Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

Rok 1958: Případy zabití bleskem


Document Actions
Rok 1958: Případy zabití bleskem
Psal se rok 1958. V odborné literatuře je zaznamenán případ smrtícího a zápalného blesku, který se při výzkumných pracích podařilo zachytit průkopníku moderního výzkumu blesku, švédskému profesoru ...
Tým portálu Elektrika, Komerční sdělení, ze dne: 1.08.2007
reklama

Těchto případů by bylo možno uvést mnoho; pro stručnost zaznamenáme jen některé:
a) Začátkem léta 1958 byl za deště a bouře na louce u Radobčice u Plzně zabit zemědělec J. K., který vidlemi kopil seno.
b) Na jaře 1959 byl ve Stromovce v Praze bleskem zabit chodec; jeho společnice byla vážně zraněna.
c) Začátkem června 1960 byla bleskem na poli zabita B. V. v Otaslavicích u Prostějova.
d) V odborné literatuře je zaznamenán případ smrtícího a zápalného blesku, který se při výzkumných pracích podařilo zachytit průkopníku moderního výzkumu blesku, švédskému profesoru H. Norinderovi. Pracovníci jednoho ústavu pozorovali nad rovinnou krajinou ze vzdálenosti asi 4,7 km bouřkový mrak, na který stačili právě nařídit rámové antény; ihned poté udeřil hrom na poli do země. Oscilogramy bleskového výboje ukázaly, že šlo o dva dílčí rázy, jdoucí po sobě stejnou cestou, z nichž silnější měl vrcholový proud asi 21.000 A a trval 1.000 mikrovteřin.

Úder blesku měl zlé následky:
usmrtil rolníka, který právě stál na fůře sena a mluvil se svým pomocníkem. Seno bylo zapáleno a pomocník i kůň pozbyli při úderu vědomi. Kůň vědomi opět nabyl, pásl se několik minut, avšak náhle klesl mrtev. Pomocník šok přežil. U zabitého rolníka se kapesní hodinky zastavily v době shodné s oscilogramem a hodinky i řetízek ukazovaly typické stopy roztaveni.

Blesk tu usmrtil i zapálil.
Pomocník vyvázl šokem asi proto, že jeho tělem prošel slabší díl bleskového proudu. Kůň zahynul podle všeho zvýšeným krokovým napětím. Seno se vzňalo, ježto doba trváni blesku byla veliká; byl to tzv. "horký blesk".

Je to opravdu vzácný případ, kdy se při tak zhoubném úderu blesku podařilo zachytit jeho charakteristické hodnoty. Tím však je zaručeno správné vysvětleni případu a proto byl i zde uveden. Jiný případ usmrceni bleskem, dobře známý v odborné literatuře a svými podrobnostmi velmi poučný, uvedli jsme již na str. 21 podle badatele Stěkolnikova.

------------------------------------------------------------------------

Jan Hájek dnes poznamenává ...
K tomuto lze pouze dodat, za bouřky nebýt na vyvýšeném místě a snažit se být přikrčený, tak aby mezi chodidly byl co nejmenší rozdíl potenciálu.Jako ,,horký,, bych blesk moc neviděl, spíše bych z důvodu zapálení vinil přeskok a sním spojené jiskření.

Více příspěvků od Jana Hájka zde ...

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT



FIREMNÍ TIPY
Jak má vypadat správně provedený skrytý svod podle ČSN 34 1390- Předpisy pro ochranu před bleskem? Mohlo by se zdát, že správné provedení jímací soustavy a svodů podle dnes již neplatné normy je mrtvé téma, ale hromosvody provedené podle této normy z roku 1969 nás ještě mnoho let budou doprovázet a bude docházet k jejich opravám a opakovaným revizím podle ČSN 33 1500.
Jak vést datová vedení bezpečně v průmyslových prostorách? Pokud potřebujete umístit do prostoru krabici, vzniká několik problémů. Zatížení, krytí IP, dostatečný prostor pro případné práce s vedením. V tomto videospotu se seznámíte s řešením KM Rack z AMPERu 2010. Nezapomeňte, že všude nelze použít běžné podpodlažní krabice určené do administrativních prostředí!
Jaká je správná vzdálenost elektrických zařízení od hromosvodu? Jak ji vypočítáme? Seznamte se s krátkým návodem jak správně navrhnout a aplikovat ochranu před bleskem ....
Už nám zakázali telefonování v autě a teď se prý blíží zákaz i telefonování během bouřky! Jde o vtip nebo opravdu hrozí nějaké nebezpečí? Telefonování za bouřky a jeho nebezpečí bych přiřadil mezi tzv., Urban legend. Legenda o černém autě začínala také tmavým kočárem a tak tomu je i s použitím mobilu za bouřky. 
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Trvalý růst požadavků na spolehlivost elektrických a elektronických zařízení zvyšuje neustále význam celkové ochrany budov před účinky bleskových proudů a ostatních přepětí transientního charakteru ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933