Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

RITTAL: Smart Engineering a Výroba 4.0


Document Actions
RITTAL: Smart Engineering a Výroba 4.0
Během listopadového veletrhu SPS IPC Drives představily společnosti Eplan, Phoenix Contact a Rittal koncept „Integrace návrhu chlazení“ – nové možnosti pro standardizovaný návrh energeticky úsporného chlazení rozvaděčů. Pomocí virtuálního návrhu mohou společnosti předejít chybám při návrhu chlazení a tím zabránit zbytečným prostojům a servisním zásahům, čímž sníží náklady a zvýší kvalitu řízeného procesu.
Komerční sdělení, ze dne: 25.01.2016


Na veletrhu SPS IPC Drives představily spolupracující partnerské firmy Eplan, Phoenix Contact a Rittal integraci návrhu chlazení skládající se z digitálních produktových dat, na softwaru založeném plánování projektu a nově vyvinutého řešení chlazení. Uživateli se tak při návrhu rozvaděčů s řídicími prvky dostává příslibu účinných a trvalých vylepšení v oblastech návrhu, chlazení a bezproblémového provozu těchto rozvaděčů. Projektanti tak mohou zkontrolovat rozvržení své sestavy z hlediska účinnosti chlazení a interaktivně provést příslušná opatření pro jeho zlepšení.

Do budoucna bude 3D návrh v softwaru Eplan Pro Panel rozšířen o příslušné speciální funkce. Hlavním cílem je informovat projektanty řídicích rozvaděčů o funkčnosti, výkonnostních limitech a integračních možnostech jednotlivých typů systémů chlazení, aby mohli intuitivně a snadno navrhnout co nejefektivnější řešení chlazení.

Zabránění vzniku „ložisek tepla“
Projektanti potřebují získat v rámci rozvaděče jasný přehled o přesném umístění komponent, ze kterých je třeba odvádět nejvíce tepla, aby byli schopni optimálně umístit příslušné komponenty chlazení. Toto je důležité, aby se hned od samého začátku předešlo vzniku tzv. ložisek tepla (hot spots). Software Eplan Pro Panel bude mít od podzimu 2016 zcela novou funkcionalitu, která na základě hustoty tepelného zatížení vypočítaného z maximálního ztrátového tepla ve vztahu k velikosti instalovaného prvku, různě zbarví instalované komponenty.

Kromě informace o ztrátovém teple každého prvku, získají projektanti i informaci o rozložení hustoty tepelného zatížení v rámci celé rozvaděčové skříně. Vznikne-li v rozložení ne-rovnováha, může být snadno opravena cílenou změnou uspořádání instalace. Všechny potřebné informace jsou dostupné v podobě produktových dat, jak například pro aktivní prvky, tak rovněž pro svorky, přes Eplan Data Portal. Z tohoto pohledu je společnost Phoenix Contact prvním výrobcem, který poskytnul příslušná produktová data, jako maximální ztrátové teplo, minimální instalační rozestupy či směr proudění v případě vlastní ventilace zařízení, svých komponent pro jejich integraci do databáze Eplan Data Portal.



Pro větší náhled klikněte!

Obrázek 1: Vlevo: instalace chladicí jednotky na dveře, optimálně chlazená oblast nedosahuje ke stěně rozvaděčové skříně. Uprostřed: instalace chladicí jednotky na levé bočnici, všechny komponenty se nacházejí v optimálně chlazené oblasti. Vpravo: v prostoru určenému pro proudění vzduchu se nenacházejí žádné překážky.


Optimální a cílené chlazení

Pro ideální a bezproblémovou cirkulaci vzduchu v rámci rozvaděče potřebují projektanti vizuální asistenci pro srovnání instalačních poloh komponent – to znamená přesné umístění v rozvaděči – s určujícími faktory systému chlazení. Při použití chlazení Rittal je graficky zobrazen prostor, který musí zůstat volný pro proudění vzduchu, a také prostor s ideálními podmínkami z hlediska chlazení. Do prostoru potřebného pro proudění vzduchu nesmí být namontován žádný prvek, protože by tím bylo chladicí jednotce významně zabráněno v dodávání potřebného množství studeného vzduchu, což zase může vést k problémům s instalovanými komponentami či elektronickými prvky. Například zařízení umístěné příliš blízko k proudu studeného vzduchu je vystaveno extrémnímu tepelnému namáhání. Všechny tyto faktory významně snižují životnost elektrických/elektronických komponent, což může vést k neplánovaným odstávkám během provozu.

Vizualizace proudění vzduchu a tepelných ztrát
Optimálně chlazená oblast popisuje oblast, kterou chladicí jednotka může spolehlivě chladit díky své průtokové kapacitě. Eplan Pro Panel odpovídajícím způsobem vizualizuje příslušné parametry zařízení – například axiální vzdálenost chladicího vzduchu stejně jako úhel vzduchu proudícího do nebo ze zařízení. Rovněž bere v úvahu skutečnost, že rychlost proudění klesá se vzdáleností od zařízení a tím je axiální vzdálenost zařízení omezená.

Pouze prostřednictvím usměrňovače vzduchu mohou být oblasti s turbulentním prouděním eliminovány tak, že chladicí vzduch proudí do rozvaděče rovnoběžně s dveřmi. Příslušenství potřebné pro tato opatření je zapracováno do poznámek o optimálně chlazené oblasti. V budoucnu budou všechna potřebná data a informace zahrnuta jako součást produktových dat příslušných chladicích komponent Rittal a zpřístupněna přes Eplan Data Portal. Použití Eplan Pro Panel umožňuje přesné ověření všech druhů testů.

Pro větší náhled klikněte!

Obrázek 2: Přehled rozložení ztrátového tepla uvnitř rozvaděče. Vlevo: rozvaděčová skříň ve standardním náhledu. Vpravo: zobrazení rozložení ztrátového tepla. Barva komponent odpovídá hustotě tepelných ztrát – prvky zobrazené červeně by měly být chlazeny přednostně.

Na závěr
Díky integraci návrhu chlazení nabízí Eplan, Phoenix Contact a Rittal nový přístup pro bezpečný a efektivní návrh opatření pro chlazení rozvaděčů již při jejich projektování. Firmy mohou těžit z rostoucí efektivity návrhu a dlouhodobých výhod pokud jde o integrovaný, virtuální proces návrhu zařízení.


POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si zažádat o aktuální
papírový katalog
produktů Rittal

NÍŽE UVEDENÝM FORMULÁŘEM!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Rittal Czech
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933