Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Poselství laickým provozovatelům elektroinstalací! Elektrické zásuvky mohou vypadat bezproblémově, ale jejich oprava má svá pravidla. V českém právním systému platí zákon č. 250/2021 Sb., který vymezuje pravidla pro práci s technickými zařízeními ...
  • Koho kdy samotného napadlo jaké preventivní opatření by elektromontéři a elektroúdržbáři měli provádět, aby předešli úrazům při používání ručního nářadí? Asi nikdy a nikoho, tedy vyjma bezpečáka. Ten naopak přesně ví, jaké příčiny nejčastěji vedou k ...

Rozlišení provozních a pracovních postupů v ČSN EN 50110 ed.3


Document Actions
Článek
Umíte správně rozlišit provozní a pracovní postupy dle normy ČSN EN 50110-1 ed.3? Co přesně znamená "práce bez napětí"? Provozní činnosti jsou určeny ke změně elektrického stavu elektrického zařízení. Patří sem kontroly funkčního stavu a revize. Pracovní činnosti se dělí na práce bez napětí, práce pod napětím, práce v blízkosti částí pod napětím, stavební práce a jiné neelektrické práce.
Autorský článek, ze dne: 20.08.2014
reklama

 
V normě jsou rozlišeny provozní a pracovní postupy.
Provozní činnosti
Provozní činnosti jsou určeny ke změně elektrického stavu elektrického zařízení.
Kontroly funkčního stavu:
  • měření;
  • zkoušení.
Revize:
prohlídka, přezkoušení nebo zjištění stavu s kontrolním měřením dodržení stanovených parametrů. Výsledky revize se zaznamenávají do předepsaných záznamů.

Pracovní činnosti
V případě složité pracovní činnosti musí být příprava provedena písemně. Příklady, jak má být písemná příprava provedena jsou uvedeny v platné TNI 34 3100 Komentář k ČSN EN 50110-1 ed. 2:2005. Příklady písemné přípravy pro provádění složitých prací na elektrických zařízeních a zabezpečení pracoviště budou zapracovány v TNI pro 3 edici ČSN EN 50110-1. Do doby jejího vydání je vhodné používat stávající TNI.

Před zahájením prací musí být provedeno vyhodnocení rizik a přijata nezbytná ochranná opatření. Pouze osoba odpovědná kontrolou elektrického zařízení během pracovní činnosti může dát souhlas k zahájení pracovní činnosti.
Pracovními činnostmi na elektrickém zařízení jsou:

Práce bez napětí
Pro zajištění bezpečnosti při práci pod napětím musí být splněno pět základních požadavků v daném pořadí, pokud není zvláštní důvod konat jinak:
  • úplné odpojení;
  • zabezpečení proti opětovnému zapnutí;
  • ověření, že zařízení je bez napětí;
  • provedení uzemnění a zkratování;
  • ochranná opatření proti živým částem, které se nacházejí v blízkosti.
Povolení k zahájení práce
Nezbytnou podmínkou k zahájení práce je souhlas daný osobou pověřenou kontrolou elektrického zařízení během pracovní činnosti. Aby bylo vyloučeno nedorozumění, má být, pro práci na zařízení vysokého napětí, tam, kde je to účelné, připraven písemný popis odpojení a uzemnění.

Opětovné uvedení zařízení do provozu.
Pokud je vedoucí práce přesvědčen, že elektrické zařízení je připraveno k opětovnému zapnutí, oznámí to osobě pověřené kontrolou elektrického zařízení během pracovní činnosti a prohlásí, že práce je ukončena a elektrické zařízení je schopné uvedení do provozu.

Práce pod napětím
Během práce pod napětím se pracující osoby dostávají do kontaktu s nezakrytými živými částmi nebo zasahují do ochranného prostoru některou částí těla nebo nářadím, zařízením nebo předměty se kterými pracují. Práce pod napětím musí být vykonávaná pouze v souladu s národní legislativou a pracovními postupy. Požadavky pro práci pod napětím nemusí být uplatňovány pro činnosti  jako je ověřování napětí, montáž uzemňovacích a zkratovacích zařízení apod.

Při práci pod napětím jsou používány tři pracovní metody:
  • Práce na vzdálenost – práce na bezpečnou vzdálenost.
  • Práce s izolačními rukavicemi dříve též práce v dotyku.
  • Práce v přímém dotyku dříve práce na potenciálu.
Pracující osoby musejí být vhodně oblečeny a mít odpovídající osobní ochranné prostředky a pomůcky. Nemají mít na sobě žádné kovové předměty například osobní šperky, pokud je pravděpodobné, že mohou být příčinou zranění.

Pro práci pod napětím musí být provedena ochranná opatření k zabránění zranění elektrickým proudem a zkratem. Všechny rozdíly potenciálu (napětí) v okolí pracoviště musejí být zohledněny. V závislosti na druhu práce, musejí být osoby, pokud pracují za určitých podmínek, poučené nebo znalé a na některé práce speciálně vyškolené.

Práce pod napětím vyžaduje použití zvláštních pracovních postupů. Pracovní postupy musejí obsahovat návod, jak udržovat nářadí, výstroj a přístroje v dobrém stavu a jak je před zahájením práce ověřovat.

Pracovní prostředí je ovlivňováno okolním prostředím např. vlhkostí a tlakem vzduchu. Musejí být stanovena odpovídající omezení. Způsobilost provádět práci pod napětím musí být udržována buď praxí nebo novým školením. Platnost osvědčení pro práci pod napětím musí být podle potřeby ověřována v souladu s úrovní schopností dotyčné osoby.

Práce v blízkosti částí pod napětím
Práce v blízkosti živých částí musí být vykonávána v souladu s národní legislativou. Pracovní činnosti v blízkosti živých částí se jmenovitým napětím nad AC 50V  nebo DC 120V  mohou být vykonávány pouze tehdy, jsou-li zajištěna taková opatření, že nemůže dojít k dotyku živých částí nebo nemůže být dosaženo ochranného prostoru.

Pracoviště má být označeno vhodnými zábranami, lany, praporky, světly, značkami, signalizací apod. Sousední živé části rozváděčů nebo části rozvodných zařízení, musí být označeny dalšími, zřetelně viditelnými prostředky, například výstražnými značkami nebo signalizací před dveřmi.

Osoba, která vykonává práci sama, se musí přesvědčit, že při všech možných pohybech nedosáhne ochranného prostoru, částí těla nebo, nářadím a věcmi, se kterými pracuje. Zvláště musí být opatrná, když manipuluje s dlouhými předměty, například nástroji, konci kabelů, trubkami, žebříky apod. Pro odstranění možnosti vzniku nebezpečí v blízkosti živých částí, musí být ochrana zajištěna buď kryty, přepážkami, zábranami nebo izolačním zakrytím.

Jestliže tato opatření nemohou být provedena, musí být ochrana zajištěna dodržením bezpečné vzdálenosti od živých částí větší než DL a pokud je to nezbytné, zajištěním odpovídajícího dozoru.

Stavební práce a jiné neelektrické práce
Pro stavební práce a jiné neelektrické práce, jako jsou například:
  • lešenářské práce;
  • práce se zdvihacím zařízením, stavebními stroji, dopravníky;
  • instalační práce;
  • přepravní práce;
  • natírání a renovace;
  • umísťování jiného zařízení a zařízení budov,
musí být za všech okolností, zejména při houpání zavěšených břemen, u přepravních a zdvihacích zařízení dodrženy určené bezpečné vzdálenosti. Tato vzdálenost musí být měřena od nejbližších vodičů nebo nezakrytých živých částí.
Určené vzdálenosti musí být odvozeny od DV  a dodatečně zvětšeny s ohledem na:
  • napěťovou soustavu;
  • druh práce;
  • použité zařízení;
  • kvalifikaci osob.

Doporučená vzdálenost má být nejméně DV a nebo větší. Pro venkovní vedení musí být brán zřetel na všechny možné pohyby vodičů a všechny pohyby, posuny, výkyvy, šlehnutí nebo pády prostředků použitých k vykonání práce. Vzhledem k širokému rozsahu při těchto pracovních činnostech, nejsou v této evropské normě žádné doporučené vzdálenosti.

Ing. Bohuslav Kramerius, Předseda TNK 21 a člen TNK 22

Toto je ukázka sborníku L.P.Elektro č. 67 (zde)
 Pro členy BENEFIT clubu LPE je k dispozici celé znění sborníku (zde)!
 


 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
V přednášce na konferenci SOLID Team se Miroslav Záloha ze SUIP zmínil také o nutnosti a významu technické dokumentace při revizích. Přestože jsou běžné argumenty o ztrátě nebo zastarání dokumentace, zdůraznil, že legislativa, vládní nařízení a provozní bezpečnostní předpisy, jasně stanovují povinnost udržování a aktualizace technické dokumentace. Připomněl význam dokumentace pro správné provedení revize. Hlavním bodem bylo, že revizní technik musí nejen ... Více sledujte zde!
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Tajemství rychlé práce i tak zručného elektrikáře. Zručnost není pouze otázkou hbitých prstů, ale také dostatečných vědomostí, co a kdy použít za nástroj. Například odizolovací nářadí Quickstrip, nářadí k upevnění krycích dutinek pro laněné vodiče ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Je ve všeobecné známosti, že objekty by měly být chráněny hromosvody. Jak ale určit kvalitu systému ochrany před bleskem? Detailnější informace poskytuje ČSN EN 62305-2. Pomůckou pak je free software Milana Kauckého ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933