Elektrika.cz, reportážní portál instalační elektrotechniky, vyhlášky, schémata zapojení .

 
Oddíly
reklama
Bleskovky
Osobní nástroje
FUTURE okénko - V nejbližších dnech se zde dočtete ...
  • Svůj pohled na sousední megaveletrh Light+Building ve Frankfurtu popisuje český elektrikář. Nezůstává pouze u jednoho selfie o své přítomnosti v Německu a prozrazuje proč se vydal tak daleko. Čím ho to obohatilo? Jak se dívá na budoucnost veletržních ...
  • Pokud chceme studovat různé aspekty elektrických jevů, včetně teploty výbojů blesku, vlivu ionizace vzduchu a negativních účinků elektrického oblouku, pak se nabízí studium na VUT, ČVUT ... mnoho příležitostí k experimentům s různými kombinacemi ...

RITTAL: Rozšířená certifikace skříní s odolností EI 30 DP1-S


Document Actions
RITTAL: Rozšířená certifikace skříní s odolností EI 30 DP1-S
Společnost Rittal Czech rozšířila certifikaci svého sortimentu nástěnných a samostatně stojících protipožárních skříní z odolnosti EI 30 DPl na odolnost EI 30 DPl-S. Doplnění posledního znaku S vypovídá o provedení zkoušek na kouřotěsnost konstrukce. Kouřotěsnost S je schopnost prvku snížit nebo vyloučit pronikání plynů nebo kouře z jedné strany prvku na druhou. Zkoušky požární odolnosti a kouřotěsnosti byly provedeny v požární zkušebně ve Veselí nad Lužnicí a skříně certifikovala autorizační osoba PAVUS.
Komerční sdělení, ze dne: 29.06.2015


Společnost Rittal Czech rozšířila certifikaci svého sortimentu nástěnných a samostatně stojících protipožárních skříní z odolnosti EI 30 DPl na odolnost EI 30 DPl-S. Doplnění posledního znaku S vypovídá o provedení zkoušek na kouřotěsnost konstrukce Sa, Sm.

Nejdříve vysvětleme samotné označení požární odolnosti EI 30 DP I-S. Písmeno E značí celistvost konstrukce po uvedenou dobu, v tomto případě 30 min. Dále je zde písmeno I, které značí, že skříň je zkoušena jako izolační. Zde platí, že po stanovený časový limit je průměrný vzrůst teploty na neexponované straně skříně omezen na 140°C nad počáteční průměrnou teplotu. Toto kritérium je mnohem přísnější než označení W, které značí, že skříně jsou zkoušeny na radiaci. Zde platí, že po stanovený časový limit nesmí radiace ve vzdálenosti I m před rozvaděčem překročit hodnotu 15kW/m2. Toto provedení Rittal Czech ani nenabízí. Klasifikace požární odolnosti (jednotlivých mezních stavů) je vyjadřována písmeny, v uváděném případě EI, a dobou (I) v minutách, po kterou posuzované konstrukce splňují charakteristické vlastnosti - mezní stavy. V uvedeném případě je to 30 minut, ale toto nemusí být konečné. Pro speciální aplikace má firma Rittal Czech v nabídce skříně s požární odolností až 90 minut. Písmena DPl udávají druh konstrukce, tzn., že konstrukční části nezvětšují v požadované době požární odolnosti intenzitu požáru. Ačkoliv je písmeno S na posledním místě, jeho význam není zanedbatelný, právě naopak. Písmeno S značí, že rozvaděč je kouřotěsný. Kouřotěsnost S je schopnost prvku snížit nebo vyloučit pronikání plynů nebo kouře z jedné strany prvku na druhou. Označení S a mezní stavy kouřotěsnosti je nutné rozdělit na variantu Sa - kouřotěsnost při okolní teplotě, a Sm - kouřotěsnost při okolní teplotě a při 200°C.



Obrázek 1 Nástěnná skříň SECURUS AWS

Při zkouškách požární odolnosti byla provedena jak tepelná expozice z vnitřního prostoru skříně, tak tepelná expozice z vnějšího prostoru skříně. Skříně byly testovány a certifikovány autorizační osobou PAVUS. Zkoušky požární odolnosti a kouřotěsnosti byly provedeny v požární zkušebně ve Veselí nad Lužnicí. Součástí zkoušek nástěnných skříní AWS a volně stojících skříní SVS byly kabelové průchody s osazenou kabeláží a funkční ventilace osazená ve dveřním systému.

Nástěnné (obrázek 1) a samostatně stojící (obrázek 2) protipožární skříně řady SECURUS jsou vyrobeny z vícevrstvé kombinace žáruvzdorných materiálů s barevným světle šedým povrchem, podobným RAL 7035. Skříně jsou dodávány ve standardních rozměrech až do vnější výšky 2000mm, vnitřní šířky 1000mm a u volně stojících do hloubky 500mm. Originální konstrukce skříní je založena na kombinaci nehořlavých, žáru vzdorných protipožárních desek.



Obrázek 2 Volně stojící skříň SECURUS SVS

U jednokřídlého provedení je dveřní závěs vpravo s možností volby levé varianty. Varianty s vnější šířkou nad 800mm jsou vyráběny ve dvoukřídlém provedení, provedením dveří na vnitřní straně s odstupňovanou drážkou a vícestupňovým těsnicím systémem. Uzavírání dveří je řešeno dvoubodovým blokováním pomocí sklopné pákové rukojeti s možností vestavby polocylindrické vložky.

Při instalaci zařízení, které generuje větší ztrátové teplo, lze skříň volitelně vybavit dveřní ventilací s dvěma typy uzavíracích mechanismů - požárních klapek. Vzhledem ke konstrukci skříně a její základní vlastnosti - tepelné izolaci, je nutné brát zřetel na instalované výkonové ztráty. Součástí technické dokumentace jsou i informace o maximální dovolené instalované ztrátě.



Obrázek 3 Ranžírovací rozvaděč RVS 30

Pro vstup kabelů jsou skříně dodávány včetně kabelové průchodky o rozměrech 250x65mm, standardně umístěné v horní části skříně. Volitelně lze skříně vyrobit se vstupem bočními či spodními díly.

Možnosti použití:
  • nemocnice, pečovatelské domy,
  • vzdělávací zařízení,
  • výrobní haly, elektrárny,
  • obytné domy, výškové budovy,
  • parkovací domy,
  • správní a kancelářské budovy,
  • společenská a obchodní centra,
  • tunely.

Použití lze rozdělit na dvě základní funkce:
  • Izolace proti požárnímu zatížení - při požáru musí být únikové cesty a shromažďovací prostory budov po dobu 30, resp. 90 min bez kouře a ohně, aby bylo zaručeno bezpečné opuštění a evakuace budovy.
  • Zachování funkčnosti - při požáru musí bezpečnostnětechnická zařízení a vybavení, jako je např. bezpečnostní osvětlení nebo zařízení na odsávání kouře, zůstat funkční dostatečně dlouho - alespoň 30 nebo 90 min.

Mezi další protipožární technická řešení nabízená společností Rittal Czech patří systém dělicích stěn. Jsou to předsazené dveře k zabezpečení instalovaných rozvaděčů a ranžírovací rozvaděče RVS 30 (obrázek 3) pro kabelové spoje montované na omítku.



Obrázek 4 Telekomunikační rozvaděč FVF 30

Ranžírovací rozvaděč RVS 30 je vyroben z pozinkovaného ocelového plechu, je obložen protipožárními deskami a intumescentním materiálem, přičemž požární odolnost je E30. RVS 30 je osazen nosnou lištou DlN a uzemňovacím kabelem, kabely jsou zaváděny s použitím prorážecí průchodky.

Společnost Rittal přináší svým zákazníkům stále něco nového. Promyšlená koncepce Rittal - The System poskytuje řešení v oblasti rozvaděčů, rozvodů proudu, chlazení a IT infrastruktury, včetně softwaru a služeb, napříč všemi sektory průmyslu. Celosvětovou dostupnost nabízených produktů a řešení zajišťuje více než 10.000 zaměstnanců, 11 výrobních závodů a 64 dceřiných společností.

POKUD PRACUJETE V OBORU,
můžete si o aktuální papírový katalog
produktů Rittal Czech zažádat

NÍŽE UVEDENOU OBJEDNÁVKOU!
 
 

 

Diskutující k tomuto článku

   (počet diskutujících: 1)
TEXT Z OBLASTÍ SOUVISEJÍCÍ KONTAKT
Rittal Czech
Zaslání vizitky
Zobrazit záznam v adresáři


Terminolog
Týdenní přehled
Přihlašte si pravidelné zasílání týdenního přehledu
Vyhledávání
Hledaný text zadávejte prosím s diakritikou



Panacek
Autor článku
reklama
Tiráž

Neomezený náklad pro česky a slovensky hovořící elektrotechnickou inteligenci.

ISSN 1212-9933