Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Konečně technický sešit do kterého radost pohledět! Nezabývá se jen neustálými novinkami ale tím základním! Jak všechny ty nové věci upevnit. A samozřejmě zase dle nějakých pravidel, norem a s pohledem na strávený čas a investované peníze. Možná to ...
  • Víme, že spotřebiče by neměly být připojeny na jeden obvod tak, aby jejich celkový výkon překročil kapacitu obvodu, jinak může dojít k jejich odpojení z důvodu přetížení. Některé domácí spotřebiče, jako je pračka, sporák nebo myčka nádobí, vyžadují ...

Řízení napětí předřadným odporem nebo děličem napětí


Document Actions
Článek
Ke snížení napětí na hodnotu vhodnou pro měření se použije předřadného odporu s posuvným jezdcem. Předřadné odpory se také nazývají regulační odpory. Zhotovují se z vodičů, které mají velký měrný odpor a malý tepelný součinitel odporu, tedy jejich odpor se málo mění se změnou teploty.
Autorský článek, ze dne: 2.02.2016
reklama

Mějte prosím na paměti, že tento text je z roku 1969! Tehdejší přístroje nebyly tak bezpečné jako dnes. V každém případě si vezměte ponaučení z historie!

Předřadný odpor
Ke snížení napětí na hodnotu vhodnou pro měření se použije předřadného odporu s posuvným jezdcem (obrázek 1). Předřadné odpory se také nazývají odpory regulační. Zhotovují se z vodičů, které mají velký měrný odpor a malý tepelný součinitel odporu, tj. jejich odpor se málo mění se změnou teploty.

Obrázek 1. Válcový regulační odpor s posuvným jezdcem

Obrázek 2. Značení svorek u válcového regulačního odporu s posuvným jezdcem


Obrázek 3. Zapojení regulačního odporu při měření


Obrázek 4. Upevnění regulačního odporu v měřicím stole


Na štítku odporu, který se upevňuje na jeho kostře, jsou uvedeny jmenovité hodnoty, které jsou stanoveny pro případ, kdy teplota dosáhne 250°C při trvalém zatížení po dobu 30 minut. To znamená, že se regulační odpor při značném zahřátí nepoškodí.

Na posuvném odporu jsou tři svorky; svorky 1 a 2 jsou umístěny na konci odporu, svorka jezdce má číslo 3, nebo je označena písmenem J (obrázek 2). Před zapnutím proudu do měřeného obvodu se zařadí jezdcem největší odpor. Tím se chrání jak odpor, tak i měřicí přístroje před poškoze­ním vniknutím většího proudu do měřeného obvodu. Konce odporu v místě a—b propojíme, aby se při odskočení jezdce nebo při jeho nedolehnutí ne­ přerušil proudový obvod (obrázek 3).

Posuvných odporů se používá také v měřicích stolech, kde bývají upev­něny ve svislé poloze. Umístí se tak, aby celý odpor byl zařazen v poloze, při níž je jezdec dole (obrázek 4).

Větší hodnoty předřadného odporu se dosáhne zapojením dvou nebo několika odporových válců do série.

Změnou polohy jezdce se mění na svorkách měřeného spotřebiče velikost napětí i proudu.

Příklad: Průběh proudu a napětí na svorkách spotřebiče, který má činný odpor Rs=20Ω, bude-li k němu zapojen do série regulační odpor R od 0 do 100Ω, a při napětí zdroje 100V bude:
Pro R=0, tj. při krajní poloze regulačního odporu, bude napětí na svorkách spotřebiče U=100V, při proudu


Při posunutí jezdce na hodnotu R=20Ω bude obvodem protékat proud


Na spotřebiči bude napětí U=I.Rs=2,5.20=50V.

Při posunutí jezdce na hodnotu R=40Ω bude obvodem protékat proud


Na spotřebiči bude napětí U=I.Rs=1,66.20=33,2V.
Obdobně bude pro
R = 60Ω   I= 1,25A  U=25V
R = 80Ω   I=1A   U=20V
R = 100Ω   I=0,83A   U=16,6V

Na obrázku 5 je graficky vyznačen průběh napětí na svorkách spotřebiče a na svorkách regulačního odporu a průběh proudu v měřeném obvodu. Regulačním odporem nemůžeme napětí na měřeném předmětu snížit až na nulu. Nižšího napětí se dosáhne, bude-li mít regulační odpor větší činnou hodnotu.

Při napětí na spotřebiči 20V bude úbytek na regulačním odporu 80V. Při tomto úbytku a proudu 1A bude v regulačním odporu ztráta (spotřeba) P=U.I=80.1=80W, která se přemění v teplo. Na měřeném spotře­biči bude ztráta P=Us.I=20 . 1=20W. Z toho také vyplývá, že při velkém snižování napětí vzniká velký ztrátový výkon v regulačním odporu
a že účinnost regulace tímto způsobem je malá. Zlepšení účinnosti se do­sáhne použitím zdroje, který nemá příliš rozdílné napětí od napětí, které se potřebuje při měření. Napětí zdroje by mělo být vyšší než napětí potřebné při měření jen asi o 30 procent.

Obrázek 5. Průběh napětí a proudu při zapojení regulačního odporu do série se spotře­bičem


Obrázek 6. Sériové zapojení regulačních odporů pro jemnou regulaci


Jemné regulace se dosáhne zapojením dvou odporových válců do série (obrázek 6). Jeden válec je určen pro hrubou a druhý pro jemnou regulaci. Válec pro jemnou regulaci je třeba volit pro jmenovitý proud dvakrát až pětkrát větší, než je jmenovitá hodnota prvního válce. Tomu je třeba rozumět tak, že při stejné délce válce musí být pro větší jmenovitý proud větší průřez odporového vodiče a odpor celého válce bude menší. Např. při jmenovitém proudu 1A lze na délku válce 50cm navinout odpor 50Ω. Při posunu jezdce o 1 centimetr bude změna odporu 1Ω. Bude-li odpor na celé délce např. jen 10Ω, bude průřez vodičů větší a odpor se dá zatížit větším jmenovitým proudem. Regulace bude pětkrát jemnější než při jmenovitém proudu 1A. Nejde tedy při použití válce s dvakrát až pětkrát větším jmeno­vitým proudem o proudovou velikost, ale o to, že na stejné délce válce je menší odpor.

Příklad: U zařízení, které má činný odpor 50Ω, je třeba snižovat napětí od 220V, tj. napětí zdroje, až na 160V. Při napětí 220V budou regulační odpory vyřazeny a obvodem bude procházet proud I=220/50=4,4A.

Proud 4,4A, přibližně 5A, bude také jmenovitou hodnotou odporu pro hrubou regulaci. Při napětí na svorkách spotřebiče 160V bude spotřebičem procházet proud I=160/50=3,2A. Při napětí na spotřebiči 160V bude na odporu pro hrubou regulaci napětí 220—160=80V a tomu při proudu 3,2A odpovídá velikost hrubého regulačního odporu R=80/3,2=25Ω.

Velikost odporu pro jemnou regulaci zvolíme asi 1/5 až 1/10 hodnoty odporu pro hrubou regulaci a pro jmenovitý proud dva až pětkrát větší.

Odporový dělič
Odporový dělič, nazývaný také potenciometr, je běžným posuvným (regulačním) odporem zapojeným tak, že se koncové svorky 1 a 2 připojí na zdroj proudu. Ze svorky 1 a ze svorky jezdce se vyvedou dva vodiče, které jsou v podstatě novým zdrojem s potřebným napětím pro měřený obvod (obrázek 7). Pro jemnou regulaci použijeme dvou válcových odporů s jezdci, zapojených do série. Měřený obvod se vyvede ze svorek jezdců (obrázek 8). Druhý odpor bude pro jemnou regulaci. Jeho odpor se volí asi 1/5 odporu pro hrubou regulaci a pro jmenovitý proud asi dvakrát až pětkrát větší.

Příklad: Voltmetrickou metodou máme změřit činný odpor spotřebiče o velikosti asi 130Ω.

Předpokladem pro měření je to, aby měřený činný odpor spotřebiče nebyl značně menší, než je odpor voltmetru, neboť po zapojení malého odporu za velký odpor voltmetru je zmenšení výchylky ručky malé a čtení malého rozdílu je vždy méně přesné. Vhodné je, jestliže se odpor voltmetru přibližně rovná měřenému odporu. Použijeme-li k měření Avomet, je nejbližší odpor 300Ω a jemu odpovídá napěťový rozsah 300mV=0,3V. K měření se použije jednoho článku akumulátorové baterie. Napětí 300mV se získá děličem napětí. Zapojení Avometu, děliče napětí a měřeného spotřebiče je vyznačeno na obrázku 9.

Pro plnou výchylku milivoltmetru je třeba proud I=U/Rv= 0,001A.

Obrázek 7. Odporový dělič


Obrázek 8. Odporový dělič s jemnou regulací

Proud, který bude procházet děličem, musí být o něco větší. Volí se tak, aby zbytečně nezatěžoval zdroj proudu. Připustíme-li proud děliče 0,01A, potřebujeme odpor o velikosti R=napětí zdroje/proud děličem=2,2/0,01=220Ω.

Obrázek 9. Měření činného odporu Avometem při použití děliče napětí


Při proudu 0,05A stačí odpor děliče 44Ω, regulace však je hrubší.

Před zapnutím proudu se posune jezdec na děliči až ke svorce 1, tj. jezdec a svorka 1 budou spojeny nakrátko. Kdyby byl jezdec na druhé straně, bylo by na milivoltmetru plné napětí zdroje proudu, a tím by se milivoltmetr spálil. Po zapnutí proudu se nastaví jezdcem plná výchylka milivoltmetru. Potom se přepne přepí­nač do polohy 2 a přečte se buď napětí, nebo počet dílků, např. 200mV=0,2V. Z naměřených hodnot se vypočte mě­řený odpor.



Uděláme-li si před měřením rozbor k měření a máme-li vhodný voltmetr, lze v některém případě měřit i bez děliče napětí. Budeme-li mít voltmetr s malým vnitřním odporem, např. 200 Ω/V a měřicí rozsah do 2,4V, ne­potřebujeme pro měření odporu asi 150Ω odporový dělič. Při prvním měření zjistíme napětí článku baterie U1. Při druhém měření, po připojení měře­ného odporu do série s voltmetrem, naměříme napětí U2. Velikost měře­ného odporu pak vypočítáme z rovnice



Autor: Jan Mikeš

Článek je ukázkou historické knihy Elektrická měření pro montéry.
 
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

  ... a další (počet diskutujících: 2)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT


FIREMNÍ TIPY
Digitalizace nás kromě jiných služeb zasypává také daty. Máme tolik dat, že se v nich často nemůžeme vyznat. O tom, co nám dnes poskytuje digitalizovaná knihovna, hovořím s Petrem Žabičkou z Moravské zemské knihovny. Žijeme v době, kdy nové publikace nevznikají, nejsou žádní autoři odborných článků. Jsme zasypávání krátkými reklamními úryvky a zdroje ke studiu nám zůstávají skryty pod tlustou vrstvou marketingových cílů. Co s tím?
Videospot názorně ukazuje použití můstkových systémů pro propojení řadových svorek. K použití není potřeba speciálních nástrojů, přes to je připravena praktická pomůcka. Řešení, které umožňuje přehledné spojení sousedících i vzdálenějších svorek včetně rozdílných průřezů ...
Spojovací prvky elektroinstalací jsou nedílnou částí každého projektu. OBO Bettermann má ve své nabídce položky, které jsou velmi oblíbené pro svou snadnou použitelnost, dostupnost v lokálních velkoobchodech a také díky dobré propagaci ...
#EH: Jak jsme podrobili svorky WAGO a IDEAL totálnímu zkratu. Před deseti lety proběhlo na učilišti v Sokolnicích neobvyklé testování krabicových svorek. Sešlo se třicet kvalifikovaných specialistů z různých elektrotechnických podoborů, aby prověřili bezšroubové německé svorky WAGO a americké stáčecí konektory IDEAL těžké zkoušce pětinásobkem udávaného jmenovitého proudu. Kdo si pamatuje jak testování dopadlo? Málokdo ví, že tento spontánní pokus vstoupil do historie jako zásadní argument! Připomeňme si videozáznam sami zde!
Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933