Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

K čemu je hromosvod v domě.... (2.)


Document Actions
klim_hro3.jpg
Co je smysl pospojování? Pospojování v koupelně ano, či ne? Stačí pouze proudový chránič? Jak vlastně funguje proudový chránič? Kudy prochází poruchový proud 0,03A?
Tým portálu Elektrika, ze dne: 16.12.2003
reklama

Reakce na tento článek......

Vážený pane,
v úvodu mého dotazu se omlouvám ale asi jsem zcela nepochopil co jste vlastně chtěl Vaším článkem říct. Mám to snad chápat jako tak, že se nemusí dělat doplňující pospojování např. v koupelně?

Citace z Vašeho článku
".... Z nekontrolované horlivosti nařídím majiteli luxusní koupelny, ozdobit ji zelenožlutým krasavcem, i když jsem si to protentokrát mohl odpustit.....".

Jak mám chápat další níže uvedené příspěvky ve Vašem článku?

Citace:.."
Ze stejných důvodů nemusím připojovat na pospojování každou zásuvku zvlášť....."

Já osobně si myslím, že právě v tom že je připojena každá zásuvka na soustavu doplňujícího pospojování je smysl pospojování. Pokud dojde právě v koupelně k uvolnění nebo přerušení přívodního ochranného vodiče zajistí mě vodič doplňujícího pospojování jeho náhradu.

Citace:...
"Nemusím připojit přímo kolíky zásuvek, ČSN to doslova nevyžaduje. Jestliže můžeme pospojování provést i v rozvaděči, bylo by nesmyslné tahat paralelní vodiče z rozvaděče k zásuvkám."

Co jiného u zásuvky připojit k ochrannému vodiči pospojování než svorku k tomu určenou, což se vlastně jedná o kolík. Ještě nikdy jsem se nesetkal s názorem pokud se jednalo o pospojování "....nesmyslné tahat paralelní vodiče z rozvaděče k zásuvkám.....".
Souhlasím, proč taky tahat vodiče až z rozvaděče, který může být několik metrů vzdálený, když čím kratší délky ochranného vodiče tím lepší - proto asi název "místní dopl. pospojování" viz. příloha NM12,
ČSN 33 2000-4-41.

Pokud se jedná o koupelny a místní doplňující pospojování tak můj názor je ten:

  • - propojit všechny neživé části
  • - ústřední topení (oba konce), rozvod vody (pokud je kovový), vanu sprchového koutu včetně vlastní vany samozřejmě jen pokud jsou vodivé, plynové potrubí atd.
  • - dále spojit s místním doplňujícím pospojováním všechny kolíky zásuvek (myslím tím samostatně vedený ochranný vodič, např. pod omítkou, který je připojen na kolík zásuvky společně s ochranným vodičem určitého obvodu.)
  • - takto provedené místní doplňující pospojování doporučuji ještě propojit samostatným vodičem s lištou ochranných vodičů např. v podružném rozvaděči.

Jako reviznímu technikovi se mně již několikrát stalo, že právě ochranný vodič v třívodičovém rozvodu byl přerušený a zásuvkový obvod samozřejmě "normálně" fungoval. Ochrana byla provedena "nulováním" (dnes samoč. odpojením od zdroje jističem).

Námitky ve formě
......obvody v koupelně jsou chráněny FI 30mA, tak na co pospojování....... jsou dle mého názoru neospraveditelné!

Na světě jsme každý jenom jednou a pár metrů "zelenožlutého krasavce" nám za to přeci nestojí!

Závěrem bych se tedy chtěl zeptat, jak byste řešil situaci - koupelna po rekonstrukci, chybí pospojování ?

Prosím o odpověď!
Oldřich Kunc

 
 

 

TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

El soft - Klimša David
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Pohyblivá napájecí jednotka HoverCube VH od OBO. V dílenských prostorách tam, kde se na pracovní ploše objevují různá zařízení, různých rozměrů, se pevně instalovanými zásuvkami prakticky, jejich počtem a blízkostí nikdy nezavděčíme. Jinak je tomu u pohyblivých přívodních boxů. Ty se přiblíží na potřebnou vzdálenost a stejně tak rychle uklidí do bezpečné vzdálenosti. A parametry? Krytí IP20, rozměry ...
Hledáte odolná svítidla pro žárovky nebo úsporné zdroje? Používáte na stavbách často pohyblivé prodlužovací přívody? Pak by vás mohla zajímat PUR, prakticky nezničitelná trojzásuvka!
V současné době platí povinnost nechat certifikovat každý rozvaděč, ať už se jedná o malou rozvodnici s jedním modulem nebo velký průmyslový rozvaděč. Neustálým bodem diskuzí mezi odbornou veřejností je pak spor o této povinnosti u malých domovních rozvaděčů, které se prakticky skládají z již certifikovaných komponentů. Přeptali jsme se tedy přímo konkrétních řemeslníků, jaký je jejich názor ...
DALŠÍ FIREMNÍ ODKAZY
Řešíte, jakou ochranu před bleskem zvolit? Co vám říká pojem oddálený hromosvod? Jak konstruovat tuto ochranu v různých podmínkách radí společnost Dehn. Nechybí výtažky z norem, tabulky a konkrétní postupy. Více zde ...
Pokud se chceme svou argumentací stavět na uvádění rozdílu, musíme se podívat na oba póly. V tomto případě na § 47 vyhlášky 137/1998 Sb., jehož obsah je v nové vyhlášce 268/2009 Sb. nahrazen § 36. Jaký je tedy rozdíl mezi zmíněnými paragrafy?
KOPOS Kolín dodává unikátní výrobek na trhu - praktické elektroinstalační lišty ELEGANT, které na trhu nabízí jako jediný výrobce. Vaše kabely vedené na stěnách s nimi budou v přehledném, bezpečném a především elegantním kabátě ...
Proudové chrániče prakticky (archivní premiéra). Sledujte, nebo si jen poslechněte premiéru archivního záznamu přednášky Jana Krejčího z posledních Odborných seminářů OEZ 2019, kdy jsme se měli možnost setkávat osobně. Co v této dobře připravené přednášce zaznělo? Jaké typy proudových chráničů používáme? Jak souvisí nasazení proudových chráničů s ČSN, které vstoupily v platnost v roce 2018. Popis a důvody nasazení více chráničů v rodinném domě a dozvíme se také o ...
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933