Elektrika.cz - elektrotechnické zpravodajství
Tisknete článek: HMV: Řízení střídavého napětí (klik pro návrat)
Stránka byla vytvořena: 9.02.2016
Všechna práva vyhrazena (c)1998-2024 Elektrika.cz
Doslovné ani částečné přebírání tohoto materálu není povoleno bez předchozího písemného (e-mailového) svolení redakce portálu Elektrika.cz.

HMV: Řízení střídavého napětí


Jak se kdysi bez polovodičů řídilo napětí? Činné odpory můžeme měřit střídavým proudem, jestliže cos φ=1. Jsou to například tepelné spotřebiče. Výpočet potřebné velikosti napětí a způsob měření je stejný jako při měření stejnosměrným proudem. Při měření spotřebičů nebo cívek s indukčností závisí plynulost řízení činným odporem na fázovém posuvu a je málo účinná. Tohoto řízení použijeme, jde-li o menší změny napětí, nebo není-li jiná možnost.
Autorský článek, ze dne: 9.02.2016



Kde se často měří střídavým proudem, použije se k řízení napětí řiditelného (dříve nazý­vaného regulačního) transformátoru nebo autotransformátoru, popř. natá­čivého transformátoru (obrázek 1).

Obrázek 1. Řízení střídavého napětí: a) řiditelný transformátor, b) řiditelný autotransformátor,
 c) jednofázový natáčivý transformátor


Řiditelné transformátory mají oddělené primární a sekundární vinutí s vyvedenými odbočkami pro hrubou a jemnou regulaci. Použije-li se k řízení napětí autotransformátoru, nesmíme opomenout, že měřený obvod není izolačně oddělen od sítě a že by mohl nastat úraz elektrickým proudem. Na obrázku 2 je řiditelný autotransformátor typu RA40.

Obrázek 2. Řiditelný autotransformátor typ RA40. Vstupní napětí 220V nebo 120V,
 jmenovitý výkon při napětí 220V je 10kVA

Podle konstrukce se dá nastavit napětí i o 20 procent vyšší, než je napětí síťové. Řiditelné transformátory se vyrábějí buď jednofázové, nebo trojfázové. Používá se jich i mimo obor měření, např. v divadlech a biografech k plynulému zhášení svítidel, nebo jako součásti strojů s řízením napětí apod.

Natáčivé transformátory, nazývané také indukční regulátory, popř. boostry (čti bustry), jsou v podstatě asynchronní motory s mechanicky zabrzděným rotorem, obvykle samosvorným šnekovým kolem. Podle vzá­jemné polohy statoru a rotoru, který se dá natáčet, se mění velikost výstup­ního napětí.


Autor: Jan Mikeš

Článek je ukázkou historické knihy Elektrická měření pro montéry.
 
TEXT Z OBLASTÍ
SOUVISEJÍCÍ KONTAKT

Konec tisknuté stránky z portálu Elektrika.cz.