musí mít po uzavření dveří krytí aspoň IP 30, po otevření dveří krytí aspoň IP20.  Rozvodnice a jádra bez dveří nebo s dveřmi, po jejichž otevření jsou přístupné živé části, musí mít krytí aspoň IP 20. Živé části přístrojů, svorkovnice, přípojnice apod. musí být chráněny krytem, který je možno odejmout jen pomocí nástroje nebo klíče. Krytí živých částí se nepožaduje u zařízení s bezpečným napětím (SELV, PELV) podle ČSN 33 2000-4-41 a ČSN 33 2000-5-54.

Montáž
Chodby.
Pro obsluhu rozvodnice nebo jádra má být před nimi prostor nejméně 800mm. Při montáži v blízkosti jiného rozvodného zařízení musí být dodrženy chodby podle ČSN 33 3220.

Zkoušení
Všeobecně .
Vyrobené rozvodnice nebo jádra musí být před odesláním z výrobního závodu přezkoušeny. Rozdělení a druhy zkoušek jsou podle ČSN 34 5608. Zkoušky se provádějí obvykle při teplotě okolí 20°C +- 5 °C, při relativní vlhkosti max. 80%.

Typová zkouška . Typová zkouška se provádí na jednom kuse od každé velikosti vyrobených rozvodnic nebo jader pravidelně po 4 letech. Typovou zkoušku je nutno provést u každého nového výrobku, po přenesení výroby do jiného závodu a při každé změně konstrukce, materiálu nebo technologie, mohou-li tyto změny mít vliv na vlastnosti výrobku. Typová zkouška zahrnuje dílčí zkoušky uvedené v tabulce...

Tabulku naleznete v dalším dílu....

 

Pravidelný sobotní přehled novinek a bonusů
z celého portálu Elektrika získáte přihlášením

 

 

TEXT Z OBLASTÍ


FIREMNÍ TIPY
Umíte odpovědět? Vysvětlete, proč musíme elektrické stroje chladit a co by se stalo, kdybychom je nechladili. Popište rozdíly mezi chlazením vzduchem a chlazením kapalinou. Vysvětlete, jak teplo putuje elektrickým strojem a jak nám tepelný okruh pomáhá toto teplo správně odvést. Co přesně znamená ventilace v kontextu elektrických strojů? Jaký je rozdíl mezi ...
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Jaké problémy mohou nastat při tvorbě projektových dokumentací hromosvodu pro rodinné domy? Je časté, že nízká kvalita dokumentace komplikuje práci realizovních firem? Co obvykle chybí v těchto nedostatečných projektech? Jak důležitá je analýza rizik v projektování hromosvodů? Co všechno by měla obsahovat kvalitní technická zpráva? Je pravda, že někteří lidé nevědí, jak by měla správná dokumentace vypadat, a jsou spokojení jen s několika listy papíru? Jaký rozdíl je mezi zkušenými projektanty a těmi, kteří "podvádějí" v projektování? Co všechno zahrnuje dobře vypracovaný projekt hromosvodu a uzemnění?
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Pokud dnes uslyším Dubaj, představím si horko, písek a arabský svět. Jak může vypadat taková elektroinstalace v islámském podání? Chodí se někdo přezkušovat z vyhlášky 50? Co bezpečnost, hygiena a výdělky? A mnoho dalších otázek jsme měli před cestou do Arabských emirátů. Náš cíl byl staveniště mrakodrapu! Kdo staví šejkům mrakodrapy v Dubaji?
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
Pokud vidíme klubko ohebných husích krků, tak vězte, že nemají všechny značky stejné vlastnosti. Některé jsou více odolné, některé méně, ale to není všechno! Cenový rozdíl není pouze v použité hmotě, ale také v konstrukci. A tam bývá často "zakopaný pes" ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933